Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Miliardarul care nu a vrut să moară bogat. Bărbatul şi-a donat toată averea cauzelor caritabile

10
16 Sep 2020 08:14:29
Autor: Iulian Bîrzoi
Chuck Feeney FOTO Captură
Chuck Feeney FOTO Captură

Cofondatorul lanţului de magazine din aeroporturi Duty Free Shoppers, Chuck Feeney, şi-a îndeplinit luni misiunea de a-şi dona toată averea - 8 miliarde de dolari - către cauzele caritabile, scrie Forbes. Acum, la vârsta de 89 de ani, Freeney  a rămas aproape fără nimic, dar explică că este extrem de mulţumit şi că „mă simt foarte bine”.

În calitate de filantrop, Feeneya fost pionierul ideii de a dărui în timp ce trăieşti - donând totul cauzelor caritabile, în loc să finanţeze o fundaţie după moartea sa.
 
„Am învăţat multe. Am făcut unele lucruri puţin diferit, dar sunt foarte mulţumit. Mă simt foarte bine", a declarat Feeney, pentru Forbes.
 
În ultimele patru decenii, fostul miliardar a donat peste 8 miliarde de dolari unor organizaţii de caritate şi universităţi din întreaga lume prin intermediul fundaţiei sale, Atlantic Philanthropies. În urmă cu două zile, pe 14 septembrie, Feeney şi-a dus la bun sfârşit misiunea începută în urmă cu 40 de ani şi a semnat documentele prin care a încheiat activitatea fundaţiei sale.
 
Acesta şi-a donat cele 8 miliarde pentru educaţie şi cauze caritabile. Astfel, Feeney a donat aproape 1 miliard de dolari s-au dus către Universitatea Cornell, iar peste 870 de milioane de dolari au fost alocaţi acţiunilor pentru promovarea drepturilor omului şi a schimbărilor sociale. 
 
Feeney a mai donat peste 700 de milioane de dolari pentru Sănătate, a donat 270 de milioane de dolari pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale publice din Vietnam şi a făcut o donaţie de 176 de milioane de dolari unui institut de cercetare, în cadrul Universităţii California din San Francisco. Acesta a mai donat şi 350 de milioane de dolari pentru construirea unui centru tehnologic pe insula Roosevelt din New York.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Ionel Niculaie
16.09.2020, 08:27:40

Rara avis.

-3 (11 voturi)
ion carutasul
16.09.2020, 08:53:13

Chestia cu donatia si fundatia tine de politica americana asupra marilor averi . Adica lasand averea unor descendenti in forma clasica statul impoziteaza respectiva tranzactie cu 60% , Procentul nu se regaseste in bani lichizi si va cuprinde si bunuri ,actiuni ale fostului proprietar ,defunct si pentru procurarea banilor ,el statul vinde .Astfel un cumparator de actiuni Microsoft va veni la poarta Bil Gates sa decida si el ceva in afacerea cu calculatoare . Cunostintele acestui cumparator fiind in industria pescuitului de calcan,Asa ca fostul proprietar transforma afacerea in cauza in FUNDATIE unde apartinatorii sunt angajati , De exemplu ROTHCHILD este o fundatie cu doua banci ,terenuri viticole etc admninistrate de 30 de membrii ai familiei s.a.m.d.

-8 (14 voturi)
Goguţă
16.09.2020, 10:51:24

La el chiar a fost pe bune, nu a vrut sa ocolesca impozitele " a semnat documentele prin care a încheiat activitatea fundaţiei sale"

-5 (15 voturi)
gigel mardare
16.09.2020, 15:00:39

Mai nene! De unde ati luat captura aia foto? Chiar asa il cheama pe omul ala? Rushinica!

+1 (1 vot)
gigel mardare
16.09.2020, 15:11:18

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (10)