Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Joe Biden: SUA vor continua să sprijine Afganistanul, dar nu militar. Este timpul să punem capăt celui mai lung război al Americii

3
15 Apr 2021 07:57:34
Autor: News.ro
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Statele Unite vor continua să sprijine Afganistanul după retragerea tuturor trupelor, dar nu militar, a spus preşedintele Joe Biden într-un discurs susţinut miercuri seară.

„Este timpul să punem capăt celui mai lung război al Americii”, a spus el de la Casa Albă, din încăperea din care în 2001 au fost anunţate primele atacuri aeriene americane.

Data limită a retragerii trupelor coincide cu a 20-a comemorare a atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.

Cel puţin 2.500 de trupe americane sunt parte din misiunea NATO în Afganistan de 9.600 de trupe.

Numărul trupelor americane pe teritoriul Agfanistanului fluctuează, presa americană scriind că în prezent sunt în total aproximativ 3.500.

„Nu putem continua ciclul extinderii prezenţei noastre militare în Afganistan sperând să creăm condiţiile ideale pentru retragerea noastră, aşteptând un rezultat diferit”, a adăugat Biden, care este al patrulea preşedinte american ce supervizează acest război.

El a continuat: „Deşi nu vom rămâne implicaţi militar în Afganistan, munca noastră diplomatică şi umanitară va continua. Vom continua să sprijinim guvernul din Afganistan”.

Biden a promis că va continua să ofere asistenţă apărării afgane şi forţelor de securitate.

El a adus un omagiu victimelor atacurilor din 11 septembrie 2001, evenimente care au dus la trimiterea trupelor americane în Afganistan.

„Am mers în Afganistan din cauza atacurilor oribile care au avut loc în urmă cu 20 de ani. Asta nu poate explica de ce ar trebui să rămânem acolo în 2021. Trebuie să ne concentrăm pe provocările care se află în faţa noastră”, a completat el, făcând referire la ameninţarea atacurilor cibernetice şi creşterea tensiunilor cu China. 

Miercuri seară, Biden a vizitat Cimitirul Naţional Arlington, unde sunt înmormântaţi mai mult de 2.480 de soldaţi americani care au murit în Afganistan.

SUA şi oficialii NATO au spus că talibanii, mişcare islamică extremistă, nu şi-au respectat până în prezent angajamentele luate privind reducerea violenţelor în Afganistan.

În Kabul, oficialii afgani au declarat că vor continua negocierile de pace în pregătirea retragerii.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a scris pe Twitter că a vorbit miercuri cu Biden şi că ţara lui „respectă decizia SUA şi va colabora cu partenerii americani pentru a asigura o tranziţie lină”. El a adăugat că forţele de apărare afgane sunt „complet capabile să îşi apere poporul şi ţara”.

Primele bombardamente americane în Afganistan au avut loc în octombrie 2001. În februarie 2009, ţările membre NATO au spus că vor mări contingentele după ce SUA au anunţat că trimit 17.000 de noi trupe. În decembrie 2009, preşedintele Barack Obama a decis să suplimenteze numărul trupelor americane în Afganistan cu 30.000, aducând totalul la 100.000. El a spus atunci că SUA vor începe retragerea forţelor sale în 2011. În octombrie 2014, Statele Unite şi Marea Britanie şi-au încheiat operaţiunile combatante în Afganistan. În martie 2015, preşedintele Obama a anunţat că ţara sa va întârzia retragerea trupelor, în urma unei solicitări făcute de preşedintele Ashraf Ghani. 

În octombrie 2015, Obama a anunţat că 9.800 de trupe americane vor rămâne aici până la finalul lui 2016, iar în iulie 2016, a spus că 8.400 de trupe americane vor fi menţinute un an din cauza „situaţiei de securitate precare”. NATO a fost de asemenea de acord să îşi menţină trupele.

Preşedintele Donald Trump a spus în august 2017 că va trimite mai multe trupe pentru a lupta cu insugenţii. Negocierile de pace prelungite dintre talibani şi SUA s-au blocat în septembrie 2019, iar în februarie 2020, SUA au semnat cu talibanii, la Doha, un acord de retragere a trupelor. Termenul limită iniţial era 1 mai 2021.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Costique
15.04.2021, 08:21:29

Unul care nu știe pe ce lume se afla. IN primul rand ca nu se luptau cu Afganistanul ci su radicalii islamiști. Aia au câștigat cu trasul de timp, ca nu sunt un grup omogen si nu merge cu "denazificarea" așa ca ...așteptăm următoarele serii de atentate. Viitoarele victime mulțumesc celor care au puterea dar nu si "bilele" necesare...

+2 (2 voturi)
IonIon Codreanu
15.04.2021, 09:40:11

În sfârșit, USA are în frunte pe unul care începe să priceapă că nu forța brută este aceea care poate schimba în bine lumea! Dacă USA va sprijini guvernul central în a oferi oportunități locuitorilor, astfel încât civilizația modernă să fie incomparabil mai atractivă decât oferta evului mediu, în Afganistan se vor produce schimbări în bine cu cheltuieli incomparabil mai mici decât cele pentru distrugere prin armată. Desigur, trebuie sprijinite forțele de ordine, care să poată face față infracționalității susținute de talibani! Cu INTELIGENȚĂ, talibanii pot fi aduși să ”fiarbă în suc propriu”, lipsiți fiind de sprijin popular! Și atunci, în Istoria lor, afganii îi vor pomeni pe aceia care i-au smuls din întunecimea evului mediu timpuriu.

Adi Bunea
15.04.2021, 15:46:38

Dupa retragerea americanilor guvernul ala central de care vorbesti va fi rasturnat in cel mult un an. Ar fi bine sa fie asa cum spui, dar cred visezi frumos. Cum poti sprijini fortele de ordine dupa ce-ai plecat cand n-ai fost in stare de asta cand erai acolo, pe teren?

Modifică Setările