Luna de miere, pur imagologică, între Casa Albă şi Kremlin, va dura puţin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Finlanda speră să găzduiască prima întâlnire dintre imprevizibilii Donald Trump şi Vladimir Putin, în 2017.
Finlanda speră să găzduiască prima întâlnire dintre imprevizibilii Donald Trump şi Vladimir Putin, în 2017.

Este dreptul Preşedintelui României de a îşi exprima public exigenţele privind pe compatriotul care va fi desemnat să conducă guvernul de la Bucureşti, care va gira viitorul celor 18.000.000 de români rămaşi, la bine şi la greu, în ţara unde au văzut lumina zilei, dar şi a celor plecaţi la muncă - în jur de patru milioane de conaţionali -, acolo unde sunt plătiţi mai bine, pentru umilinţa lor.

Din această perspectivă am invitat la un dialog democratic, pur exploratoriu, pe un senior şi pe un junior al Clubului Militar Român de Reflecţie Euroatlantică, un schimb de opinii redat integral, mai jos, în varianta video, precum şi sintetic, prin inserarea afirmaţiilor de interes general.

Întâmplarea a făcut ca ulterior să fi fost conectat la ceea ce are relevanţă pentru cei care au ochi de văzut viitorul şi urechi de auzit semnalul obiectiv, urmând să ia măsuri adecvate la nivelul Statului Major al Armatei Naţionale a Republicii Moldova.

Conform unor surse occidentale credibile, care se manifestă, de regulă, ca senzori de semnalare academică ale unor evoluţii geopolitice deloc neglijabile, statul răsăritean care doreşte să redevină egalul SUA are în vedere o intervenţie militară masivă, cu dislocări de forţe şi mijloace în Transnistria şi provocări posibile la Prut.

Potrivit acestui scenariu, preşedintele recent ales, peste Prut, pare că nici nu mai contează în ecuaţia strategică imaginată şi proiectată deja la est de teritoriul detrunchiat ucrainean.

Spaţiul de timp disponibil pentru această operaţiune intempestivă începe din acest moment şi pare că se va închide la debutul ultimei decade a lunii ianuarie 2017.

Pentru cei care poartă sau au purtat uniforme militare, în stânga, dar şi în dreapta fostului şi viitorului râu intern al României, dezirabilul nume de cod al ripostei Armatei Naţionale a Republicii Moldova, dacă nu cumva va fi umilită să nu reacţioneze, în baza unei decizii tipice trădătorilor de neam, ar fi unul simbolic: APĂRAREA PE NISTRU.

Dacă în inima Europei, acolo unde este motorul economic al comunităţii democratice conduse informal de la Berlin, cu asentimentul momentan al Washingtonului, există asemenea scenarii, deloc hazardate, bazate pe date marcate, de regulă, de o exactitate matematică, ce nu mai sunt simple exerciţii de retorică, pentru cursanţi ai unor colegii NATO, de genul celui de la Roma, sau din inima Bavariei, ce anume ar împiedica Parlamentul de la Chişinău şi autorităţile de resort, de la Bucureşti, să nu ia măsuri de prevenire a unei agresiuni mascate, deja exersate cu succes, precum aceea din peninsula Crimeea?

Cei care cunosc orgoliile preşedintelui ales al SUA, precum şi cele ale omologului de la Kremlin înţeleg că luna lor de miere, pur imagologică, va dura puţin…

image

Generalul (r.) dr. ing. ALEXANDRU GRUMAZ:

@ Preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a început să îşi coaguleze echipa. Este una de forţă, cu foarte mulţi generali în rezervă. Ceea ce îmi spune mie că poziţia SUA va fi una de forţă, în relaţiile internaţionale.

@ Avem de a face cu o nouă ordine mondială. Una în care România trebuie să fie parte...

@ Dacă nu reuşim să fim parte, înseamnă că avem o mare problemă. Şi, în viitor, nu vom reuşi să luăm parte la deciziile importante care se iau.

@ În timp ce noi stăm să alegem premierul, probabil o lună şi ceva, lumea merge înainte, găseşte soluţii, încearcă alte formule.

@ Situaţia internaţională nu este una dintre cele mai fericite şi primejdiile sunt la tot pasul.

@ Dacă ne uităm pe eşichierul politic, ce vedem? Un partid, PNL, care a luat-o pe urma PNŢCD-ului, din cauza modului de conducere a structurilor. Foarte multe nepotisme, mă rog, oameni care au fost impuşi.

@ Apoi vedem USR-ul, un partid de tineri, îmi place că sunt astfel, că sunt ambiţioşi, dar asta nu este suficient. Ei au umplut un gol lăsat de PNL, în Bucureşti, şi de acolo au evoluat în câteva zone ale ţării, unde au reşit să intre în Parlament, datorită unei legi care este făcută special pentru UDMR. Patru judeţe, 20% şi intri în Parlament...

@ Într-o democraţie nu este suficientă numai tinereţea. Trebuie să ai şi experienţa seniorilor.

@ Stau şi mă gândesc dacă în spatele celor de la USR or fi ceva păpuşari? …

@ Trump trebuie luat foarte în serios. Deci, oamenii de acolo vor investi foarte mulţi bani în industria de apărare americană. Şi uitaţi-vă la polonezi, care se pare că au ştiut ce va veni şi au mutat acordul de cumpărare de elicoptere de la francezi, la americani!

@ Polonia se pregăteşte să acopere, în întregime, articolul 4 din Tratatul de la Washington, care spune că, în primul rând, în cazul unei intervenţii militare străine, armata naţională este aceea care dă primul răspuns, până la sosirea Forţei de Reacţie Rapidă a NATO.

@ Românii, la alegerile parlamentare, au dat un vot împotriva PNL, pentru că nu au fost mulţumiţi cum a condus. Asta este problema liberalilor.

@ România fiind la porţile Orientului, scandaluri politice vom avea tot timpul.

@ Suntem în plin carnaval. Ne apropiem de sărbătorile de iarnă. După care lumea va fi liniştită. Vom intra în normal.

@ USR-ul, dacă are probleme, ori va înghiţi PNL-ul, ori va fi invers, ceea ce este puţin probabil. Deci, dinamica vieţii politice în România este una extraordinară.

@ Important este ca noul Parlament al României să producă legi. Aştept ca noul legislativ al ţării să lucreze pe programe multianuale. Să avem o continuitate în politica externă.

@ Nu cred că George Cristian Maior va fi premier, pentru că nu face parte din echipa domnului Dragnea.

@ Gabriela Firea nu a câştigat Capitala, aceasta a fost predată de PNL. Iar golul...în predarea PNL, a fost umplut de USR.

@ Eu pe Sorin Ducaru l-aş vedea ministrul apărării, pentru că este conectat la NATO. Noi avem nevoie de oameni conectaţi cu exteriorul. Noi nu avem semeni conectaţi cu exteriorul, ci compatrioţi care nu vorbesc engleza!

@ Dacă nu ai un dialog, cu oamenii din cancelariile occidentale, nu vei reuşi să faci nimic.

@ Esenţial, pentru viitorul cabinet guvernamental, este ca oamenii care deţin funcţii cheie, cum sunt Apărarea, Finanţele, Externele, să fie oameni cu conexiuni în afară. Altfel va fi foarte greu ca viitorul guvern să poată intra prin cancelariile occidentale şi să obţină ceea ce noi nu mai discutăm – interesul naţional.

@ Anul 2017 va fi, pentru România, unul extrem de dificil.

image

IULIAN POPESCU:

@ Degeaba avem o economie sustenabilă, dacă nu se simte în buzunarul cetăţeanului.

@ Sper că actuala clasă politică şi-a dat seama că acela care contează, într-un final, este votul cetăţeanului.

@ Eu pun preţ mai mult pe cei 60%, care nu au votat.

@ Sunt nişte atitudini, la unii liberali, care sunt depăşite. Ei nu se mai gândesc la ceea ce au promis, iniţial la electorat.

@ Eu cred că este momentul unei alte clase politice, a unor altor tipuri de oameni politici, care să nu aibă în spate “acei iepuraşi”, care să dinamiteze, din interior, o anumită formaţiune politică, precum s-a întâmplat în cazul USR-ului.

@ Generaţiile se schimbă, sunt din ce în ce mai smart / inteligente, vor din ce în ce mai mult.

@ Eu cred într-un alt proiect politic, într-o altă garnitură de oameni politici, nu de politicieni, care să ajungă la acel consens necesar.

@ Pasul pe loc, în societatea românească, este dat de foarte multele personalităţi existente... Din păcate ne lipseşte înţelepciunea, inteligenţa coeziunii naţionale.

@ Trebuie să ţinem cont că suntem într-o societate europeană, pro-atlantistă. Iar generaţia tânără vrea lucruri smart / inteligente, aplicate şi coerente.

@ Cu siguranţă se vor întoarce mulţi români acasă, pentru că nu mai este acel miraj, cum era odată.

@ Vom avea un premier al PSD.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite