Hillary Clinton şi schimbarea la faţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un discurs pe care presa americană îl anunţa ca fiind de politică externă s-a dovedit a fi o privire de ansamblu asupra strategiei de combat pe care o va adopta candidata democrată la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie.

Speech-ul din 2 iunie, de la San Diego, a fost un atac dur la adresa candidatului republican, atac presărat cu momente de ironie fină şi lovituri frontale la adresa lui Trump. Expresia „atac la jugulară” descrie cel mai bine prestaţia fostei Prime Doamne, o prestaţie pentru care a fost aplaudată dar şi hulită, pentru că scena politică americană nu este niciodată plictisitoare.

Un candidat isteric, ale cărui acţiuni nu pot fi prevăzute, care ar arunca în aer alianţele Americii în lume, i-ar dinamita poziţia acasă şi ar trimite ţara cu sute de ani înapoi pe scara evoluţiei, un bigot care acţionează la mânie şi care nu ar ezita să instaureze haosul pe mapamond doar pentru că într-o zi s-a trezit cu faţa la cearşaf, ale cărui singure cunoştinţe de politică externă se reduc la concursurile de Miss organizate în Rusia. Cel care nu ar ezita să dea ordinul pentru ca familiile – copii şi soţii ai suspecţilor de terorism – să fie executate cât ai clipi, cel care vrea să-şi transforme vecinii în duşmani, ridicând ziduri la graniţe şi care are de gând să interzică musulmanilor intrarea pe teritoriul Americii, cel care ar începe un război nuclear doar pentru că poate, un individ a cărui experienţă se reduce la platourile de filmare ale reality show-urilor de duzină, dar care ţinteşte funcţia supremă într-o ţară care încă mai poate pretinde titlul de democraţie autentică. Acesta este Donald Trump descris de Hillary Clinton.

Casa Albă nu este un uriaş cazinou

Discursul de la San Diego a fost  catalogat de analişti drept unul dintre cele mai acide, dar antrenante cuvântări ţinute de „adevărata Hillary Clinton”, discurs care ne-a permis să aruncăm o privire în viitor şi să simţim puţin din gustul unei lupte prezidenţiale care i-ar aduce în ring pe Hillary Clinton şi Donald Trump. Descriindu-l pe Trump drept un novice care crede că economia americană funcţionează după aceleaşi principii precum cazinourile sale, Clinton a subliniat că planul contracandidatului ei ar duce la o catastrofă mult mai gravă decât criza economică din anul 2008. Ea nu a uitat să amintească despre planul lui Trump de a le ordona militarilor americani să recurgă la tehnici de tortură.

„Ideile lui Donald Trump nu sunt doar diferite - sunt incoerente în mod periculos. Nici măcar nu sunt idei cu adevărat - sunt doar o serie de cuvinte bizare pline de emfază, vrajbă personală şi minciuni pe faţă.” (Hillary Clinton, în discursul de la San Diego, din 2 iunie, Sursa: time.com)

Fostul Secretar american de Stat a avertizat în legătură cu pericolul pe care l-ar reprezenta un Trump care ar cunoaşte codurile nucleare şi care ar putea începe un război doar pentru că cineva l-a iritat- şi, se ştie, „Donald-ul” se lasă uşor călcat pe coadă şi nu poate să-şi ţină emoţiile în frâu.

„El nu este doar nepregătit - are şi un temperament nepotrivit, care nu-i permite să aibă o funcţie care cere cunoştinţe, stabilitate şi o imensă responsabilitate.” (Hillary Clinton, în discursul de la San Diego, din 2 iunie, Sursa: time.com)

Cuvintele lui Trump, arme folosite de Clinton împotriva magnatului

Folosindu-se de chiar cuvintele rostite de Trump de-a lungul campaniei, Clinton a reuşit să bage mingea în poarta adversarului şi să semnaleze un contrast total între vorbele/faptele magnatului american şi acţiunile echilibrate şi gândite ale celei care a servit în calitate de Secretar de Stat în timpul primului mandat al preşedinţiei Obama.

Clinton a pus sub semnul întrebării patriotismul şi adevăratele sentimente ale lui Trump faţă de Statele Unite, în condiţiile în care nu pierde niciodată ocazia de a împroşca cu noroi într-o ţară căreia el vrea să încerce să-i readucă măreţia.

„Dacă chiar crezi că America este slabă - armata noastră, valorile noastre, capacităţile noastre cu care nicio altă ţară nu se poate compara- atunci nu cunoşti America. Şi cu siguranţă nu meriţi s-o conduci. (…) America este măreaţă - aşa cum a fost mereu. Şi putem continua să fim măreţi.” (Hillary Clinton, în discursul de la San Diego, din 2 iunie, Sursa: time.com)

Reacţia lui Trump, neargumentată

„Am urmărit-o pe Hillary şi a fost patetic. A fost trist, un discurs destul de jalnic… un discurs politic, fără legătură cu politica externă.’’ (Donald Trump, reacţie după discursul lui Hillary Clinton din San Diego, Sursa: twitter.com)

Jalnic sau nu, discursul fostului Secretar de Stat a marcat un moment semnificativ în campania Clinton, un prim semnal despre tactica şi strategia celei pe care alegerile de marţi,7 iunie, din California, ar putea-o confirma, fără echivoc, ca şi candidată democrată la prezidenţialele din noiembrie. Un discurs care a arătat adevărată faţă a lui Hillary, o faţă cu care apropiaţii şi jurnaliştii sunt obişnuiţi, dar la care publicul nu are acces: cumpătată, echilibrată şi cu umor, însă tăioasă şi dură atunci când miza creşte.

Părintele „Ucenicului” nu se asortează cu fotoliul din Biroul Oval

Clinton nu s-a adresat doar electoratului democrat, ci şi republicanilor şi conservatorilor, care simt fiori pe şira spinării la gândul că numele Trump va fi trecut pe buletinul de vot în noiembrie.

Ea a încercat să creioneze potretul unui candidat fascinat de tiranii lumii, fără o agenda politică şi ale cărei singure arme electorale sunt tweet-urile răutăcioase şi atacurile personale.

„O să-i las pe psihiatrii să explice simpatia lui faţă de tirani. Doar mă întreb cum se poate înşela cineva atât de mult în legătură cu cine sunt adevăraţii prieteni ai Americii. Pentru că acest aspect contează. Dacă nu ştii exact cu cine ai de-a face, unii ca Putin te vor face praf. (…) Mizele la nivel global sunt infinit mai mari decât cele din lumea hotelurilor de lux. (…) Trump nu ar rezolva crize globale, ci ar crea altele noi.” (Hillary Clinton, în discursul de la San Diego, din 2 iunie, Sursa: time.com)

„Şi mai spune el <<Ştiu mai multe despre ISIS decât ştiu generalii, credeţi-mă>>. „Ştiţi ceva? Eu nu-l cred”, a adăugat Clinton, în aplauzele unui public format din aproximativ 250 de persoane. 

Trump, corijent la materia „politică externă”

Clinton şi-a prezentat din nou vederile referitoare la NATO, comerţ, relaţia cu Rusia, şi s-a concentrat pe aspectele controversate de politică externă, în legătură cu care Trump a gafat nu o dată.

 „Vorbim despre un bărbat care a spus că un număr mai mare de ţări ar trebui să posede arme nucleare, inclusiv Arabia Saudită. Vorbim despre cineva care a ameninţat că-i va abandona pe aliaţii noştri din NATO, ţări care luptă alături de noi pentru a-i stârpi pe pe teroriştii de peste hotare, înainte ca aceştia să ne atace acasă”, a spus Clinton.

„Şi nu e o bagatelă când acesta sugerează că America ar trebui să retragă sprijinul militar acordat Japoniei, să-i încurajeze să obţină arma nucleară şi care a spus referitor la un război între Japonia şi Coreea de Nord, -citez- <Dacă pornesc un război, asta e. Mult noroc şi distracţie plăcută.> ‘’Mă întreb dacă măcar îşi dă seama că vorbeşte despre un război nuclear.” (Hillary Clinton, în discursul de la San Diego, din 2 iunie, Sursa: time.com)

Discursul lui Clinton a arătat vârful aisbergului unei dezbateri agresive pe politică externă în alegerile generale, o luptă care-i va permite să-l tăvălească pe neexperimentatul şi neinformatul Trump dar care, în acelaşi timp, deschide calea unor mari vulnerabilităţi în propriul dosar de politică externă. Mă refer aici  la involuţia relaţiilor SUA-Rusia în timpul mandatului ei de Secretar de Stat, folosirea unui server de email personal pentru trimiterea de mesaje oficiale sau dezastrul din Libia, după intervenţia NATO în această ţară.

Hillary Clinton a făcut o paralelă între cum ar gestiona ea o situaţie de criză versus cum ar încerca să facă acelaşi lucru un individ cu temperamentul şi lipsa de calificare a lui Trump.

„Acesta nu este un reality show - aceasta este realitatea adevărată. Iar a înfrânge reţele internationale de terorism şi a ne proteja ţara presupune mai mult decât vorbe goale şi o mână de sloganuri. Pentru asta este nevoie de un plan adevărat, exerienţă reală şi lidership real. Lui Donald Trump îi lipsesc toate trei.” (Hillary Clinton, în discursul de la San Diego, din 2 iunie, Sursa: time.com)

Ea a încheiat descriind situaţia terifiantă în care un Donad Trump ajuns preşedinte ar reacţiona la mânie, aşa cum ne-a obişnuit în ultimele luni de campanie. 

„Imaginaţi-vă că el ar fi cel care ia decizia de a vă trimite soţii şi copiii în teatrele de război. Imaginaţi-vă că nu ar avea la dispoziţie doar mesajele de pe Twitter atunci când e furios, ci întregul arsenal al Americii. Vrem să fie el cel care ia aceste decizii - un om  care acţionează la furie, care reacţionează agresiv la cea mai mică urmă de critică la adresa lui? Ne dorim ca degetul lui să se afle în apropierea butonului?” (Hillary Clinton, în discursul de la San Diego, din 2 iunie, Sursa: time.com)

Alegerile primare din California, din data de 7 iunie, ar putea marca debutul luptei oficiale pentru preşedinţie între Clinton şi Trump, dacă fostul secretar american de Stat va obţine un număr suficient de voturi şi, implicit, susţinerea celor 2.383 de delegaţi necesari învestiturii democrate.

Discursul integral susţinut de Hillary Clinton la San Diego poate fi urmărit aici:

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite