Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

„Inauguration Day - Evaluarea comună a ameninţărilor“: nu aţi mai avut la îndemână un asemenea document

43
17 Jan 2021 10:48:59
Cristian Unteanu
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Avem plăcerea de a vă oferi posibilitatea, cred în premieră naţională, de a consulta un document cu adevărat excepţional, pe măsura circumstanţelor cu totul ieşite din comun pe care le trăieşte planeta, suspendată acum la ritmul ştirilor care vin de la Washington, oraşul care parcă pus sub stare de asediu la câteva zile înainte de Inauguration Day când Joe Biden va deveni oficial cel de-al 46-lea Preşedinte ale SUA.

Din ce cauză s-au decis asemenea măsuri fără precedent ca amploare şi severitate? Din ce cauză zona unde se va desfăşura evenimentul oficial - de obicei în mijlocul unor mari mulţimi de oameni şi într-o atmosferă de gândită să simbolizeze o sărbătoare populară a valorilor tradiţionale ale Americii, este acum declarată zonă de securitate, închisă ermetic de perimetre succesive de apărare, într-o desfăşurare de forţe rezervată de regulă securizării „zonelor verzi“ din capitale precum Beirut sau Bagdad, cu participarea tuturor organismelor de forţă, agenţii de informaţii, Garda Naţională, sub coordonarea Secretarului de Stat pentru Apărare.

Pe 14 ianuarie a fost dat publicităţii, fără foarte multă publicitate ataşată, dar în schimb foarte bine marcată şi astfel beneficiind de atenţia imediată a unui public extrem de interesat, un document rezultat al grupului de foarte înalt nivel în care se află reprezentanţii tuturor agenţiilor de informaţii la nivel naţional şi ai poliţiei din regiunile sensibile. Aveţi ocazia, cred eu unică, să vedeţi cum se elaborează o asemenea analiză (în acest caz sub coordonarea FBI şi Homeland Security), care sunt, exprimate într-un limbaj foarte tehnic şi precis, obiectivele urmărite şi mijloacele de lucru propuse şi vedeţi consemnate acronimele de regulă folosite în analiza ameninţărilor, acum departament special în contextul ridicării semnificative a nivelului pericolului reprezentat de terorismul intern, preponderent de extremă dreaptă şi deosebit de violent. Sigur că interesul extraordinar de mare cu care a fost primită această evaluare ţine de natura însăşi a evenimentelor care au însoţit atacul asupra Capitoliului dar şi din faptul că este vorba despre prima evaluare oficială la acest nivel şi care, fără îndoială, va fi folosită în viitorul foarte apropiat în acţiunile juridice deschise sau care urmează să fie deschise pentru violenţe, incitare la violenţă şi distrugeri împotriva unei clădiri federale şi a reprezentanţilor aleşi ai naţiunii.

publicintelligence.net

În finalul acestui articol, aşa cum v-aţi obişnuit, găsiţi textul acestei evaluări pe care vă rog să o citiţi cu foarte mare atenţie deoarece o serie dintre măsuri au fost deja preluate de organismele de menţinerea forţei publice din mai multe ţări, inclusiv din UE.

Dintre elementele esenţiale ale acestei evaluării aş dori să subliniez că, din punctul de vedere al oficialilor americani, evenimentele recente au fost motivate de „violenţă ideologică“, îndepărtând cu totul ideea transmisă continuu de simpatizanţii lui Trump care vorbesc încă despre „plimbare nevinovată prin Capitoliu“. Iar nivelul îngrijorărilor rămâne ridicat deoarece, în continuarea a ceea ce s-a petrecut pe 6 ianuarie, Inauguration Day prezintă oportunităţi pentru a apariţia violenţei îndreptate împotriva unor persoane oficiale, a clădirilor guvernamentale şi a membrilor forţelor de ordine federale şi locale... În plus, infractori individuali şi extremişti cu naţionalitate americană (Home grown extremists) rămân o problemă din cauza abilităţii lor de a acţiona rapid în lipsa sau cu avertismente limitate , a dorinţei lor de a ataca civili şi ţinte uşoare şi a capacităţii lor de a cauza daune importante cu arme care nu necesită prea multă pregătire specializată, acces sau antrenamente prealabile“.

O subliniere care mi se pare foarte importantă este că „organizaţii teroriste din străinătate continuă să-şi exprime interesul în atacarea unor evenimente de masă şi structurilor critice şi reprezentative prezente în National Capital Region“, ceea confirmă din nou faptul că există o suprapunere şi eventual o coordonare a teroriştilor locali cu structuri sau organizaţii externe, după mai vechiul model oferit de Celulele Revoluţionare din Germania federală, de IRA şi ETA care colaborau perfect cu teroriştii palestinieni în planificarea unor atacuri sângeroase. Deschidere preluată acum de cei din organizaţiile extremiste de dreapta, odată cu amplificarea mesajului neo-nazist.

Principala ameninţare pentru desfăşurarea zilei respective vine din partea celor care „cred că următoarea Administraţie este ilegitimă. Recentele violenţe motivate ideologic din Washington, întăresc natura simbolică a teroriştilor interni... şi a dorinţei lor de a merge unde au loc manifestaţii şi de a se angaja în confruntări violente cu reprezentanţii forţelor de ordine“.

Aşa cum ştiţi, din pachetul de fake news cele mai circulate, inclusiv în Europa, inclusiv în România, se află acuzaţia că inamicii tradiţionali ai SUA, China, în primul rând, apoi iranienii şi ruşii, ar fi participat direct sau indirect la susţinerea unor elemente teroriste care să se infiltreze în manifestaţia totalmente paşnică la care chemase Trump masele de simpatizanţi. Documentul pe care puteţi să-l consultaţi anulează această teorie. Ceea ce spune este că, începând cu 6 ianuarie, „actorii de influenţă ruşi, chinezi şi iranieni au profitat de prilej pentru a amplifica narativele“ dar, în acelaşi timp, se spune clar că „nu a fost identificată nici o informaţie specifică şi credibilă că aceşti actori au îndemnat în mod specific la violenţă. Mai mult, nu am identificat nici o ameninţare cibernetică specifică, credibilă, la adresa personalului militar sau civil care participă la eveniment“.

FOTO Getty Images

Pentru a măsura intensitatea şi dimensiunea problemelor, o informaţie de ultimă oră poate să vă fie folositoare: comandantul Gărzii Naţionale, generalul William Walker a anunţat că toţi membrii forţei de 25.000 de oameni trimisă la Washington sunt supuşi de către organele competente (serviciile de informaţii militare) unui control suplimentar privind eventualele legături sau simpatii cu organizaţii teroriste: „pentru această misiune fiecare om este trecut personal prin filtrul analizei, dar este o măsură de reasigurare deoarece facem tot ce este posibil să ştim tot ce de ştiut despre soldaţii noştri din forţele terestre sau aeriene“. Asta în contextul în care, spune Pentagonul, au existat probleme serioase privind afilierile de extremă dreaptă ale unora dintre membrii Gărzii Naţionale, cel puţin unul dintre cei care au participat la asaltul asupra Capitoliului fiind membru activ al Gărzii Naţionale din statul Virginia.

În acest context, un semnal extrem de important: după ce, pentru prima oară în 152 de ani, Trump va fi primul Preşedinte care ignoră ceremonia Inaugurării şi nu va avea parte de ceremonia de adio din partea armatei americane, va exista un moment care să transmită mesajul că lucrurile se pot întoarce la normalitate şi că distrugerea politică reciprocă între democraţi şi conservatori ar înceta în momentul în care există priorităţi naţionale superioare.

Deocamdată, de ordin simbolic, aşa cum este ceremonia de depunere de coroane de la Arlington la care, în ziua respectivă, vor participa alături de Preşedintele Biden, trei dintre predecesorii săi, George W. Bush, Bill Clinton şi Barack Obama.

Simbolică puternică, dar şi speranţă de revenire la normalitate care să poată permite reîntoarcerea Americii la vechiul său statut?

Deocamdată echilibrul este încă extrem de fragil.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

43 Comentarii

Rod
17.01.2021, 11:03:09

Despre ce document e vorba ? Washington e exact cum era Timisoara in decembrie 89

-8 (18 voturi)
Rod
17.01.2021, 11:05:52

Arma SUA trebuie sa renunte sa mai apere un regim dictatorial care a ucis deja 5 oameni doar pentru a ramane in continuare la putere .

-11 (19 voturi)
Rod
17.01.2021, 11:08:04

Americani, traiti momente istorice : eliberati-va de dictatura militarizata ! Multe tari au reusit .

-8 (20 voturi)
Utilizator Adevărul
17.01.2021, 11:27:35

Comentariu considerat abuziv.

Expat Gabriel
17.01.2021, 11:50:50

Nici o influenta externa nu a fost gasita. Pai ce au gasit vreu terorist in revolutia romana? Numai cateva mii de turisti rusi care au intrat in Romania pe la mijlocul lui decembrie '89.

-8 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (43)

Modifică Setările