John Kerry:"Suntem într-o epocă de incertitudine"

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
22

La 24 februarie 2015, cu prilejul unei audieri, la Comitetul Senatorial interesat de operaţiuni derulate în străinătate, secretarul de stat John Kerry a făcut o serie de remarci de interes public. El a reamintit asistenţei că Statele Unite ale Americii au rămas lider în întreaga lume.

În opinia lui John Kerry, SUA constituie o ţară mare, şi trebuie să se comporte ca atare. 

Un context în care şi bugetul acordat implementării politicii externe americane reflectă priorităţile şi valorile celor care îl stabilesc, conştienţi de provocările viitorului. 

Una dintre acestea rămânând existenţa Califatului Islamic, numit, de John Kerry, Isil sau Daesh. 

Din septembrie, până în prezent, a fost alcătuită o coaliţie de peste 60 de ţări, care include 5 naţiuni arabe. 

Au fost efectuate 2.500 de lovituri aeriene în Irak şi Siria. Irakienii au fost astfel ajutaţi să recupereze circa 30% din teritoriu şi mulţi lideri islamici au fost neutralizaţi. 

Sunt restricţionate veniturile capilor ISIS şi sunt luate măsuri menite a reduce recrutarea de luptători străini. 

O campanie non-stop este derulată pentru a anihila mesajele teroriste pe reţelele de socializare. 

Militanţii ISIL nu mai au libertatea de acţiune iniţială. 

De la debutul acţiunilor sale, contra ISIS, coaliţia a conlucrat cu Irakul, care are acum un guvern susţinut inclusiv de forţele de securitate profesionale, nu doar de irakieni. 

În Europa, a reamintit secretarul apărării, Statele Unite au sprijinit Ucraina. 

O atenţie aparte fiind acordată reformelor economice necesare în Ucraina, focalizarea pe situaţia complicată din estul teritoriului ucrainean fiind constantă, 

Ucrainenii sunt cei care îşi pot uni eforturile pentru a reconstrui democraţia lor. 

În acest sens, Europa Occidentală, după cum menţiona John Kerry, rămâne fermă, iar Rusia plăteşte un preţ foarte important. 

Şeful Departamentului de Stat a reamintit senatorilor prezenţi că unul dintre predecesorii săi, Dean Acheson, a servit ţara, ca secretar de stat, în perioada 1949-1953, după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Acheson a scris că problemele politicii externe americane nu sunt ca durerile de cap, care pot fi vindecate prin luarea unei aspirine şi printr-un somn bun: "Toate vieţile noastre, pericolul, incertitudinea, necesitatea pentru vigilenţă, pentru efort, pentru disciplină, vor depinde de noi." 

Azi contează modurile alese prin care este redus pericolul şi sunt consolidate forţele democraţiei, umanitatea, dreptatea, drepturile omului.

Si asta este exact sarcina – crede John Kerry - cu care se confruntă azi, Statele Unite ale Americii.

Este un moment exploziv în lume.

Trăim într-o nouă lume globală modernă, în care toată lumea – a reamintit şeful diplomaţiei americane - e la curent cu toată lumea, tot timpul. 

“Deci, suntem într-o epocă de incertitudine, dar – a încheiat discursul său şeful Departamentului de Stat - vă voi spune acest lucru: Un lucru rămâne absolut sigur. Această Administraţie, Statele Unite ale Americii, sunt convins că şi acest Congres, sunt absolut pregătiţi pentru a răspunde la apel.”

_____________________________________

Despre incertitudinile generate, la Est de NATO, de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina şi de evoluţia Califatului Islamic, la Sud de Alianţa Nord-Atlantică, am discutat, în cadrul emisiunii VALORI EUROATLANTICE, cu trei conaţionali: Claudiu Săftoiu, generalul (r.) dr. Mircea Chelaru şi dr.Liviu Mureşan. 

