Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Justiţia americană a autorizat recuperarea telegrafului de pe Titanic

3
21 May 2020 10:59:56
Autor: George-Andrei Cristescu
Telegraful Marconi de pe pachebotul Titanic
Telegraful Marconi de pe pachebotul Titanic

Justiţia americană şi-a dat acceptul în această săptămână pentru o expediţie ce vizează recuperarea telegrafului de pe Titanic şi a autorizat în acelaşi timp, pentru prima dată, decuparea epavei celebrului pachebot, informează AFP.

 
Un judecător federal din statul Virginia a acceptat o cerere a companiei R.M.S. Titanic, care speră să aducă la suprafaţă în vara acestui an staţia radio de la care au fost transmise semnalele S.O.S. de pe această navă.
 
Magistratul Rebecca Beach Smith a considerat că telegraful Marconi de la bordul Titanicului are "o mare valoare istorică, educativă, ştiinţifică şi culturală" şi că operaţiunea ar permite "întreţinerea amintirii" celor aproximativ 1.500 de persoane care au murit în naufragiul din 1912.
 
Compania R.M.S. Titanic a realizat deja mai multe misiuni de recuperare după descoperirea epavei Titanicului în 1985, dar s-a mulţumit până acum cu colectarea unor obiecte de pe fundul oceanic, răspândite între cele două secţiuni ale epavei.
 
În 2000, justiţia americană i-a interzis să taie epava pentru a recupera o colecţie de diamante. De această dată, judecătoarea americană a considerat că este posibilă o astfel de acţiune, "în regim minimal", pentru a tăia un culoar de trecere în corpul navei care să ducă până la aparatul căutat.
 
Dar, potrivit cotidianului The New York Times, R.M.S. Titanic va încerca să evite această opţiune şi ar dori să ajungă la acel telegraf printr-o lucarnă.
 
Titanic, cel mai mare pachebot din lume, a părăsit portul Southampton din Anglia pe 10 aprilie 1912 cu ocazia călătoriei sale inaugurale, la finalul căreia trebuia să ajungă la New York. După ce s-a ciocnit de un aisberg, nava s-a scufundat în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912. De atunci, epava Titanicului se află la o adâncime de 3.821 de metri în apele internaţionale ale Atlanticului de Nord.
 
Aducerea la suprafaţă a unor obiecte de pe epavă a generat mereu polemici aprinse. Anumite persoane, începând cu urmaşii victimelor, consideră epava Titanicului drept un monument inviolabil, un loc de înmormântare. Dar după descoperirea sa, epava este asaltată de turişti şi de căutători de comori.
 
Statele Unite şi Marea Britanie au încheiat un tratat, intrat în vigoare în ianuarie, care le permite să acorde sau să retragă licenţe care autorizează pătrunderea în epavă, acţiune protejată şi de Convenţia UNESCO pentru protecţia patrimoniului cultural subacvatic. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

defu gabi
21.05.2020, 12:28:25

Ala din poza e controlul motoarelor ce comunica pana la sala masinilor, din cabina de comanda a navei, de langa timonerie... Un telegraf arata cu totul altfel...

-1 (1 vot)
Gabriel Gabriel
21.05.2020, 14:11:15

De ce ai stricat articolul cu atatea amanunte? Cine nu stie, zice ca asa trebuie sa fie ..

defu gabi
21.05.2020, 14:52:02

Si ti se pare corecta inducerea in eroare a unora mai tineri care poate nu au avut posibilitatea sa afle mai multe lucruri?! Traim in "mileniul informatiei". E culmea sa fim mai prost informati decat in comunism, unde era dictatura si interdictie in libera circulatie a informatiei. Dam vina pe tineret ca se informeaza aiurea de pe net... Nu-i corect. Daca tot se informeaza din spatiul online macar sa avem grija sa le punem la dispozitie lucruri utile si verificate, nu falsuri, sa se faca de ras in momentul in care folosesc un bagaj de cunostinte eronate...

Modifică Setările