Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Ivanka Trump, noua ţintă a Comisiei Speciale de anchetă cu privire la asaltul de la Capitoliu

3
21 Jan 2022 12:28:18
Autor: News.ro

Ivanka Trump, fiica fostului preşedinte republican Donald Trump, a fost chemată la audieri în Comisia Specială de anchetă care încearcă să facă lumină asupra rolului jucat de miliradar în asaltul de la Capitoliu, relatează AFP.

Aceasta este prima oară când un membru al familiei Trump este chemat în mod direct să coopereze în ancheta cu privire la evenimentele de la 6 ianuarie 2021.

Comisia Specială i-a trimis joi o scrisoare acestei foate consiliere apropiate a lui Donald Trump la Casa Albă.

Ea subliniază în scrisoare că Ivanka Trump pare că ştie în mod direct despre încercarea tatălui său de a-l convinge pe vicepreşedintelesău de atunci Mike Pence să oprească numărarea voturlor marilor electori.

Acest vot a oficializat înfrângerea lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie 2020, pe care susţinători ai fostului şef al statului l-au întrerupt luând cu asalt Capitoliul, un atac urmărit cu stupoare în întreaga lume.

„Comisia doreşte să discute despre orice conversaţie la care aţi fi fost martoră sau la care aţi participat cu privire la planul preşedintelui de a obstrucţiona sau împiedica numărarea voturilor marilor electori”, precizează în scrisoare Bennie Thompson, preşedintele Comisiei.

„Una dintre dscuţiile preşedintelui cu vicepreşedintele a avut loc telefonic, în dmineaţa lui 8 ianuarie”, continuă el.

„Dumneavoastră eraţi prezentă în Biroul Oval şi aţi observat cel puţin o parte a acestei convorbiri a telefon” , afirmă el.

În această scrisoare de opt pagini, Comisia îi cere IvankăiTrump să-şi reconstituie activităţile din ziua revoltei şi să preznte măsurile luate - sau nu - de Casa Albă în acea zi.

Comisia îi propune „o întâlnire la 3 sau 4 februarie”.

Ambiţiile politice

O fostă obişnuită a serilor mondene la New York, Ivanka Trump, în vârstă de 40 de ani, a devenit, după alegerile din 2016, una dintre cele mai apropiate consiliere ale tatălui său, alimentând acuzaţii de nepotism la adresa fostului preşedinte.

Soţul său, Jared Kushner, era, de asemenea, consiloier la Casa Albă, însărcinat cu dosare sensibe precum procesul de pace din Orientul Mijlociu.

O purtătoare de cuvânt a Ivankăi Trump a confirmat, într-un comunicat transmis mai multor publicaţii americane, primirea scrisorii şi a subliniat că aceasta „nu a vorbit în timpul manifestaţiilor de la 6 ianuarie”.

Fiica fostului preşedinte - care este bănută de ambiţii politice - nua anunţat, însă, dacă urmează să se prezinte la audieri în Comisie.

Această Comisie Specială este alcătuită dn aleşi democraţi care încearcă să stabilească responsabilitatea lui Donald Trump şi a anturajului acestuia în asaltul de la sedul Congresului american.

Alţi apropiaţi ai lui Donald Trump, ca fostul său şef de cabinet Mark Meadows, au fost citaţi să compară.

Însă ei au refuzat să compară în Comisie, pe care miliardarul o cataloghează drept „partizană”.

Comisia avansează, cu toate acestea, într-un adevărat marş forţat. Ea a anunţat că a audiat 400 de martori.

Lucrările Comisiei sunt urgente, în contextul în care aceasta vrea să-şi publice neapărat concluziile înaintea alegerlor de la jumătate de mandat, prevăzute în noiembrie 2022.

În cazul în care democraţi pierd controlul Camerei Reprezentanţilor, Comisia riscă să fie dizolvată de către republicani.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Dumitru Aioanei
21.01.2022, 12:57:22

Ati vrea voi sa puneti laba pe Ivanka care e 5000 tone trotil. Din pacate, e doar o forma de hartuire. Asa-i cand dai briciul la maimute si presedintia mosului napolitana Joe!

-11 (11 voturi)
echi
21.01.2022, 16:28:26

ce bais bre ca vreau și eu?

echi
21.01.2022, 16:26:08

Aceasta pupăza ce s-a crezut prințesa, e progenitura fostului El Presidente , Donitto Trompolino, care îl credea pi Putinica pi cuvânt! Mana Lunga a Legii AMericane ii va speria un pic pe progeniturile acestui Golan Newyorchez ce s-a crezut un mix Kim al Americii. Votanții sesizare ridicoli și îl votare afara de la CAsa Albă pe acest impostor și pe familionul sau de derbedei!

Modifică Setările