Claudiu Săftoiu, ex-consilier prezidenţial:

*Acest Acord de la Minsk nu rezolvă aproape nimic. Federaţia Rusă este aceea care ia potul cel mare. Europa este mai vulnerabilă, ca oricând. Responsabilităţile pe care România trebuie să şi le asume acum, sunt mai grave decât oricând. Vladimir Putin a câştigat, aceasta este concluzia Acordului de la Minsk.

*Apariţia acestui Stat Islamic, de sorginte eminamente teroristă, indică faptul că este imposibil să păzeşti, 24 de ore, din 24, pe toată lumea. Până când, la nivelul UE, comunitatea europeană de informaţii nu îşi va intra în pâine, 100%, pericolele vor rămâne pe mai departe. După cum şi în interiorul ţării, marile probleme legate de relaţia inter agenţii, nu pot fi reglementate decât prin punerea în funcţiune reală a comunităţii naţionale de informaţii, ca organism integrator, concret şi nu doar pe hârtie. Un element eronat al UE a fost îndepărtarea Turciei de interesele europene. Iar Turcia este acum curtată de Rusia.

*Suveranitatea naţională şi integritatea teritorială nu sunt negociabile. Mai mult românism şi patriotism, în Strategia de Securitate Naţională a României.

General (r.) dr. Mircea Chelaru, ex-şef al Statului Major General:

*Era foarte predictibil ce se întâmplă acum în spaţiul de la est de România. Banul şi ideologia au început să fie transnaţionale. Europa nu a învăţat nimic din mizeriile secolului 20. Politicienii sunt obligaţi să prezerve starea de pace, nu să pregătească condiţiile de război. Noi suntem într-o situaţie în care răspundem la provocare, cu provocare. Suntem în situaţia în care echilibrele s-au rupt. Se caută acum reconfigurări de înţelegeri, nu de alianţe. Acţiunea Rusiei are şi “meritele” sale, de rigoare, deoarece a scos în evidenţă marile vulnerabilităţi ale Uniunii Europene: 1. incapacitatea decizională, solidară, care să reprezinte voinţa colectivă şi punct de vedere unic politic, 2. incapacitatea de a acţiona într-un sistem integrat, de reacţie rapidă, la provocări, în spaţiul de securitate limitrof UE.

*Forţei brutale trebuie să îi opui forţa protectoare. Unei forţe distructive (cum este ISIS) trebuie să îi opui o forţă distructivă. Acest Stat Islamic este ruşinea umanităţii.

*Securitatea naţională nu face decât să transfere voinţa politică, a grupului de lideri, către statul român, care trebuie să operaţionalizeze măsurile de securitate a naţiunii, şi a teritoriului unde aceasta trăieşte.

Dr. Liviu Mureşan, preşedintele Fundaţiei EURISC:

*Situaţia din Ucraina mă nelinişteşte profund. La noi, îngrijorarea legată de Ucraina este datorată proximităţii, la alte ţări interesele sunt mari. Datorită faptului că noi suntem vecini cu această ţară, care este în război, dialogul deschis cu Ucraina să fie în aceeaşi măsură şi cu Polonia, care are o experienţă îndelungată în a îşi negocia poziţia între Germania şi Rusia. Polonia fiind un aliat natural al României, în NATO şi UE, în toate instituţiile euroatlantice. Suntem într-un moment mai complicat decât tot ce am avut în ultimii 25 de ani. Trebuie să vedem pe ce ne bazăm în interior, în primul rând, şi apoi în afara ţării.

*Aceste specimene ISIS, care s-au dedat la crime abominabile, sunt, parte dintre ei, cetăţeni ai UE, cu familii onorabile şi sunt nişte mutaţii care au loc, în comportamentul lor. Geniul răului nu are voie să iasă din sticlă şi să ajungă la nivel mondial.

*În noua Strategie de Securitate Naţională trebuie să apară păstrarea integrităţii teritoriale a ţării noastre.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite