Mike Pompeo anunţă retragerea SUA din Tratatul INF. NATO dă vina pe Rusia şi îi transmite cât timp mai are la dispoziţie pentru salvarea acordului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mike Pompeo FOTO EPA-EFE
Mike Pompeo FOTO EPA-EFE

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a anunţat vineri retragerea SUA din Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF), un acord semnat în 1987 de către preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, şi ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov.

Şeful diplomaţiei americane a declarat că SUA îşi suspendă de sâmbătă obligaţiile de a pune în aplicare Tratatul INF, dar vrea noi discuţii cu Rusia privind dezarmarea nucleară.

„SUA nu se mai achită din 2 februarie de angajamentele asumate în cadrul INF“, a spus Pompeo.

Preşedintele american Donald Trump a spus la rândul lui că SUA au început procedura retragerii din INF, care ar putea dura până la şase luni.

SUA motivează denunţarea INF de încălcarea acestui tratat de către Rusia prin dezvoltarea rachetei Novator 9M729.

Washingtonul acuză de câteva luni încoace Moscova că încalcă acest acord aliniindu-şi arsenalul militar la racheta Novator 9M729 (SSC-8 în terminologia NATO).

Pompeo a cerut din nou distrugerea acestei rachete, a lansatorilor şi echipamentelor asociate ei.

Potrivit NATO şi Pentagonului, Novator 9M729/SSC-8 este capabilă să lovească ţinte pe o distanţă între 500 şi 1.500 de kilometri. Kremlinul dezminte, afirmând că raza de acţiune a acestei rachete nu depăşeşte 500 de kilometri.

Statele Unite şi NATO au dat Rusiei termen 60 de zile, până la 2 februarie, să renunţe la Novator 9M729.

Rusia a respins acest termen, apărându-se totodată că respectă INF şi acuzând SUA că nu au ascultat argumentele ei.

„Începând de la 2 februarie, americanii vor lansa procedura de retragere, iar asta va dura şase luni, ceea ce oferă încă o oportunitate Rusiei să se conformeze obligaţiilor pe care le are“, a declarat puţin mai devreme secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, la Bucureşti.

Retragerea SUA din INF era aşteptată de mai multe luni.

Acest tratat se află în centrul controlului armamentului superputerilor după Războiul Rece, iar renunţarea la el ar lansa o nouă cursă a înarmării nucleare, avertizează unii analişti.

Totuşi, unii oficiali americani s-au arătat îngrijoraţi că INF limitează SUA în faţa Chinei, care nu face parte din tratat şi dezvoltă rachete nucleare.

NATO a acuzat la rândul ei Rusia de încălcarea INF şi a îndemnat-o să revină la respectarea documentului în cele şase luni dinaintea retragerii SUA, relatează The Associated Press (AP), potrivit news.ro.

La câteva minute după ce şeful diplomaţiei americane a făcut anunţul legat de INF, statele membre NATO au îndemnat într-un comunicat „Rusia să folosească cele şase luni care au mai rămas şi să revină la o respectare deplină şi verificabilă, în vederea salvării Tratatului INF“.

Statele membre anunţă că Alianţa Nord-Atlantică va continua să examineze implicaţiile dezvoltării unor rachete ruse.

NATO anunţă că va adopta toate „măsurile necesare pentru a asigura credibilitatea şi eficienţa disuasiunii per ansamblu şi poziţiei în domeniul apărării“.

Alianţa avertizează că dacă Moscova nu distruge toate noile sisteme de rachetă despre care Washingtonul insistă că încalcă Tratatul INF, „Rusia va purta singură responsabilitatea sfârşitului tratatului“.

Tratatul INF a fost semnat în vederea eliminării tuturor rachetelor terestre de croazieră şi balistice cu raze cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite