Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Momente-cheie ale primelor mărturii televizate în ancheta Congresului în vederea destiturii lui Trump

11
14 Nov 2019 12:20:49
Autor: News.ro
Au inceput marturiile televizate in ancheta Congresului pentru destituirea lui Trump FOTO Arhiva
Au inceput marturiile televizate in ancheta Congresului pentru destituirea lui Trump FOTO Arhiva

Doi diplomaţi americani au fost îndelung audiaţi în primele audieri publice, în Congres, de la începutul anchetei în vederea destituirii lui Donald Trump, relatează AFP, care prezintă momentele-cheie - o dezvăluire, atacuri republicane, un pic de geopolitică - ale acestor prime mărturii televizate.

Diplomaţii ale căror mărturii au fost televizate miercuri sunt William Taylor, diplomatul cu cel mai înalt rang la Ambasada Statelor Unite la Kiev, şi George Kent, un oficial de rang înalt la Departamentul de Stat, un specialist în Ucraina.
 
PRIORITATEA LUI TRUMP ÎN UCRAINA
 
William Taylor a raportat o discuţie pe care a auzit-o recent, care prezintă imaginea unui Donald Trump obsedat de interesele sale politice personale.
 
La 26 iulie, la o zi după ce i-a cerut omologului său ucrainean să ancheteze cu privire la rivalul său politic Joe Biden, preşedintele american a discutat la telefon cu unul dintre apropiaţii săi, ambasadorul la Uniunea Euopeană (UE) Gordon Sondland, care se afla la Kiev.
 
Unul dintre colaboratorii lui Taylor, care i-a auzit pe cei doi discutând, l-a întrebat apoi pe Sondland ce credea locatarul Casei Albe despre Ucraina.
 
”Ambasadorul Sondland a răspuns că preşedintele Trump se interesa mai mult de ancheta cu privire la Biden” decât de situaţia acestei ţări, a dezvăluit ataşatul cu afaceri.
 
”MARTOR VEDETĂ”
 
Mai mulţi aleşi republicani le-au reproşat celor doi diplomaţi că nu au vorbit niciodată cu Donald Trump şi că extrapolează pe baza unor surse indirecte.
 
”Într-o frază avem şase persoane implicate în patru conversaţii”, a ironizat Jim Jordan interogându-l pe William Taylor. ”Nu pot să cred că sunteţi martorul lor vedetă!”.
 
”Credeam că am fost clar când am spus că nu sunt aici pentru a ţine partea unei tabere sau alteia”, i-a răspuns amabasadorul care a rămas calm tot timpul.
 
CANALUL ”NEOBIŞNUIT”
 
Cei doi diplomaţi au prezentat cum un canal diplomatic ”neobişnuit” a dublat, puţin câte puţin, canalul ”oficial” în Ucraina.
 
Acest canal, înfiinţat de avocatul personal al lui Donald Trump Rudy Giuliani, era ”contrar intereselor americane în această ţară”, potrivit lui Taylor.
 
Giuliani ”căuta ceva să-l murdărească” pe Joe Biden, bine plasat să-l înfrunte pe Donald Trump în alegerile prezidenţiale din 2020, a declarat George Kent.
 
”La jumătatea lui august mi s-apărut evident că eforturile sale” ”contaminau de-acum” relaţiile între Kiev şi Washington, a adăugat el.
 
FIUL LUI BIDEN
 
Fiul lui Joe Biden, Hunter Biden a intrat în Consiliul de Administraţie al unui grup ucrainean în domeniul gazelor naturale, Burisma, în 2014. În acelaşi moment, tatăl său, în calitate de vicepreşedinte al Statelor Unite, s-a implicat în eforturi americane în vederea susţinerii acestei ţări, în plină revoluţie.
 
Or, Donald Trump îl acuză pe Joe Biden de faptul că a cerut, la puţin timp după aceea, destituirea unui procuror ucrainean, pentru a proteja acest grup de o anchetă de corupţie.
 
George Kent a recunoscut că a semnalat Casei Albe faptul că numirea lui Hunter Biden risca să creeze ”impresia unui conflict de interese”.
 
”N-am văzut însă niciun efort american de a proteja Burisma de o anchetă”, a adăugat el, dând asigurări că nu există ”nicio” bază în susţinerea acuzaţiilor preşedintelui.
 
MORŢII UCRAINENI
 
De-a lungul audierii, cei doi diplomaţi au încercat să amintească mizele dosarului pentru Ucraina.
 
Statele Unite au suspendat, la începutul verii, un ajutor militar în valoare de 400 de milioane de dolari destinat acestei ţări, deblocat până la urmă la jumătatea lui septembrie. Trump este suspectat că s-a folosit de el pentru a face presiuni asupra Kievului.
 
Or acest ajutor era ”crucial pentru apărarea Ucrainei” angajată de cinci ani într-un război cu Rusia, a subliniat Taylor.
 
Diplomatul a povestiti că s-a dus săptămâna trecută pe linia de front, unde un militar ucrainean tocmai murise, sugerând că, fără acest ajutor, bilanţul ar fi putut să fie mai mare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Index 4.2
14.11.2019, 14:42:40

Asta au vrut republicanii , sa voteze un golan si un mafiot care sa le deruleze agenda lor de gainari conservatori de Dreapta , cu orice pret, incalcand Legea! Numai o persoana cu trecut dubios putea sa fie fara scrupule, sa murdareasca imaginea AMericii in scop personal, si avand agenda dubla, rusa !Acest derbedeu natarau, este Guzganul Rozaliu familist convins, iar Stormy stie de ce!

+1 (5 voturi)
Goicea Niculae
14.11.2019, 14:48:04

Mascarada pornita de democrați in încercarea disperata de a-l ataca pe Trump ,câștigător sigur al alegerilor din 2020 ,se va sparge ca o băsica urat mirositoare in capul acestora.. Acuzații false, născociri hilare cum ca un oarecare l-a auzit pe un alt oarecare ,povestind ce a zis altcineva , minciuni sfruntate, propaganda de doi bani etc. etc. Imbecilitatea celor din partidul democrat ,se răsfrânge negativ ,asupra întregi clase politice americane și demonstrează ca ceva e putred rău de tot acolo.

0 (4 voturi)
¡Ay, caramba
14.11.2019, 16:38:37

Cea mai mare artă a diavolului este să ne convingă că nu există. Cea mai mare arta a americanului e sa-l convinga pe trolul rus sa țina partea presedintelui american (care, altfel, e decadent, imperialist, corporatist, etc. etc)

spaima vitelor
14.11.2019, 15:03:12

Momentul cel mai important: intrebare catre cei 2 martori: 'puteti sa indicati fraza din transcriptul convorbirii lui Trump cu Ucraina, care il face pe Trump pasibil de a fi demis?', raspuns: '..........' Tacere. Circul continua pe aranjament muzical de FAKE NEWS.......Felicitari Trump pt realegerea din 2020!!!

-2 (4 voturi)
spaima vitelor
14.11.2019, 15:07:42

Intr-adevar martorii astia doi aveau informatii auzite de la X, care a auzit de la Y, ceea ce Z ar fi discutat cu cineva, care se intampla ca ar lucra la Casa Alba....Astia au fost declarati martorii devastatori ai inchizitiei, martori care au dat de inteles prin depozitiile de la inceputul audierilor ca nu-l suporta pe Trump........

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările