Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

INFOGRAFIE Asasinarea lui JFK, un mister vechi de 50 de ani. Ultimele clipe din viaţa celui mai iubit preşedinte american

5
21 Nov 2013 13:03:52
Autor: Elena Dumitru
John F. Kennedy, alături de soţia sa, Jackie, cu câteva momente înainte să fie împuşcat. FOTO Reuters
John F. Kennedy, alături de soţia sa, Jackie, cu câteva momente înainte să fie împuşcat. FOTO Reuters

Un văl de secrete acoperă încă circumstanţele în care a fost asasinat cel mai iubit preşedintele din istoria Statelor Unite ale Americii.

A fost ucis de KGB. Lee Harvey Oswald era, de fapt, agent dublu. Sau este încă în viaţă, iar asasinatul a fost doar o diversiune. Ba nu, l-au omorât chinezii. Sau chiar serviciile secrete americane pentru că se dorea înlăturarea lui de la putere. Şi pe Marylin au ucis-o pentru că ştia prea mult. Numărul teoriilor privind asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy este atins doar de numărul ipotezelor legate de o altă moarte „celebră” - cea a lui Elvis. 
 
Mâine, pe 22 noiembrie, se împlinesc 50 de ani de când JFK a fost împuşcat mortal în oraşul Dallas din statul Texas de către Lee Harvey Oswald. O jumătate de veac a trecut de la momentul care a schimbat lumea, însă misterul din jurul asasinării celui mai iubit preşedinte american rămâne. 
 
În dimineaţa zilei de 22 noiembrie 1963, „preşedintele lumii libere” aterizează pe aeroportul din Dallas la bordul Air Force One. Este însoţit de soţia sa, Jacqueline „Jackie” Bouvier-Kennedy, îmbrăcată în deja emblematicul costum roz. 
 

50 de minute mai târziu, trei focuri de armă au fost trase spre maşina decapotată din care cei doi zâmbeau larg şi făceau cu mâna.
 
Peste altă jumătate de oră, Kennedy era declarat mort, iar fotografiile cu Jackie în costumul pătat de sângele soţului erau developate şi încadrate în machetele paginilor de ziar din întreaga lume. 
 
„Păi, s-a terminat totul acum“
 
Atacatorul, Lee Harvey Oswald, a fost prins la câteva zeci de minute de când preşedintele a fost declarat mort. L-au arestat însă pentru o altă crimă, abia apoi şi-au dat seama cu cine au de-a face.
 
Avea 24 de ani când a apăsat pe trăgaci, ascuns în spatele unei ferestre de la etajul al şaselea al clădirii în care se afla Depozitul de Carte al statului Texas.
 
Lucrase în cadrul forţelor armate navale ale Statelor Unite, dar dezertase în URSS în 1959 şi a locuit acolo aproape trei ani. Când a fost prins de poliţişti, a spus sec: „Păi, cred că s-a terminat totul acum”.  
 
 
Mărturii despre moartea lui JFK
 
În urma a patru anchete oficiale, autorităţile federale americane au stabilit că Oswald este cel care l-a ucis pe Kennedy şi că al doilea glonţ tras de acesta, care l-a lovit pe preşedinte în cap, a fost cel fatal. Însă mărturiile uneia dintre asistentele care se afla la spitalul din Dallas atunci când a fost adus JFK şi care a participat direct la manevrele pentru salvarea lui indică o cu totul altă poveste. 
 
Phyllis Hall avea 28 de ani când a fost mai mult târâtă de-un agent al serviciilor secrete într-o sală de operaţii pentru a ajuta la manevrele de resuscitare, îşi aminteşte ea acum. 
 

Click pentru a mări infografie
 
Glonţul fatal
 
Erau mulţi doctori în încăpere şi unul dintre ei i-a spus să-i îngrijească preşedintelui capul, despre care îşi aminteşte că „fusese spulberat” de focurile de armă. Însă, în timp ce făcea asta, asistenta a văzut un glonţ suspect, care nu semăna deloc cu celelalte extrase din corpul lui John F. Kennedy. 
 
Glonţul ar fi fost „înlăturat” imediat ce l-a văzut asistenta şi nu s-a mai pomenit de el din acel moment. Simpatia lui Oswald pentru URSS şi ideologia sovietică este de notorietate. Însă faptul că el a fost ucis la doar două zile de la asasinarea preşedintelui a ridicat multe semne de întrebare: a fost lichidat pentru a nu vorbi?  
 
Râsul lui Lee Harvey Oswald
 
Detectivul Jim Leavelle, care l-a interogat pe Lee Harvey Oswald imediat după asasinarea lui J.F. Kennedy, a oferit presei americane detalii neştiute până acum despre momentele care au urmat după moartea preşedintelui american. Leavelle spune că a decis atunci să rămână încătuşat alături de suspect deoarece poliţia din Dallas primea multe ameninţări cu moartea la adresa lui Oswald. 
 
„I-am spus că, dacă cineva trage în el, sper să aibă aceeaşi precizie ca a lui, să nu mă împuşte pe mine. El a început să râdă şi a spus că nimeni nu va trage în el“, a mărturisit fostul detectiv american despre acele momente tensionate.
 
Totuşi, la scurt timp, Oswald a fost împuşcat mortal de către Jack Ruby, angajat al unui club de noapte din Dallas. Leavelle spune că doar printr-un miracol glonţul nu l-a lovit şi pe el. Nepoata detectivului, Kate Greindling, spune că toată atenţia s-a concentrat asupra morţii lui Oswald, nu şi asupra prinderii lui. 
 
„Cred că oamenii vor să se concentreze asupra morţii deoarece, dacă el n-ar fi murit, nu ar mai exista teorii ale conspiraţiei. Ar fi urmat un proces şi el ar fi fost găsit vinovat“, concluzionează  Kate Greindling. Ea spune că ceea ce au reuşit poliţiştii atunci este de-a dreptul remarcabil. Neavând la dispoziţie staţii de emisie-recepţie sau GPS-uri, poliţiştii americani l-au prins pe Oswald în doar 88 de minute, aceasta fiind o performanţă remarcabilă.
 
Ce crede văduva lui Oswald 
 
Marina Oswald Porter, rusoaică de origine, astăzi în vârstă de 72 de ani, văduva lui Lee Harvey Oswald, este convinsă că tatăl celor doi copii ai săi nu l-a asasinat pe preşedintele John F. Kennedy, ci că Lee a fost doar un ţap ispăşitor al unui complot în care au fost implicate CIA şi Mafia. Ea s-a recăsătorit şi trăieşte acum într-un micuţ oraş din Texas. 
 
Chiar şi după 50 de ani de la asasinarea preşedintelui J.F. Kennedy, peste jumătate dintre americani – mai exact, 61%  – cred că „Băiatul de Aur” al Americii a fost ucis într-o conspiraţie mondială, potrivit unui sondaj realizat recent de compania de cercetări Gallup. 
 
CITEŞTE MAI MULT
 
Peste 100 de obiecte ale fostului preşedinte american John F. Kennedy vor fi scoase la licitaţie
 
Fotoliul pe care l-a folosit John F. Kennedy şi alte ă sută de suveniruri vor fi scoase la licitaţie luna viitoare, pentru a marca 50 de ani de la moartea sa, a anunţat Casa Heritage din New York, informează AFP.
 
Preşedintele american John F. Kennedy a fost un admirator al lui Hitler?
 
Fostul preşedinte american John F. Kennedy l-a admirat pe Hitler, considerând că mişcarea fascistă era benefică Germaniei, potrivit unei cărţi publicate în limba germană, care extrage pasaje din jurnalul intim al lui JFK.
 
Stephen King şi JFK, combinaţie irezistibilă
 
Anunţată încă din 2007, cartea prin care celebrul scriitor se întoarce la America anilor ’60 şi la un asasinat care a schimbat istoria secolului va apărea la toamnă. Intitulat simplu „11/22/63“, romanul de peste o mie de pagini al lui Stephen King îmbină un conţinut specific literaturii SF cu elemente tipice cronicii de epocă.
 
Dedesubturile asasinatului care a schimbat lumea
 
Cum ar fi arătat anul 2012, dacă J.F. Kennedy n-ar fi fost ucis? Iată o întrebare pentru care romanul „JFK. 11.22.63" de Stephen King, publicat la Editura Nemira, ar putea oferi piste pentru un răspuns. 
 
Carte: Amanta lui JFK, asasinată de CIA pentru că ştia prea multe despre uciderea preşedintelui
 
În cartea intitulată "Mozaicul lui Mary: Conspiraţia CIA de asasinare a lui John F. Kennedy, Mary Pinchot Meyer şi viziunea lor despre pace", autorul Peter Janney susţine că femeia, care şi-a continuat investigaţiile personale după asasinarea lui JFK, ar fi ajuns atât de aproape de adevăr, încât CIA a considerat că a devenit o ameninţare.
 
 
 
Foto
Video

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

x cogito ergo sum
21.11.2013, 13:39:08

Cata precizie sa ai ca sa nimeresti in capul unui om aflar intr-o masina in miscare de sus de la etajul sase al unei cladiri ? Era cel mai bun lunetist din lume ?

+1 (3 voturi)
Liviu Zaharia
21.11.2013, 16:29:07

Precizia o are arma

-1 (1 vot)
Mircea Nistor
21.11.2013, 19:01:40

Care 2 gloantze?!Au fost trei...Primele 2 au fost trase din spate,din cladirea depozitului de manuale,fie de Oswald,fie de o sosie a lui.Primul a ricosat,datorita unui semafor,a ajuns pe ciment,smulgand tzandari si ranind un spectator la distanta mare de scena.Al doilea l-a lovit intre coloana vertebrala si omoplat pe Kennedy,apoi l-a ranit pe guvernatorul Connoly,aflat in fata presedintelui,langa soferul limusinei prezidentiale.Se stie ca datorita trecutului tumultuos,Lee era urmarit de multisor de "agenturili" americane.Chiar daca se stia de pornirile lui ideologice,nu-i exclus sa fie lucrat.Iar al treilea glont,care i-a spulberat craniul lui Kennedy SIGUR n-a fost tras din spate.El a lovit din fata,provocand in spate,la iesire,dislocarea craniului si a continutului lui,datorita a ceea ce legistii numesc efectul hidrodinamic.Pe serialele de pe History.com,Viasat History,am vazut nenumarate filmari ale impactului gloantelor cu incetinitorul asupra pepenilor,care simuleaza un viscer cu continui lichidian central,la fel ca si capul omenesc.La iesire,glontele produce explozia peretilor,cu expulzarea violenta a continutului lichidian.Chiar daca Oswald a tras primele focuri,al treilea a fost de la un "om de bine",CARE SUPRAVEGHEA CA SCENARIUL SA IASA CONFORM PLANULUI.De aici cred,perplexitatea arestatului Oswald,care cred ca a fost tulburat ,cand si-a dat seama ca a mai tras cineva,si a inceput foarte serios sa se intrebe ce i se intampla...Lucratura extra,a ultraconservatorilor din armata si servicii,nemultumiti a presedintele n-a mers pana in panzele albe,sa ordone suport aerian american fatzis pentru operatiune de debarcare din GOLFUL PORCILOR.Bush senior sunt sigur 100% ca stie adevarul,era oficial CIA cu rang inalt,implicat in acea operatie.Unul din vasele de debarcare era botezat "Houston" dupa locul nasterii,iar celalat,"Barbara",dupa numele nevestei...Daca al treile glonte,care l-a lovit in cap pe Kennedy,ar fi lovit din spate,ar fi trebuit ca "grosul" substantei cerebrale sa ajunga in fata lui Kennedy,pe guvernatorul Connoly,si nu in spatele limusinei...

+2 (2 voturi)
Silviu Vasile Dumitrescu
21.11.2013, 21:33:19

În sfârşit, cineva care ştie. ...Câte ceva. De la coadă la cap, Bush sr. nu era pe atunci oficial „cu rang înalt” CIA, ci era chiar... pifan în agenţie. Doar că afacerile lui civile era în domeniul petrolier şi urmărea licenţe de exploatare în Golful Porcilor. O înregistrare (filmare) video întâmplătoare făcută de la distanţă - căreia ani şi ani de zile nu i s-a dat nicio importanţă - a fost procesată cu tehnicile actuale de recunoaştere facială, şi arată silueta unui Bush sr. tânăr, mândru şi vigilent care, nici mai mult nici mai puţin, păzea intrarea la depozitul de cărţi din care trăgea Oswald. Apoi, căutare ”Zapruder Slow Motion”, link: http://www.youtube.com/watch?v=ydYBin_6pvk Glontele lui Oswald loveşte din spate la frame 220, glontele din faţă loveşte la frame 312, fiind tras de pe peluza verde, din spatele unui gard. Fotografii de amatori arătau două siluete în umbra unor pomi, pe care nimeni din public nu le-a recunoscut vreodată şi nici serviciile sau dispozitivele locale de pază nu le-au revendicat vreodată. O explicaţie simplă: căutare: ”JFK Last Shot”, link: http://www.youtube.com/watch?v=axVmgIEgHTo Glontele fatal a fost tras din lateral dreapta, 22 de grade. Totul în rest a fost o mega-diversiune sub controlul direct al lui Lyndon Johnson, vicepreşedintele lui JFK. John Fitzgerald Kennedy a fost ultimul preşedinte american care a mai crezut sincer în democraţie şi libertate, şi care a şi făcut ceva pentru aceste idealuri. De la el încoace, Administraţia SUA nu mai este altceva decât un paravan pentru Dictatura Banului.

+3 (3 voturi)
Mircea Nistor
22.11.2013, 15:37:38

Va felicit,scumpi pretini si tovarasi,v-ati insusit critica.Deci,trei gloantze,nu doua..Nostim este ca deopotriva, pe vicepresedintii lui Lincoln si Kennedy,ii chema Johnson.Primul fusese chiar proprietar de sclavi,membru al Partidului Democrat (in 1861,sustinator majoritar al sclavagismului!), convertit ulterior la republicanism pro-unionism si antisclavagism..In timp ce vice-le lui Kennedy,LB Johnson,era democrat sudist,care in timpul razboiului din Vietnam,s-a comportat precum "ulii" republicani din zilele noastre,sustinatori ferventzi ai interventiilor fara speranta din Afganistan si Irak.

+1 (1 vot)