articolul anterior articolul urmator

Mike Pence anunţă Forţa Spaţială, o nouă ramură a forţelor militare americane

4
9 Aug 2018 20:32:33
Autor: News.ro
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

4 Comentarii

Jorj
10.08.2018, 00:34:13

SUA e gravida de multi ani cu o forta spatiala. Americanii au avut din 1985 US Space Command, iar azi au Joint Functional Component Command for Space in US STRATCOM. Sa nu uitam ca GPS a fost si este un proiect militar (la fel ca GLONASS-ul rusesc, dar nu ca Galileo european), ca SUA are foarte multi sateliti militari si ca 90% din comunicatiile militare trebuie oricum sa treaca prin sateliti civili din lipsa de capacitate, ceea ce indica spatiu de crestere pt ramura aceasta militara. https://www.ucsusa.org/nuclear-weapons/space-weapons/satellite-database Conform Union of Concerned Scientists Total number of US satellites: 803 Civil: 18 Commercial: 476 Government: 150 Military: 159 Si sa nu uitam de naveta X-37 a lui Boeing care a stat ani intregi in spatiu ca platforma pentru noi tehnologii https://www.airspacemag.com/space/spaceplane-x-37-180957777/ De asemenea, retragerea SUA din Anti-Ballistic Missile Treaty in 2001 a deschis calea nu doar catre dezvoltarea noilor elemente de scut anti-racheta, dar si a unor noi generatii de interceptoare, potential lansate din spatiu pentru a intercepta rachetele balistice. De asemenea, americanii au fost primii care au distrus un satelit cu o racheta de pe un avion in 1983, urmati de chinezi in 2007 si de americani din nou in 2008 (Burnt Frost). Daca ne gandim la potentialul de atac cibernetic asupra satelitilor, militarizarea e deja infaptuita. Problemele aici sunt multiple: Nimeni nu a vrut sa fie primul care militarizeaza cu adevarat spatiul, punand armament sau introducand atacul anti-satelit in doctrina sa Primul pas va fi pentru introducerea unor elemente active de aparare a sistemelor spatiale sau a tarii in sine (deci nu scuturi mai bune) Din cauza specificului mediului spatial, exista un element de Mutually Assured Destruction, in care un conflict fie elimina satelitii tuturor, fie il auto-elimina si pe atacator prin pericolul deseurilor create. Testul chinez din 2007 a creat dintr-un sg foc 12% din deseurile din orbita la momentul respectiv. Se pune problema la americani a cui va fi jucaria. Pence a anuntat ca va fi o arma separata. Probabil ca a fost o lupta extraordinara in interiorul Pentagonului. S-ar putea sa asistam la proliferea in interiorul armatei SUA a mijloacelor ofensive spatiale. Exemplu: Aviatia facea parte din Armata, dar a fost separata in anii 1940. Cu toate acestea, exista si aviatia armatei, si aviatia marinei si chiar si aviatia infanteriei marine, fiecare cu specificul lor. Exista criterii si ratiuni operationale, dar e vorba si de lupta pentru resurse si influenta. S-ar putea ca forta spatiala sa fie la fel, din moment ce rachete care sa distruga sateliti pot fi lansate de pe avioane de vanatoare, indiferent de care ramura militara tin.

+1 (1 vot)
Vasile Naftuli
10.08.2018, 12:32:28

S-ar putea crea o divizie a „armatei spațiale” care să acționeze numai asupra pericolelor externe Pământului? ar putea fi o divizie comună a țărilor posesoare de tehnologie spațială dacă se cade la pace.

Jorj
10.08.2018, 22:18:12

Vasile Naftuli Va multumesc pt reply. O armata lupta contra unui inamic. Nu ai nevoie de armata ca sa te preocupi de amenintari de tipul asteroizilor. E ca un fel de Garda de Coasta. Exista o initiativa privata/academica de acest tip, https://b612foundation.org/ Inclusiv Dorin Prunariu este membru corespondent. Pana la urma, problema este ca tehnologiile pe care le folosesti in acest scop au utilizare dubla si, oricat de mult vei incerca sa eviti militarizarea spatiului, este suficient sa o faca unul pt ca toti ceilalti sa fie imediat obligati sa faca la fel, pentru a mentine macar factorul de descurajare. Este vorba despre putere si apararea interesului propriu, iar aceasta este o dinamica recurenta a istoriei umane, de la primele triburi care manevrau pt spatiu vital si resurse importante.

gogu58
10.08.2018, 09:37:24

S-au tampit cu toti, nu le mai ajung razboiele pe pamant, vor extindere si in spatiu. Pana la urma poate iese ceva bine din asta, se vor inchide toate focarele de razboi de pe pamantul isr rusii si emricani se vor bate pe Luna sau Venus...

+1 (1 vot)