Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Joe Biden confirmă că va readuce SUA în acordul nuclear cu Iranul

4
3 Dec 2020 12:34:04
Autor: Viorica Marin
Preşedintele ales SUA, Joe Biden şi vicepreşedintele ales, Kamala Harris
Preşedintele ales SUA, Joe Biden şi vicepreşedintele ales, Kamala Harris

Preşedintele ales Joe Biden a afirmat pentru The New York Times (NYT) că vrea să demareze rapid noi negocieri cu Iranul, în consultare cu aliaţii Washingtonului, însă doar după revenirea SUA în acordul asupra programului nuclear iranian din care Donald Trump şi-a retras ţara.

Revenirea Statelor Unite este condiţionată de măsura în care Iranul, pe de altă parte, respectă limitele internaţionale, impuse programului său nuclear.
 
Revenirea în acord ar însemna ridicarea sancţiunilor draconice impuse de Donald Trump după ce a retras America din acesta, în 2018. Ca răspuns la sancţiuni, Iranul a renunţat progresiv la angajamentele sale asumate în cadrul acordului.
 
AIEA a afirmat în ultimul său raport trimestrial asupra Iranului că stocul de uraniu îmbogăţit al acestei ţări a depăşit 2.400 de kilograme, cu mult peste cele 202.8 kilograme permise în cadrul acordului nuclear din 2015 cu SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China.
 
Cu două luni rămase din mandatul prezidenţial, Donald Trump şi-ar fi întrebat principalii consilieri despre opţiuni privind atacarea facilităţilor nucleare ale Iranului, conform mai multor relatări ale presei americane.
 
În timpul unei întâlniri din Biroul Oval din 12 noiembrie, Trump a întrebat mai mulţi oficiali, inclusiv vicepreşedintele Mike Pence, secretarul de stat Mike Pompeo şi şefului statului major generalul Mark Milley, „dacă are opţiuni pentru a ţinti principala bază nucleară a Iranului în următoarele săptămâni", a scris New York Times pe 16 noiembrie.
 
Oficialii de top „l-au descurajat pe preşedinte din a merge mai departe cu o lovitură militară", avertizând că o asemenea mutare ar atrage un conflict mai amplu în ultimele sale săptămâni de preşedinţie, potrivit sursei citate.
 
Un oficial american a confirmat informaţia pentru Reuters pe 17 noiembrie.
 
Preşedintele ales Joe Biden a promis că va reveni asupra deciziei predecesorului său în privinţa acordului, dar acest lucru se va dovedi mai greu de realizat în contextul în care actualul lider de la Casa Albă va tensiona relaţiile cu Iranul, iar regimul de la Teheran va continua să nu respecte prevederile iniţiale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Pontus Euxinus
3.12.2020, 15:55:07

accord nuclear cu iranul inseamna ca iranul va face linistit A-bomb comunistii americani sunt prieteni cu islamistii si chinezii

-11 (13 voturi)
Ncita Co
3.12.2020, 17:52:29

Biden chiar a zis în platforma lui prezidențială că va întoarce TOT ce a stricat sfincterul portocaliu. E de așteptat pișcarea asta.

+5 (7 voturi)
Mihai Giurgiuveanu
3.12.2020, 20:05:12

Corect este astfel: "Biden chiar a zis in platforma lui prezidențială că strica TOT ce a realizat presedintele Trump pentru americani si America. E de așteptat pișcarea asta." Desigur, numic bun nu este de asteptat de la un senil corupt si mincinos de 78 de ani, cazut in Alzheimer, care se joaca cu catelul, ca un ƫânc prost. Va semna ca primarul, tot ce ii vor pune dinainte cei care il manevreaza. Acordul cu Iranul a fost o prostie imensa, comisa de Obama, care ii este net superior batranului Joe si totusi a comis numai greseli, in politica externa si interna. Iranul a primit prin acel nefast acord 150 de miliarde de dolari, ca sa stopeze inarmarea nucleara. A luat banii, nu a fost controlat si si-a vazut linistit in continuare de inarmare. Acuma vine batranul Joe cu alte 150 de miliarde de dolari, ii roaga frumos pe iranieni sa accepte ploconul, acestia vor lua banii, vor spune ca americanii sunt idioti si-si vor vedea in continuare de programul de inarmare nucleara!

-5 (5 voturi)
Ncita Co
4.12.2020, 05:14:26

trolică giurfuteanu, lasă politica de cârciumă și du-te-acasă că nu-i de tine.

+4 (4 voturi)
Modifică Setările