Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

INFOGRAFIE Economist american: „Adevărata datorie a SUA este de 70.000 de miliarde de dolari”

3
17 Oct 2013 21:41:36
Autor: Bianca Andrieş
Congresul Statelor Unite ale Americii. FOTO: Reuters
Congresul Statelor Unite ale Americii. FOTO: Reuters

Guvernul federal american a dezinformat opinia publică timp de mai mulţi ani, anunţând o datorie naţională mult mai mică decât cea reală, potrivit raportului unui profesor de economie de la Universitatea California. Potrivit calculelor lui, SUA au o datorie de 70.000 de miliarde de dolari, valoare de aproximativ patru ori mai mare decât cifrele oficiale, 16.900 de miliarde de dolari.

Profesorul universitar James Hamilton argumentează că oficialii americani au stabilit o valoarea a datoriei publice total diferită faţă de cea calculată de el din cauză că nu au luat în considerare costurile anumitor datorii nefinanţate. Printre acestea se  numără garanţii guvernamentale pentru contractarea împrumuturilor, asigurarea depozitelor bancare, acţiuni întreprinse de Rezerva Federală americană, precum şi cheltuielile cu unele fonduri fiduciare (acordate pe bază de încredere) guvernamentale.

Însumând toate aceste cheltuieli, rezultă o uriaşă datorie naţională de peste 70.000 de miliarde de dolari, concluzionează Hamilton.

În plus, profesorul este convins că în bilanţul federal nu au fost incluse nici datoriile ce ţin de finanţarea creditelor pentru învăţământul postliceal, pentru Corporaţia Federală de Asigurare a Depozitelor Bancare şi a Sistemului Federal de Rezervă (monetară).

„Cele mai mari datorii care nu figurează în bilanţul federal îşi au sursa în presiunea fiscală ce se manifestă sub forma îmbătrânirii populaţiei şi creşterea cheltuielilor în sănătate”, a spus profesorul, adăugând că „au existat mai multe episoade în istorie în care pasivele neincluse în bilanţ au ajuns să influenţeze destul de mult bilanţul oficial”.

Istoria se repetă

Un exemplu sugestiv este criza datoriilor şi problemele fiscale generate de economisire din anii 1980, completează specialistul. „Pierderile au afectat capacităţile Corporaţiei Federale de Asigurare a Economiilor şi Împrumuturilor, instituţie care nu mai activează în prezent, de a-şi îndeplini promisiunile de garantare a depozitelor bancare”, a explicat Hamilton.

James Hamilton nu este singurul economist care a tras un semnal de alarmă asupra practicilor guvernului american. Primele declaraţii care sugerau că datoria publică a Statelor Unite este de aproximativ 70.000 de miliarde de dolari au apărut cu mai mulţi ani în urmă.

„Cutremurul va fi provocat de colapsul pe piaţă al obligaţiunilor guvernamentale americane, pe măsură ce investitorii din ţară şi din străinătate vor realiza că singura cale prin care Unchiul Sam va reuşi să-şi achite viitoarele datorii este printarea masivă de bani”, au spus în 2008 economistul Laurence Kotlinkoff şi în 2012 specialistul David Walker.

„Rezultatul va fi creşterea uriaşă a inflaţiei şi a dobânzilor, reducerea pe termen lung a producţiei şi a ocupării forţei de muncă. Asta s-a întâmplat oricărei ţări care a încercat să cheltuie mai mult decât putea să plătească”, au avertizat în trecut cei doi economişti.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

STEFAN MATEI
18.10.2013, 08:26:34

sa trimitem fmi si bm sa-si plateasca datoriile oameni buni,eu sant satul de aceasta mare minciuna americana,sant plini de datorii si ne dau lectii de economie,vai de noi,nu avem bani de sanatate dar avem bani de avioane americane,vai de noi

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
18.10.2013, 09:03:28

Comentariu considerat abuziv.

Sorin5780
18.10.2013, 17:16:57

E o consecință directă a respingerii etalonului de aur în 1971, unde, pentru fiecare dolar exista o rezervă de aur. Azi, nefiind acoperit de existența unor metale prețioase, toate monedele astea nu au o valoare cuantificabilă reală decît cea dată de către sistemele bancare. Pot să printeze cît vor americanii, însă sistemul e putred la rădăcini și sortit falimentului. E complet inechitabil. De ce au numai anumite „puteri” dreptul de a tipări bani?

+3 (3 voturi)
Modifică Setările