Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Misteriosul „sindrom Havana” revine în atenţia autorităţilor de la Washington. De data aceasta, îmbolnăvirile au avut loc pe sol american

16
30 Apr 2021 03:10:28
Autor: Emanuel Neuman
Casa Albă / FOTO Drew Angerer/Getty Images
Casa Albă / FOTO Drew Angerer/Getty Images

Casa Albă a anunţat că investighează două incidente suspecte în care au fost implicaţi oficiali ai guvernului american aflaţi în Washington. Mai exact, aceştia au experimentat simptome similare cu cele ale aşa-numitului „sindrom Havana”, o afecţiune suferită de unii diplomaţi şi spioni americani staţionaţi în Cuba şi în câteva alte ţări.

Valul de simptome misterioase care a început printre diplomaţii americani din Cuba în 2016 este pus pe seama unor arme cu microunde.
 
Până la anunţul de joi al Casei Albe, singurele incidente înregistrate au avut loc în afara teritoriului Statelor Unite. Conform presei americane, autorităţile federale investighează acum două cazuri suspecte care au avut loc în Washington.
 
Unul dintre incidente a avut loc în noiembrie 2020 în apropierea Elipsei, parcul din partea de sud a Casei Albe, când un oficial din aparatul de securitatea naţională începând să se simtă brusc rău. 
 
Celălalt incident a avut loc în 2019, când o angajată a Casei Albe aflată în afara programului de lucru a început să se simtă rău în timp ce-şi plimba câinele. Conform informaţiilor din presa americană, în acest caz simptomele au început după ce femeia se afla în apropierea unei dube parcate pe stradă, iar un bărbat a coborât din maşină şi a trecut pe lângă ea.
 
Casa Albă a transmis că cercetările sunt încă într-o fază preliminară şi nu s-a ajuns deocamdată la nicio concluzie. 
 
Cei care experimentează simptomele „sindromului Havana” aud la început sunete bizare, acestea fiind urmate de ameţeală, greaţă, dureri puternic de cap şi pierderi de memorie care în unele cazuri au durat ani de zile. Până acum au fost identificate zeci de victime, majoritatea dintre ele afându-se în Cuba sau China când au experimentat simptomele. Doar câteva astfel de incidente au avut loc în alte state.
 
Un studiu academic efectuat în 2019 în Statele Unite a descoperit „anomalii la creier” la diplomaţii care se îmbolnăviseră la Havana. Majoritatea celor afectaţi, precum şi alţi oficiali şi experţi, sunt de părere că „sindromul Havana” survine în urma unor atacuri ale unor agenţi străini cu un tip neidentificat de aparat care emite microunde.
 
Citeşte şi:

Misterioasele îmbolnăviri de la Havana: Ce indică un nou studiu efectuat la cererea diplomaţiei americane

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

POLITICALLY INCORRECT
30.04.2021, 08:25:40

Acum nu mai poate sa arunce vina pe Trump...

-8 (8 voturi)
Jassy Man
30.04.2021, 08:33:25

Ei cum nu, si daca ar fi mort de 100 de ani tot Trump ar fi de vina...

-9 (11 voturi)
Ionel Marcu
30.04.2021, 08:38:40

Înseamnă că sursa de „Sindrom Havana” a fost modernizată și redusă dimensional până a devenit portabilă sau măcar transportabilă, nu mai trebuie montată în camera alăturată. Progresul tehnologic se manifestă în toate domeniile. Totuși, cum de încă n-au creat americanii aparatura de detectare și localizare a sursei?

-4 (14 voturi)
Jed Einstein
30.04.2021, 09:31:42

Ionel Marcu americanii au inventat "stirea".

-2 (14 voturi)
POLITICALLY INCORRECT
30.04.2021, 08:52:23

Acum rusii ii pot praji creierul lui Biden la microunde...chiar in biroul oval...

-6 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările