NASA: "Navetele spaţiale vor fi folosite şi după 2010 dacă vom avea bani"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Navetele spaţiale rămase în flotila americană vor fi folosite şi după 2010, anunţat anterior ca anul retragerii lor din uz, dacă se vor aloca bani pentru continuarea misiunilor NASA, a anunţat miercuri John Shannon, responsabilul programului navetelor din cadrul NASA, transmite AFP.

NASA cheltuie aproximativ 200 de milioane de dolari pe lună, adică 2,4 miliarde de dolari pe an, pentru a menţine cele trei navete în stare operaţională, a declarat reprezentantul NASA.

Cred că adevărata întrebare la care trebuie să răspundem este cea legată de costuri, a declarat acesta într-o conferinţă de presă organizată înainte de lansarea navetei Discovery către Staţia Spaţială Internaţională, prevăzută pentru data de 5 aprilie.

Prima navetă din această flotilă a fost lansată în aprilie 1981.

Preşedintele american Barack Obama a confirmat retragerea din uz a acestor navete la data de 30 septembrie 2010, dată ce marchează încheierea anului fiscal, în proiectul său de buget pe 2011, transmis Congresului la sfârşitul lunii ianuarie.

Şeful statului american a anunţat şi anularea programului spaţial Constellation, lansat în 2004 de către predecesorul său, preşedintele George W. Bush. Acest program spaţial prevedea revenirea astronauţilor americani pe Lună până în 2020 şi apoi pregătirea unui zbor cu echipaj uman spre Marte.

Discuţia despre disponibilitatea folosirii actualelor navete americane şi după data anunţată pentru retragerea lor vine după ce mai mulţi membri ai congresului de la Washington şi-au exprimat dorinţa de a le prelungi activitatea pentru ca perioada în care programul spaţial al SUA va depinde de capsulele ruse Soiuz să fie cât mai mică.

Finalizarea unui nou modul spaţial american, capabil să transporte astronauţi şi echipamente către ISS este aşteptată până în 2015, data devenind, însă incertă după abandonarea proiectului rachetei portante Ares 1 din cadrul programului Constellation.

Barack Obama se aşteaptă ca în viitorul apropiat, sectorul spaţial privat să aibă un cuvânt din ce în ce mai important de spus în cadrul viitoarelor misiuni în spaţiu, uşurând o parte din povara bugetară suportată de Washington prin misiunile NASA.

În urmă cu o săptămână, senatorul republican de Texas, Kay Bailey Hutchison, o personă influentă în Senatul SUA în domeniul programului spaţial american, a depus un proiect de lege privind prelungirea perioadei de zbor a navetelor din actuala flotilă americană.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite