Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Janet Yellen: Intrarea SUA în incapacitate de plată ar provoca „o criză financiară istorică”

13
20 Sep 2021 15:31:45
Autor: News.ro
Janet Yellen FOTO news.ro
Janet Yellen FOTO news.ro

Secretarul american al Trezoreriei Janet Yellen pledează viguros ca Legislatvul american să ridice plafonul datoriei şi a avertizează că, altfel, există riscul ”unei crize financiare istorice”, relatează AFP.

Într-un editorial publicat în ediţia de duminică a ziarului Wall Street Journal (WSJ), Janet Yellen subliniază că ”Statele Unite nu au mai intrat niciodată în incapacitate de plată (default)”.

”Acest lucru ar precipta, probabil, o criză financiară istorică (...). Incapacitatea de plată ar putea declanşa o creştere puternică a dobânzilor, o scădere brutală a acţiunilor şi alte tulburări financiare”, avertizează secretarul Finanţelor al lui Joe Biden.

Plafonul datoriei - pe care numai Congresul are prerogativa să-l ridice - a intrat în vigoare la 1 august.

Acest plafon interzice Statelor Unite să emită noi împrumuturi pentru a se finanţa, în cazul în care limita actuală - 28.400 de miliarde de dolari - nu este ridicată.

Această ridicare face cu regularitate obiectul unui conflict politic dur în Congres.

Începând din anii '60, plafonul datoriei a fost ridicat sau suspendat de 80 de ori.

Trezoreria a anunţat săptămâna trecută că Statele Unite urmează să rămână fără bani ”în cursul lui octombrie”.

Yellen prezintă în editorialul său o ”cascadă” de catastrofe financiare în cazul în care capacitatea de împrumut a Statelor Unite - în vederea onorării obligaţiilor pe care le are la termen - nu este crescută.

”În câteva zile, milioane de americani ar rămâne fără bani lichizi (cash) (...). Aproape 50 de milioane de persoane în vârstă nu ar mai primi cecul cu pensia, iar militarii nu ar mai fi plătiţi”, scrie ea.

”Am ieşi din această criza ca o naţiune afectată pe termen lung”, avertizează secretarul Trezoreriei.

Chiar dacă Statele Unite nu au intrat niciodată în incapacitate de plată - ”nici măcar o dată!”, subliniază Yellen -, ea aminteşte episodul din 2011, ””care a condus Amrica pe marginea prăpastiei crizei”.

În timpul administraţiei lui Barack Obama, un impas politic în Congres a determinat agenţia de cotare Standard and Poor's să retragă nota ”AAA” datoriei americane, provocând o undă de şoc pe pieţe.

”A întârzia şi mai mult” în ridicarea capacităţii de îndatorare a Statelor Unite ”nu este tolerabil”, subliniază Yellen.

”Aceste ultime 17 luni au pus la încercare forţa economică a ţării noastre. Abia ieşim din criză. Nu trebuie să ajungem din nou într-o situaţie care este întru totul evitabilă”, conchide ea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Nerod
20.09.2021, 15:41:42

"Yellen prezintă în editorialul său o ”cascadă” de catastrofe financiare în cazul în care capacitatea de împrumut a Statelor Unite - în vederea onorării obligaţiilor pe care le are la termen - nu este crescută." Pai bine doamna analista deci dumneata propui ca la catastrofa financiara in care se afla SUA acum cresterea plafonului la tiparnita de bani ?!!! Si asta ce ar rezolva ? Nu ar produce mai mult cancer in SUA ? Singura solutie este executarea silita a SUA asa cum sunt executati Talibanii de exemplu . Ca asa e simplu sa te razi de talibani ca ei n-au cash , cand tu ca nazist furi bani cu nemiluita din lume cu ajutorul tiparnitei ! Sa fie SUA tratata ca Talibanii sa vedem dupa aia cine e mai tare financiar SUA sau Afganistan !

-1 (5 voturi)
ADani
20.09.2021, 16:04:26

Ei, ar produce mai mult cancer dar prin tiparnita, acesta este distribuit catre toata populatia! In loc sa promoveze scaderea cheltuielilor, aceasta pledeaza pentru marirea plafonului de datorie!

-7 (9 voturi)
Nerod
20.09.2021, 16:10:29

ADani "aceasta pledeaza pentru marirea plafonului de datorie!" Asta e plafonul de furt . Au ajuns la planul de furat din Banii Planetari si acum maresc plafonul furtului in loc sa dea faliment deja pentru cat au furat .

-1 (5 voturi)
Nerod
20.09.2021, 15:42:45

Parca vad iar trolii in prostia lor de bubuie cum o sa declare ce PIB mare are SUA ! Cand SUA nu valoreaza nici cat o ceapa degerata !

-1 (5 voturi)
Lucifer
20.09.2021, 15:47:37

Mai bine ai ridica dobânda de politică monetară şi ai înceta să mai emiţi bani fără acoperire.

-5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările