Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Incredibila pledoarie a lui Donald Trump: falimentul controlului statului şi întoarcerea la „morala Far West“

100
28 May 2022 09:27:38
Cristian Unteanu
Donald Trump
Donald Trump

În timp ce o parte a cetăţenilor americani jelesc morţile copiilor ucişi în masacrele demente comise de adolescenţi care îşi achiziţionaseră fără probleme echipament şi arme de mare putere, fostul preşedinte Donald Trump, la convenţia NRA, face o pledoarie care deschide nebănuite şi stranii perspective pentru politica din SUA.

NRA este National Rifle Association, super-influenta organizaţie care face lobby pentru vânzarea armelor la liber şi era marea susţinătoare tradiţională a conservatorilor din SUA.

Trump a spus că legiuitorii americani ar trebui să voteze pentru a face mai uşor procesul de a închide „persoanele cu deranjamente mintale” în ospicii şi pentru eliminarea completă a interdicţiilor existente de a purta arme în şcoli sau în spaţiile adiacente acestora.

În mod limpede, trebuie să facem astfel ca să fie mai uşor să închidem în instituţii specializate persoanele violente şi cu deranjamente mintale” a spus fostul preşedinte al SUA... Am mai auzit asta, am mai auzit că aceste argumente au fost folosite pentru a trimite în gulaguri sau în lagărele de concentrare sau de exterminare pe toţi cei consideraţi ca reprezentând o primejdie pentru puterea politică, maladia mintală, reală sau nu, fiind cel mai facil pretext pentru a elimina o persoană indezirabilă.

Foarte greu de imaginat că se poate ajunge aici, dar Trump, referindu-se apoi la sugestiile multiple privind îmbunătăţirea securităţii în şcoli, a spus că în clădirile respective trebuie să existe o singură poartă de intrare, ziduri de protecţie şi detectoare de metale, adăugând că trebuie instituită în mod obligatoriu prezenţa unui poliţist sau a unui paznic înarmat, 24/24, în fiecare şcoală din SUA. În acest context, Trump a criticat faptul că în şcoli au fost create „zone libere de arme” adăugând că exact acesta este motivul pentru care nenumăratele victime au fost lăsate fără niciun fel de mijloc de apărare în cazul în care sunt atacate de o persoană înarmată: „Existenţa răului în această lume nu este nicidecum un motiv să dezarmezi cetăţeni oneşti şi respectuoşi faţă de lege şi care ştiu să se folosească de armele lor şi pot proteja astfel o mulţime de oameni... Dimpotrivă, existenţa răului este unul dintre cele mai bune motive pentru a înarma cetăţenii respectuoşi faţă de lege” .

Dar ce este mai grav, aş zice chiar mult mai grav, e îndemnul adresat de Donald Trump ca cei care vor asigura paza în şcoli să nu fie poliţişti ci „membri NRA, experţi în arme şi bine antrenaţi”, iar principiul de bază invocat a fost acela inspirat direct din legile morale şi înţelepciunea de viaţă a celor din Far West: „Singurul mod de a opri un om rău înarmat cu un pistol este omul bun înarmat cu un pistol... Iar una dintre misiunile de bază ale NRA este să antreneze, să pregătească şi să echipeze fiecare bărbat şi femeie din SUA cu tot ceea ce trebuie pentru a se apăra, pentru a-şi apăra familiile şi comunităţile”.

Această propunere de reîntoarcere la universul de tip „vigilantes” reprezintă, de fapt, o recunoaştere la cel mai înalt nivel a falimentului statului în forma sa actuală de organizare. Dacă este nevoie să se revină la momentul când, pentru a se apăra pe sine, familiile şi comunităţile lor, cetăţenii nu au altă soluţie decât să ia armele în mâini sau să angajeze forţe para-militare de pistolari moderni, atunci trebuie să fim de acord că întreaga structură de rezistenţă a statului, toate instituţiile abilitate prin lege pentru protecţia liniştii sociale au intrat în colaps total.

E posibil ca Trump chiar să aibă dreptate şi că, de fapt, asta fie singura opţiune reală rămasă. Sper însă că nu va fi aşa, dar riscurile sunt totuşi mari şi azilul mondial să fie mai aproape decât ne închipuim.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

constantin constantin
28.05.2022, 09:46:16

Sunt de acord cu faptul că cetățenii onești trebuie înarmați pentru a se putea apăra. Infractorii nu au nevoie de avize pentru a deține arme, le procură de pe piața neagră. Statul face ce poate, dar dacă atunci când apare infractorul înarmat în fața ta, iar statul nu este prezent, nici nu poți avea polițiștii în oricare loc unde se află un cetățean, trebuie să te poți apăra singur. Mi se pare corect! Nu va crește numărul de infracțiuni, pentru că infractorul se va gândi de multe ori dacă e cazul să scoată pistolul, fiincă s-ar putea ca cel din fața sa să aibă și el pistol, putând fi chiar mai pistolar decât el. Îmi pare bună viziunea lui Trump în privința asta. Cu internatul celor violenți, nu cred că ar putea fi așa de simplu.

-20 (44 voturi)
MV R.
28.05.2022, 09:56:56

Ăsta vrea să spună că degeaba suntem în secolul XXI??? Vai de noi!

+3 (5 voturi)
Vanatorul/dc
28.05.2022, 09:59:57

O intrebare pentru toti..! Atunci cand esti intr-un spatiu inchis iar cineva indreapta o arma de foc spre tine si incepe sa traga nebuneste, ce e de preferat? a) Sa incerci sa te salvezi arucandu-te pe feresstra sau fugind spre usa; b) Sa incerci sa-l convingi sa-i fie mila de tine si sa te cruțe; c) Sa ai o arma de foc la tine si antrenament in folosirea ei.

-29 (41 voturi)
zero
28.05.2022, 10:01:22

Daca imi amintesc bine sunt tari in care populatia are mai multe arme/cap locuitor decat SUA.De exemplu Elvetia! Cum de in Elvetia nu au loc astfel de masacre? Democratia reala si Civilizatia! Atacatorul actual a fost umilit si batjocorit in aceasta scoala.Cred ca a adunat ban cu ban si cum a avut suficienti sa razbunat! Umilirea si batjocorire e tipica in scolile din SUA.Sunt seriale care arata asta!

+1 (9 voturi)
Dunning-Kruger
28.05.2022, 10:05:44

"Singurul mod de a opri un om rău înarmat cu un pistol este omul bun înarmat cu un pistol" Politistii care s-au prezentat la scoala au tot cautat oamenii buni... i-au gasit pe parinti. Si i-au oprit din a isi salva copiii.

+17 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările