Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

NASA şi SpaceX au anulat lansarea istorică spre Staţia Spaţială Internaţională din cauza vremii VIDEO

8
27 May 2020 23:25:28
Autor: News.ro
Astronauţii NASA Doug Hurley şi Robert Behnken vor ajunge la Staţia Spaţială Internaţională joi. FOTO EPA
Astronauţii NASA Doug Hurley şi Robert Behnken vor ajunge la Staţia Spaţială Internaţională joi. FOTO EPA

Astronauţii NASA Doug Hurley şi Robert Behnken ar fi trebuit să pornească miercuri, la ora României 23.33, în prima misiune de pe teritoriu american în nouă ani spre Staţia Spaţială Internaţională. Însă, din cauza condiţiilor meteorologice, misiunea a fost amânată pentru sâmbătă.

Update
 
Cu 15 minute înainte de ora programată, după ultimele verificări ale condiţiilor meteorologice, specialiştii NASA nu au permis lansarea.
 
„Siguranţa este pe primul loc. Sâmbătă vom face o nouă încercare. Sperăm la o vreme mai bună. Vehiculul este într-o stare foarte bună”, au spus ei.
 
Călătoria spre Staţia Spaţială Internaţională durează 19 ore, iar pentru lansare este nevoie ca cel puţin 10 minute condiţiile meteorologice să fie favorabile. Sâmbătă, ea este programată la ora României 22.22. Prognoza meteo arată 60% şanse de vreme favorabilă.
 

Ştirea iniţială
 
„SpaceX Dragon, Bob şi cu mine suntem gata de lansare”, a spus Doug Hurley, aflat în capsulă, cu câteva minute înainte de plecare.
 
Doug Hurley, în vârstă de 53 de ani, şi Robert Behnken, în vârstă de 49 de ani, vor fi protagoniştii unei premiere mondiale, odată cu misiunea către SSI într-un vehicul construit de compania lui Elon Musk.
 
În ora de dinaintea lansării au fost efectuate ultimele verificări, inclusiv viteza vântului şi starea capsulei în care se află cei doi astronauţi, a fost încărcat combustibilul şi armat sistemul de lansare. Totul depinde de vreme, spune NASA.
 
Transportarea unui echipaj pe SSI în ultimii nouă ani a fost exclusiv atribuţia Rusiei.
 
NASA a contractat SpaceX şi Boeing pentru a relua aceste misiuni. Agenţia nu va deţine şi nici nu va opera vehiculele. SpaceX şi Boeing vor putea să îşi vândă serviciile şi altor agenţii, companii şi chiar persoane fizice.
 
La întoarcere, Crew Dragon va ameriza în Oceanul Atlantic. Amerizarea nu a mai fost efectuată de la misiunile Apollo spre Lună din anii 1960 şi 1970.
 
Astronautul NASA Chris Cassidy, americanul de la bordul SSI, le-a transmis lui Hurley şi Behnken că este nerăbdător să îi vadă joi, dacă lansarea va avea loc în această seară.
 
De la 402 kilometri de deasupra Pământului, Cassidy a spus că este emoţionat legat de lansare şi de a-i primi pe cei doi „prieteni apropiaţi” pe staţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Mircea Lupan
27.05.2020, 23:29:13

Na, ca s-a amanat pe sambata!

Victor Nagy
28.05.2020, 06:39:20

„ Transportarea unui echipaj pe SSI în ultimii nouă ani a fost exclusiv atribuţia Rusiei. ” Nu se poate ! ......... Imposibil ! „ La întoarcere, Crew Dragon va ameriza în Oceanul Atlantic. Amerizarea nu a mai fost efectuată de la misiunile Apollo spre Lună din anii 1960 şi 1970.” Se întorc înapoi cu .... 50 de ani . Interesant !

0 (2 voturi)
Col. Pafnuti Tiraspolezul
28.05.2020, 08:34:30

Nagy cel Precac, Se poate, se cheama subcontractare - totu-i sa-si gaseasca fraierii.

-1 (1 vot)
Stefan din Nord
28.05.2020, 09:17:49

SSI orbiteaza la 402 km deasupra Pamantului . De ce calatoria pana acolo dureaza 19 ore ? Astronautii folosesc balonul cu aer cad ?

+1 (3 voturi)
Stefan din Nord
28.05.2020, 09:18:30

aer cald

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)