Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

John Bolton sugerează că deciziile de politică externă ale lui Trump sunt influenţate de interesul personal al preşedintelui

8
13 Nov 2019 13:48:34
Autor: George-Andrei Cristescu
John Bolton l-a criticat pe Donald Trump intr-un discurs privat FOTO EPA-EFE
John Bolton l-a criticat pe Donald Trump intr-un discurs privat FOTO EPA-EFE

Fostul consilier american pentru probleme de securitate naţională, John Bolton, i-a luat în derâdere pe fiica preşedintelui Donald Trump şi pe ginerele acestuia, în timpul unui discurs privat de săptămâna trecută şi a sugerat că abordarea fostului său şef faţă de politica SUA în Turcia este motivată de interese personale şi financiare, au declarat pentru NBC News mai multe perosoane care au fost martore la remarci.

Potrivit mărturiilor a şase persoane prezente, Bolton a criticat faptul că Trump îşi aplică priceperea din afaceri în politica externă, precizând că situaţiile de politică externă nu pot fi abordate ca un edict „pierzi sau câştigi”, valabil pentru afacerile imobiliare: atunci când un acord nu merge, treci la următorul.

Descrierea a fost parte a unui portret mai amplu conturat de Bolton, al unui preşedine care nu înţelege natura interconectată a relaţiilor din politica externă şi nevoia de consecvenţă, potrivit surselor citate.

Bolton nu a mai apărut prea mult în public după de a părăsit administraţia Trump, pe 10 septembrie şi eforturile democraţilor de a-l face să depună mărturie în procedura de demitere a preşedintelui, din Camera Reprezentanţilor, au fost amânate. Însă comentariile sale acide, la o adunare privată din cadrul unui eveniment din Miami, a conturat o imagine sumbră a preşedintelui şi a familiei sale, care au în centrul deciziilor lor interesul personal.

Bolton a fost consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Trump vreme de 17 luni. Scandalul Ucrainagate a început să ia amploare la o săptămână după plecarea sa controversată. Trump a spus că l-a concediat, deşi Bolton a precizat că demisionase deja.
Mai multe persoane care erau prezente la momentul discursului lui Bolton din Miami nu şi-au amintit ca el să fi menţionat Ucraina, dar au spus că le-a povestit celor prezenţi că a păstrat o scrisoare de demisie în birou pentru trei luni. 

La un moment dat, Bolton a fost întrebat, în timpul discursului său privat, ce crede că se va întâmpla în ianuarie 2021, dacă Trump va fi reales. Bolton a răspuns prin atacarea ginerelui preşedintelui, Jared Kushner, şi a fiicei sale Ivanka –amândoi consilieri la Casa Albă - şi a senatorului Rand Paul.
Bolton a spus că Trump ar putea deveni complet izolaţionist şi ar putea retrage SUA din NATO şi alte alianţe internaţionale.

El a mai sugerat că Ivanka şi Kushner l-ar putea convinge pre preşedine să nominalizeze un liberal ca Lawrence Tribe – profesor de drept la Harvard care a pus la îndoială capacitatea lui Trump de a conduce SUA şi care a fost consilier în campania din 2008 a lui Barack Obama – pentru Curtea Supremă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
13.11.2019, 14:26:26

Interes personal? Nici gand! Doar amatorism, incultura, aroganta si orgoliu. Ar fi minunat daca toti oamenii si-ar vedea clar interesul propriu si ar lua hotarari/ar vota in consecinta.

0 (2 voturi)
Necula Mario
13.11.2019, 19:06:09

@ Virvorea... Esti ziarist ? sau lucrezi in Media ?...Daca nu , evident , esti una din victimele FAKE NEWS... Acum cateva cuvinte despre propaganda de mai sus , camuflata ca "stiri"... Interesele Personale ale Presedintelui Trump , Coincide cu Interesele Americii , si coincide cu Interesele proletarilor, militarilor , fermierilor si antreprenorilor din America... In comentariul tau de mai sus , laconi dar précis , l-ai descris in mod correct pe predecesorul lui Trump , Barak Hussein Obama. Jumatate din votantii americii sunt minunati ptr. ca au vazut clar interesul propriu si au luat hotarari/au votat in consecinta... Anul viitor oamenii din America , vor vota din nou , iar consecinta va fi : Realegerea Presedintelui Trump. Cu un si mai mare numar de voturi electorale , decat in 2016...

-1 (1 vot)
Index 4.2
13.11.2019, 14:38:05

Bolton spune lucrurilor pe nume, doar ca Guzganul Rozaliu are hatzurile si se joaca cu el nestingherit!

+1 (1 vot)
Necula Mario
13.11.2019, 18:58:25

@ Index ... Retin , ca atunci cand TRump , l-a nominat pe Bolton , tu ai incercat sa scrii un comentariu coherent , pe marginea unui articol . Articol care critica dus pe Bolton. Comentariul tau mima identic idea din articol . Pe atunci scriai cas Bolton este cea mai rea alegere posibila a lui Trump , si ca Bolton va impinge Trump in razboiaie. Bolton a incercat. Insistand ca Trump sa ordone invazia Venezuelei. Trump l-a concediat! Din momentul cand Trum l-a concediat pe Bolton , FAKE NEWS a schimbat imediat tonul. Incepand cu ziua concedierii lui Bolton , acesta in ochii Complexului Industrial Mediaric , devenise cel mai intelept capabil si cu experienta diplomat si consilier. Idem cu Steve Bannon...cand a fost nominat : Tu , ca un papagal , imitant papusarii care ti-au distorsionat mintea impresionabila , ati declata ca Bannon este Diavolul ... Cand Trump l-a concediat pe Bannon , si acesta si-a pierdut serviciul , si mai tarziu si mintile , si a incercat s-al critice pe Trump , FAKE NEWS l-a declarant pe Steve Bannon : Cel Mai Iubit dintre Pamanteni...

spaima vitelor
13.11.2019, 16:23:26

Bolton ' in timpul unui discurs privat'... Felicitari din nou FAKE NEWS! Ca fapt divers, echipa lui Trump considera un avantaj daca bolton depune marturie in Congres :))))

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările