Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Cine sunt senatorii Harry Reid şi Mitch McConnell, cei doi "bătrânei" certaţi care au în mâini soarta Statelor Unite

0
14 Oct 2013 13:36:14
Vlad Epurescu
Senatorii Reid şi McConnell nu au avut niciodată o relaţie strălucită
Senatorii Reid şi McConnell nu au avut niciodată o relaţie strălucită

Washingtonul este din nou în criză. Salvarea economiei americane şi a Wall Street-ului depinde de modul în care Harry Reid şi Mitch McConnell, şeful democraţilor, respectiv al republicanilor din Senat, reuşesc să se înţeleagă în timpul negocierilor.

Trecuţi de 70 de ani, Reid si McConnell au avut dintotdeauna o colaborare profesională tumultoasă, marcată de scandaluri şi ironii. Relaţia distantă dintre cei doi ar putea să îşi pună amprenta asupra deznodământului de joi, atunci când Congresul va trebui să valideze ridicarea pragului de îndatorare a SUA. Cei doi au ajuns în Washington atunci când împliniseră 20 de ani iar cea mai mare ambiţie a lor pe plan politic a fost aceea de a ajunge liderul grupului majoritar din Senat. McConnel s-a dovedit a fi, de-a lungul timpului, un tactician desăvârşit în timp ce Reid este mai degrabă un "sforar", un fîn cunoscător al activităţii parlamentare, conform unei descrieri făcută de Washington Post. Reid a clădit, însă, cea mai durabilă majoritate parlamentară din Senat şi, până la finele lui 2014, va deveni ajunge al treilea într-un top al longevităţii ca lider parlamentar în istoria Senatului american.  
 
Ruptura totală datează din 2010, atunci când Reid l-a acuzat de lipsă de fair-play pe McConnell întrucât, în alegeri, nu a vrut să-i spună cât de agresiv va fi în lupta cu Democraţii pentru a câştiga întrecerea electorală în Nevada. McConnell, în prezent, duce o campanie dificilă în Kentucky şi este sigur că Reid îi va întoarce "favoarea".


 
Comitetul Naţional Senatorial Republican, pe care McConnell îl controlează ca lider de partid, a derulat inclusiv o campanie de bannere publicitare în care Reid era atacat pentru că se caza la hotelul Ritz-Carlton atunci când muncea în District.  
 
În Senat, retorica lor a fost atât de înfierbântată întrucât colegii lor au simţit că trebuie să intervină în cadrul dezbaterilor. În viaţa privată, relaţia lor a fost marcată de multe scandaluri. Sâmbătă, cei doi lideri s-au întâlnit în Biroul Oval însă au rămas distanţi. "Sunt optimist că vom ajunge la o concluzie pozitivă", a spus Reid atunci când a părăsit Capitoliul.  
 
Apropiaţii celor doi se tem că, din cauza relaţiei tensionate, discuţiile privind ajungerea la o înţelegere pentru ridicarea plafonului de îndatorare a SUA nu se vor materializa joi, atunci când Trezoreria nu va mai avea autoritatea de a se împrumuta, pavând calea către un faliment fără precedent care ar surveni până la finele lui octombrie.  

 
S-au rănit foarte mult şi au multe frustrări, dar îi cunosc foarte bine şi sunt convinsă că vor lăsa deoparte divergenţele ce îi despart
Barbara Boxer, cea care a servit 21 de ani în Senat
 

Animozitatea dintre Reid (73 de ani) şi McConnell (71 de ani) a izbucnit în această vară, atunci când s-au certat pe marginea eforturilor democraţilor de a amenda legislaţia privind pirateria. McConnell a spus despre Reid că este "cel mai slab lider din istoria Senatului", iar Reid l-a acuzat pe McConnell că este un mincinos şi că şi-a încălcat cuvântul pe o înţelegere  concepută pentru a netezi procesul de confirmare pentru candidaţii ce aspirau la puterea judecătorească şi executivă.  
 
Ciocnirile zilnice au devenit atât de aprinse încât senatorii au solicitat o întâlnire bipartizana a grupurilor parlamentare. Întâlnirea a fost una maraton iar cei 100 de senatori au evitat punerea în practică a măsurilor lui Reid care voia să impună pe linie de partid schimbarea regulilor în domeniul pirateriei.  
   
La începutul lui septembrie, Reid a organizat o recepţie la care i-a invitat pe toţi cei care au fost lideri ai grupurilor parlamentare majoritare din Senat. McConnell a fost lăsat pe dinafară întrucât, în toată activitatea sa de senator, a fost liderul grupului minoritar.  
 
 

Prietenul nostru, cel care conduce majoritatea din Senat, ar putea deveni cel mai prost lider senatorial din istorie
McConnell despre Reid

 
 
Discuţiile de sâmbătă dintre cei doi nu au ajuns la niciun consens. Republicanii par că au mai mult de pierdut. După ce discuţiile dintre Obama şi liderii celor două Camere au eşuat, Democraţii sunt cei care acum depun eforturi pentru a ajunge la o înţelegere. Reid şi McConnell au mai vorbit o singură data la telefon, duminică după-masă. La finele sesiunii senatoriale de duminică, Reid a spus că discuţia cu McConnell a fost productivă şi plină de substanţă.
 
Perspectiva unui faliment iminent în istoria SUA a stârnit furie în jurul republicanilor care, în sondajele de opinie, sunt consideraţi de electorat ca fiind principalii responsabili pentru haosul creat. Totuşi, există un dar: "bătălia privind limita de îndatorare este punctul în care se încearcă implementarea reformelor şi reducerea deficitelor, aşa că dacă încheiem o înţelegere pe a mări cheltuielile este aproape imposibil", a spus senatorul republican Bob Corker.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările