Interceptorul de Nouă Generaţie (NGI)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
37

În contextul în care apărarea teritorială constituie o preocupare actuală şi pentru statele membre ale NATO aflate la frontiera de est a Alianţei Nord-Atlantice, peste Ocean au fost efectuate cercetări vizând interceptorul de nouă generaţie (NGI), care este rezultatul primei evaluări tehnice a defensivei teritoriale, cu cercetări iniţiate în anul 2004 şi cu o finalitate oficială acum.

Astfel se va livra - după cum aprecia viceamiralul Jon Hill, directorul agenţiei de apărare antirachetă (MDA) - cea mai eficientă şi mai fiabilă rachetă de apărare a Statelor Unite ale Americii, cât mai curând posibil. 

Odată lansat, acest nou interceptor de apărare va fi capabil să învingă progresele ameninţărilor preconizate în anii 2030 şi nu numai. 

„Suntem încântaţi şi mândri că MDA a încredinţat lui Lockheed Martin să conducă dezvoltarea acestui sistem, care va îmbunătăţi foarte mult securitatea naţiunii noastre pentru deceniile următoare”, a declarat Sarah Reeves, vicepreşedinte al programului NGI de la Lockheed Martin. 

De peste Ocean, taman din Huntsville - un oraş din din nordul Alabamei - a venit confirmarea informaţiei că Agenţia de Apărare Antirachetă (MDA), după o procedură competitivă, a selectat firma Lockheed Martin (NYSE: LMT), împreună cu partenera sa Aerojet Rocketdyne (NYSE: AJRD) pentru a livra cel mai avansat sistem de apărare antirachetă al SUA, Interceptorul de Nouă Generaţie (NGI). 

Mai concret, contractul de 3,7 miliarde de dolari, pentru Interceptorul de Nouă Generaţie este primul pas în dezvoltarea şi demonstrarea livrării etapizate, conform cerinţelor MDA, de modernizare a sistemului actual de Apărare Antirachetă cu baza la sol (GMD). Lockheed Martin a confirmat că sistemul NGI este proiectat special pentru a îndeplini cerinţele de supravieţuire ambientale şi pentru a permite luptătorului să depăşească ameninţările adversarilor pentru apărarea ţării. 

Acest contract va dezvolta complet interceptorul şi va fi lansat din infrastructura actuala din Ft. Greely, Arkansas şi Vandenberg AFB, California.

"Lucrăm de zeci de ani pentru a furniza suport pentru misiuni care nu eşuează niciodată precum NGI, iar echipa noastră are expertiza şi viziunea necesară pentru a veni in sprijinul misiunii MDA, de a moderniza apărarea antirachetă" a declarat Sarah Reeves, vicepreşedinte al Programului Interceptorului de Nouă Generaţie, la Lockheed Martin.

Prima linie de apărare a SUA - aceasta este sintagma folosită de Lockheed Martin pentru a sugera rolul NGI, care este un program de interceptori de apărare antirachetă proiectat pentru a proteja şi apăra SUA de rachete balistice intercontinentale.

Acest program va servi ca primă linie dintr-o apărare multistrat împotriva ameninţărilor previzibile.

Primul interceptor va fi livrat înainte de termenul în care va fi nevoie de el. Altfel spus? Un pariu cu viitorul, bazat pe performanţele tehnice de până acum.

Este Interceptorul de Nouă Generaţie, unul sustenabil şi fiabil? Lockheed Martin a răspuns la această justificată interogaţie cu ampla precizare că acesta beneficiază de investiţia sa de 580 milioane dolari în tehnologii multi-obiect de distrugere a vehiculelor, de experienţa de lovire-distrugere cu THAAD şi de cea acumulată în zecile de ani, în care a furnizat sisteme strategice pentru programul Trident al Marinei SUA.

Pe cale de consecinţă, sistemul NGI este proiectat astfel încât să ofere o îmbunătăţire semnificativă, de la început, prin abilitatea de a răspunde la ameninţări multiple cu un singur interceptor.

De unde putem trage concluzia că acest progres semnificativ, cuplat cu o nouă abordare de proiectare, pentru uşurarea mentenanţei şi pentru fiabilitate, asigură disponibilitatea operaţională necesară luptătorului. 

Iar îmbunătăţirile costurilor sunt facilitate de proiectarea digitală, care se află la baza proiectelor Lockheed Martin.

După cum se ştie, Lockheed Martin are sediul în Bethesda, Maryland, fiind o companie internaţională din industria aerospaţială şi de securitate, cu aproximativ 114.000 angajaţi în întreaga lume, specializată în cercetarea, proiectarea, dezvoltarea, producţia, integrarea şi întreţinerea de sisteme, produse şi servicii tehnologice avansate.

Întrebarea firească, formulată în comunitatea mai degrabă divizată a mioriticilor sclipitori este ce împiedică guvernul actual, de la Bucureşti, să faciliteze coagularea unei companii româneşti puternice, care să se afirme în industria aerospaţială, prin reunirea personalului calificat în acest domeniu de excelenţă şi finanţarea adecvată a proiectelor viabile ale inginerilor civili şi militari autohtoni, care au o pregătire excepţională, dar acum sunt dispersaţi te miri unde, unii fiind chiar plecaţi peste hotare?...

Interogaţia nu este retorică şi rămâne valabilă, în spaţiul public, până la viitoarea posibilă achiziţionare a Interceptorului de Nouă Generaţie, de peste Ocean.

Asta dacă nu vom pune preţ pe aurul cenuşiu existent încă pe tărâm românesc.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite