Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Un lider irakian îi mulţumeşte lui Trump că a scos Irakul din lista ţărilor cu interdicţie de călătorie

3
21 Mar 2017 05:03:38
Autor: Iulian Bîrzoi
Prim-Ministrul irakian şi Donald Trump s-au întâlnit luni pentru a vorbi despre lupta cu ISIS FOTO Reuters
Prim-Ministrul irakian şi Donald Trump s-au întâlnit luni pentru a vorbi despre lupta cu ISIS FOTO Reuters

Prim-ministrul irakian Haider al-Abadi i-a mulţumit preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, pentru că a scos Irakul de pe lista ţărilor musulmane afectate de interdicţia pentru călătorie. Prim-ministrul a spus că se aşteaptă la o cooperare mai puternică între cele două ţări în lupta contra ISIS, relatează Reuters.

Cei doi lideri s-au întâlnit luni pentru prima oară la Casa Albă de când Donald Trump a fost instaurat la Biroul Oval pe 20 ianuarie. Abadi încearcă să ceară ajutorul pentru a înfrânge militaţii Statului Islamic care ţin sub stăpânire mai multe zone ale teritoriului irakian.

În urma unui apel al prim-ministrului, Trump a decis să refacă ordinul de interdicţie temporară a călătoriei pentru o parte din ţările musulmane astfel încît să nu mai includă şi Irakul, datorită cooperării dintre cele două state. Deocamdată, ambele versiuni ale ordinului de interdicţie (cel iniţial şi cel revizuit) au fost blocate de mai multe curţi federale americane.

Acestea din urmă spun că interdicţia reprezintă o încălcare a Constituţiei Statelor Unite ce garantează libertatea religioasă. Totuşi, Trump a declarat că măsura este necesară pentru a proteja ţara în faţa atacurilor teroriste.

„Mulţumim că ai omis Irakul din ordinul prezidenţial. Acesta reprezintă un răspuns pozitiv faţă de cererea Irakului de a consolida relaţiile dintre cele două state şi de a recunoaşte valoare pe care o putem aduce acestei relaţii” i-a transmis Abadi lui Trump, citat de Reuters.

În timpul discuţiei dintre cei doi, preşedintele Statelor Unite i-a spus liderului irakian că e la curent de lupta grea pe care aceştia o duc împotriva Statului Islamic. „Ce ne împinge de la spate este faptul că trebuie să scăpăm de ISIS. Vom scăpa de ISIS. O sa se întâmple. Se întâmplă chiar acum” a conchis Trump în cadrul aceleiaşi întâlniri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Iris IRIS
21.03.2017, 07:08:46

Daaaa, zilele trecute ma plimbam pe bulevardele din Bagdad, si admiram arhitectura si parcurile cu flori extraordinare. Lumea se plimba linistitat ...din cand in cand se auzeau explozii dar nimeni nu le mai dadea atentie. Trump este catastrofa pentru USA si pentru omenirea intreaga.

Goicea Niculae
21.03.2017, 14:23:59

IRIS, te-ai întâlnit si cu Sfântul Petru pe bulevardele pline de flori ale Bagdadului? Ar trebui sa fi destul de îngrijorată dupa astfel de vise.

Iris IRIS
21.03.2017, 15:40:47

Bai rusule tu stii cine-i Sfantul Petru ? vai de capul vostru !

Modifică Setările