Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Joe Biden promite să pună capăt exploatării muncii de către marile corporaţii: „Capitalismul fără competiţie nu este capitalism”

14
8 Jan 2022 15:43:53
Autor: Cristina Ene
Joe Biden FOTO EPA-EFE
Joe Biden FOTO EPA-EFE

Preşedintele american Joe Biden promite să pună capăt „capitalismului fără competiţie” pe care îl pune pe seama marilor corporaţii care monopolizează piaţa şi exploatează munca oamenilor, relatează Insider.

Preşedintele american, care în iulie a semnat un ordin executiv prin care să fie promovată competiţia , a declarat vineri că economia începuse să-şi revină, dar că aceasta nu poate progresa suficient din pricina practicilor abuzive ale marilor corporaţii.
 
Biden a precizat că, deşi SUA au avut creştere economică de când este preşedinte, cu creşteri ale salariilor şi scăderea ratei şomajului, în timp ce aşa-numita „mare demisie” în masă a permis o resetare a muncii, oamenii căutând în mod potrivit condiţii mai bune de muncă, este loc de îmbunătăţire.
 
Iar asta pentru că doar o „mână de giganţi” sufocă competiţia şi determină creşterea preţurilor, câtă vreme oferă şi menţin niveluri salariale mici, remunerând necorespunzător munca angajaţilor.
 
Practicile acestor corporaţii au crescut costurile la alimente pentru că afacerile mici au fost scoase din joc.
 
„M-aţi auzit şi altădată: Capitalismul fără competiţie nu este capitalism, ci exploatare. Sunt hotărât să-i pun capăt”, a spus Biden.
 
Potrivit Casei Albe, doar un număr mic de companii mari controlează peste 75% din industria SUA - ceea ce nu se întâmpla în urmă cu 20 de an, când pe piaţă contau şi alte companii- ce plătesc puţin angajaţii în domeniile cu saturaţie mare..
 
Joe Biden a promis vineri că va avea luna asta o întâlnire cu „consiliul concurenţei” pentru a-şi continua eforturile în vederea unor măsuri cuprinzătoare care să permită sporirea competitivităţii, scăderea preţurilor şi mărirea nivelului salarial - măsurile sunt parte a unui plan în trei părţi având în vedere inclusiv soluţii la criza lanţurilor de aprovizionare şi reducerea costurilor de producţie.
 
Biden a propus în iulie programul său „reconstruieşte mai bine” de investiţii în resurse umane menit să stimuleze economia, arătându-se atunci încrezător că economia capitalistă este vie şi funcţională.
 
În iulie Biden a semnat un ordin executiv cuprinzând zeci de iniţiative la nivelul agenţiilor federale care să rezolve probleme legate de concurenţă precum facilităţi pentru a găsi locuri de muncă mai bine plătite şi instrumente pentru a-i ajuta pe micii fermieri contra practicilor abuzive ale marilor industriaşi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

OmTacut2
8.01.2022, 16:15:56

I-auzi braul, mos Biden nu a realizat pana azi ca daca statele occidentale sunt prospere in acest moment se datoreaza in mare parte ca urmare a exploatarii altor state.

0 (6 voturi)
Dunning-Kruger
8.01.2022, 16:23:37

„M-aţi auzit şi altădată: Capitalismul fără competiţie nu este capitalism, ci exploatare. Sunt hotărât să-i pun capăt” Capitalismul functioneaza perfect in America: https://twitter.com/moreperfectus/status/1470513075489054720

+6 (10 voturi)
Gigi Kent
8.01.2022, 17:03:04

Let's Go Brandon!

-18 (24 voturi)
Kongo-Müller
8.01.2022, 18:24:56

Astea-s minciuni politice populiste ! Biden stie foarte bine ca asta nu se va intampla.

-3 (5 voturi)
robert trevor
8.01.2022, 19:15:43

moshu supraliciteaza. nu sta bine in sondaje. joe zi si una despre fiii de politicieni care devin milionari in consilii de administratie ucraniene si pe care ii cheama biden.

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările