Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Tensiune în SUA. FBI îi verifică pe soldaţii care asigură securitatea ceremoniei de învestire a lui Joe Biden. INFOGRAFIE VIDEO

25
18 Jan 2021 12:46:14
Autor: Viorica Marin
Peste 20.000 de soldaţi din Garda naţională vor asigura securitatea în timpul ceremonie de învestire a preşedintelui ales, Joe Biden
Peste 20.000 de soldaţi din Garda naţională vor asigura securitatea în timpul ceremonie de învestire a preşedintelui ales, Joe Biden

Agenţiile americane însărcinate cu supravegherea respectării legii îi controlează pe membrii Gărzii Naţionale pentru a se asigura că aceştia nu prezintă niciun risc în 20 ianuarie, ziua ceremoniei de învestire a lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al SUA, a anunţat duminică generalul Daniel Hokanson.

GALERIE FOTO

După asaltul din 6 ianuarie asupra Capitoliului, când susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump au invadat sediul Congresului american, în presă au apărut informaţii conform cărora unii dintre manifestanţi aveau legături cu armata.

Generalul Daniel Hokanson, care conduce Biroul Gărzii Naţionale, a fost întrebat de CBS News cu privire la eventualele controale la care sunt supuşi militarii înaintea sosirii lor la Washington.
 
”În coordonare cu Serviciul Secret şi cu FBI, toţi militarii care au sosit au fost trecuţi prin sită”, a răspuns generalul Hokanson. Într-o scrisoare adresată recent trupelor americane, şefii de stat-major au afirmat că turbulenţele din 6 ianuarie sunt ”incompatibile cu statul de drept” şi le-au cerut soldaţilor să ”întruchipeze valorile şi idealurile naţiunii” americane.
 
Date fiind incidentele de miercurea trecută de la Washington, când mase de susţinători ai preşedintelui Trump au atacat Congresul, insurecţia făcând victime şi pagube materiale, forţele de ordine sunt mobilizate în capitală şi în alte oraşe din ţară, în zilele premergătoare inaugurării noului preşedinte, Joe Biden.
 
 Experţii arată că operaţiunile de securizare a capitalei nu sunt neobişnuite că amploare, ceea ce diferă însă este cât de devreme au fost amplasate forţele de securitate şi măsurile luate pentru a restricţiona accesul la clădirea Congresului şi alte obiective importante. Până la inaugurare, vor sosi la Washington circa 25 de mii de membrii ai Gărzilor Naţionale, care se adaugă forţelor de poliţie din oraş. Patrulele sunt înarmate, având instrucţiuni clare cu privire la împrejurările în care pot să deschidă focul. Mai ales în conditiiile pandemiei, când oraşul este şi aşa relativ pustiu, prezenţa punctelor de control şi militarilor aduce în memorie mai curând zone de conflict din lume, decât capitală unei democraţii avansate.
 
Asta reprezintă în sine un semnal de alarmă şi o trezire la realitate, pentru cei care nu iau suficient de în serios ameninţarea dreptei extremiste, care săptămâna trecută a atacat una dintre instituţiile emblematice ale democraţiei americane. Nu se ştie dacă în perioada premergătoare inaugurării se vor produce incidente.
 
Au fost anunţate manifestaţii, dar multe au fost anulate sau îşi vor vedea numărul de participanţi redus, din cauza desfăşurării forţelor de ordine, reducerii accesului la reţele de socializare şi faptului că preşedintele Trump nu mai alimentează, ca până acum, public, idea că alegerile ar fi fost fraudate. Dar chiar şi aşa, incidente violente se pot produce şi apărătorii legii nu sunt dispuşi să îşi asume nici un risc. Unii dintre militanţi îşi vor îndrepta atenţia către capitale de state şi acolo există temerea că ar putea izbucni violente, mai ales că e posibil că mulţi dintre susţinătorii lui Trump să vină înarmaţi. Pe ansamblu, o stare tensionată şi pregătiri febrile de a face faţă oricărei situaţii, în speranţa că totuşi tranziţia la putere se va derula liniştit şi paşnic.
 
În 6 ianuarie, sute de susţinători ai lui Donald Trump au luat cu asalt Capitoliul din Washington într-o tentativă de a opri procedura de certificare a victoriei lui Joe Biden la alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie, confruntându-se cu poliţia la sediul Congresului american. Aceste confruntări au cauzat moartea a cel puţin cinci persoane, printre care un ofiţer de poliţie.
 
În Statele Unite, duminică au avut loc numai proteste reduse şi paşnice ale simpatizanţilor preşedintelui Trump, în capitala federală Washington şi în capitalele altor câteva state cheie. Peste tot, prezenţa forţelor de ordine a fost masivă, de teama unor noi proteste violente ca asaltul din 6 ianuarie asupra Congresului american, provocat de refuzul preşedintelui Donald Trump de a se recunoaşte învins în alegerile din noiembrie şi de acuzaţiile sale nefondate că alegerile fuseseră „fraudate masiv”.Inaugurarea noului preşedinte, democratul Joe Biden are loc miercuri, 20 ianuarie, ocazie pentru care s-au luat măsuri speciale de securitate pentru o ceremonie care oricum, din cauza pandemiei de coronavirus, ar fi fost una mult mai restrânsă decât tradiţional.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Gyuse Bogdan
18.01.2021, 12:59:56

Paranoia la Washington :)) Parca nu era de ajuns pentru USA doar scleroza lui Biden. Acum a aparut si paranoia serviciilor :))))) Daca pana acum doar au fost avertizati americanii despre ce le poate capul marxist-progresistilor globalisti, de acum in colo vor traii profund experimentul. Iar paranoia este deabia la inceput. Sindromul hotului marxist :))))))))))))

-7 (19 voturi)
Oriana
18.01.2021, 13:23:18

Horowitz Video: The Real Reason Troops are Being Deployed in DC https://www.frontpagemag.com/fpm/2021/01/horowitz-video-real-reason-troops-are-being-frontpagemagcom/ Vezi ce scriu americanii pe forum.

-11 (21 voturi)
Promoroaca
18.01.2021, 13:00:28

Si cei care prezinta risc unde sunt facuti disparuti ? O sa le apara acasa o scrisoare ca au calcat pe o mina in Afganistan ?

+4 (10 voturi)
Oriana
18.01.2021, 13:19:16

Sau facuti "disparuti" cum s-a intamplat la cei 6 Seals care l-au gasit pe binLaden in Pachistan, morti intr-o fantomatica "misiune in Sudan", un "accident de elicopter" - stiu mai bine hellary si complicele ei J. Brennan fostul sef CIA.

-2 (22 voturi)
Oriana
18.01.2021, 13:09:23

Chiar e curios, pai n-au strigat in gura mare leftards ca dupa "analizele lor" 99% din soldatii americani ar fi votat pt. Bidon? Soldatii americani, de la Reagan incoace au votat dintotdeauna Republicani, o stiu toti, asta e motivul pt care-i controleaza, pt ca toti stiu ca soldatii sunt filo Republicani, iar pana pe 20 ian, or cand o sa depuna juramant Bidon, cine este Commander-in Chief al Armatei este nimeni altul decat Trump.

-7 (25 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările