Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Joseph S. Nye: America - hegemonie sau primat?

13
19 Mar 2015 08:07:48
Dilema Veche
Soldaţi americani în Irak FOTO AP / 13 februarie 2015 / imagine cu rol ilustrativ
Soldaţi americani în Irak FOTO AP / 13 februarie 2015 / imagine cu rol ilustrativ

Nici o ţară din istoria modernă nu a dispus de atîta putere militară globală ca Statele Unite. Şi totuşi, unii analişti susţin că SUA merg pe urmele Marii Britanii, ultima putere hegemonică mondială care a trăit un declin. Această analogie istorică, deşi tot mai răspîndită, este înşelătoare.

Anglia nu a fost niciodată la fel de predominantă cum este SUA astăzi. Fără îndoială, Anglia a menţinut o flotă navală egală ca mărime cu suma următoarelor două mari flote din lume, iar imperiul Marii Britanii, peste care soarele nu apunea niciodată, a domnit peste mai bine de un sfert din umanitate. Dar au existat diferenţe majore în resursele de putere relative ale Angliei imperiale şi cele ale Americii contemporane. La începutul Primului Război Mondial, dintre marile puteri, Anglia se afla doar pe locul patru în ceea ce priveşte efectivul militar, pe locul patru în termeni de PIB şi pe locul trei în privinţa cheltuielilor militare.
 
Guvernarea imperiului Marii Britanii s-a bazat în mare parte pe trupe militare locale. Din cele 8,6 milioane de soldaţi britanici din timpul Primului Război Mondial, aproape o treime proveneau din regiunile de peste ocean ale imperiului. Ceea ce a făcut ca pentru guvernul de la Londra să fie tot mai dificil să declare război din partea imperiului, în momentul în care sentimentele naţionaliste au început să se intensifice.
 
La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, protejarea imperiului devenise mai mult o corvoadă decît un atu. Faptul că Marea Britanie se afla atît de aproape de puteri ca Germania şi Rusia au îngreunat situaţia o dată în plus.
 
Cît despre vorbăria legată de „imperiul american“, realitatea este că SUA nu au colonii pe care trebuie să le administreze, ceea ce le conferă mai multă libertate de mişcare decît a avut Anglia. Şi, înconjurată de ţări care nu-i sînt ostile şi de două oceane, Americii îi este mult mai uşor să se apere.
 
Fapt care ne pune în faţa unei alte probleme legate de analogia hegemonului mondial: confuzia cu privire la ceea ce înseamnă, de fapt, „hegemonie“. Unii observatori asimilează termenul cu imperialismul, dar SUA este dovada clară că un hegemon nu trebuie să aibă un imperiu oficial. Alţii definesc hegemonia ca pe o capacitate de a stabili regulile sistemului internaţional, dar cîtă influenţă anume trebuie să aibă un hegemon asupra acestui proces, comparativ cu alte puteri, rămîne neclar. Cei care vorbesc de hegemonie americană după 1945 omit faptul că Uniunea Sovietică a contrabalansat puterea militară a SUA mai bine de patru decenii. În ciuda preponderenţei economice a SUA, spaţiul lor de mişcare politică şi militară a fost limitat de puterea sovietică.
 
Unii analişti descriu perioada de după 1945 ca pe o ordine ierarhică cu caracteristici liberale, condusă de SUA, în care SUA furnizau bunuri publice, în timp ce operau în cadrul unui sistem lax de reguli multilaterale şi instituţii, care acorda statelor mai slabe dreptul de a avea un cuvînt de spus. Ei au subliniat că păstrarea acestui cadru instituţional ar fi o opţiune raţională pentru multe ţări, chiar dacă resursele puterii americane sînt în declin. În acest sens, ordinea internaţională condusă de SUA ar putea supravieţui primatului american în materie de resurse de putere, chiar dacă mulţi alţii susţin că apariţia unor puteri noi prevesteşte dispariţia acestei ordini.
 
Citeşte continuarea pe dilemaveche.ro
 


Joseph S. Nye este profesor la Harvard, preşedintele Consiliului Agendei Globale pentru Viitorul Guvernării al Forumului Economic Mondial şi autor al cărţii Is the American Century Over?.

© Project Syndicate, 2015
 
traducere de Matei PLEŞU

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Nicholas Kazan
19.03.2015, 08:45:02

Ordinea pe care SUA o impune în lume vine din colosala forță economică și culturală care sporește, societatea sa fiind rezultatul unui melanj social fără precedent, unde atuurile diverselor etnii și forța indivizilor dotați s-au combinat și dau rezultate. Unitatea o dă în primul rând limba engleză, singura limbă globală, cât și dinamica societății care caută progresul neîncetat. Dar și minusurile trebuie considerate: sudul și o bună parte din interiorul SUA se distinge ca o Americă insulară, ignorantă, unde religiozitatea este scandalos de retrogradă, și influențează militarismul american prin politică stângace, fapt deloc neglijabil... Hegemonismul SUA nu este un termen valabil, dar se poate vorbi despre o proiectare a culturii americane - o cultură tot mai globală - o cultură pluralistă, progresivă, care va marca politica externă. Este de așteptat ca această "proiectare" să fie forța pe care valențele și valorile lumii grefate pe cultura anglo-saxonă (expansivă) să fie dinamul social, economic și cultural care va aduce coeziune și se extinde în lume (Facebook are 20% din populația planetei), și care va învinge tendințele de fragmentare, fie ele religioase sau de orice alt fel. Lumea va tinde spre incluziune și integrare sistemică, cauza principală fiind faptul că însăși supraviețuirea speciei umane depinde de unitate. Deci termenul de hegemonie este perimat, trebuie înlocuit cu..?.."rol conducător"??!

+5 (15 voturi)
alexius alexius
19.03.2015, 11:30:12

Vedeti ca poza ilustrativa din articol arata un pluton de militari irakieni (noua armata irakiana instruita de americani). Au si steagul pe maneca.

+3 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
19.03.2015, 11:38:27

Comentariu considerat abuziv.

JIM BEAM
19.03.2015, 12:20:14

Hegemonie..!, colonii are multe dupa cum marturisea in presa ziaristul acela german care spunea ca a scris art. de presa la comanda SUA.Daca Germania (spunea el !) este colonie ce sa mai spunem de Romania..!.Eu cred ca intreaga Europa -UE- este colonie americana..!, mai nou si Ukraina..

-2 (8 voturi)
Pompiliu Georgescu
19.03.2015, 12:24:09

Catetii moscoviti frustrati si dornici de revansa Razboiului Rece precum si latraii lor bine platiti din Occidentul sovaielnic, cel aflat de decenii in deriva si cautari sterpe a unei identitati, saluta declinul Americii si criza mondiala, ignorând in veselia lor imbecila ca alternativa la "imperialismul odios american" in Europa si in lume este "modelul" unei Rusii pururea ticaloasa si incapabila sa modernizare si progrez in sens umanist (caci inafara de arme nu a adus nimic omenirii de la Bolsevici incoace), o China nedezmeticita si abia iesita din feudalism, foame si o mizerie multi-seculara...sau invazia arabo-negro-musulmana. Ce "alternativa" ofera dânsii la "colonizarea anglo-saxona" ? poate tot Marxism falimentar , nationalism tembel ceva religie fanatica incremenita in doctrine milenare ...si mai ce ???? E foarte usor sa injuri de la periferie si sa bagi strâmbe si zâzanie la fiecare pas dar sa nu aduci nimic util la mersul inainte al lumii.

-1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările