Nici în România armata nu trebuie să fie un premiu politic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste Ocean, în democraţia puternică din SUA, ori de câte ori se manifestă, pe plan mediatic, un rezervist, care a avut o anumită contribuţie, deloc insignifiantă, la întărirea prestigiului armatei americane, atitudinea sa publică este primită cu atenţie. Este proba respectării reale, nu mimate, a dreptului la liberă exprimare, acolo unde vocea unui cetăţean demn contează în ecuaţia publică.

Astfel, joi seara, pe Twitter, generalul, în rezervă, Martin Dempsey, care a condus, la Pentagon, Comitetul Întrunit al şefilor de state majore ale celor patru categorii de forţe armate – terestre, aeriene, navale şi Corpul Infanteriei Marine Americane – a lăudat, pe Twitter, activitatea desfăşurată de comunitatea de informaţii a SUA.

În traducere liberă, a semnalat astfel, indirect, tumultuosului preşedinte ales al SUA, imprevizibilul Donald Trump, faptul că este necesară o altă atitudine a sa, ca şef de stat, faţă de cei pe care generalul Dempsey îi numeşte bărbaţii şi femeile cu un patriotism şi un curaj aparte, ce s-au dedicat sensibilei munci de informaţii.

Anterior, în vara anului trecut, în luna iulie, generalul Martin Dempsey a făcut publică o scrisoare deschisă în care viza pe generalii, acum în rezervă, John Allen şi Mike Flynn, reproşându-le implicarea în viaţa politică.

La acel moment, Dempsey aprecia că "armata nu este un premiu politic", iar "politicienii ar trebui să ia sfatul liderilor militari de rang înalt, fără a îi menţine pe scenă. A fost o greşeală pentru ei ( generalii menţionaţi mai sus) să participe aşa cum au făcut-o. A fost o greşeală pentru candidaţii noştri la preşedinţie pentru a le cere să facă acest lucru."

Afirmaţii sută la sută valabile şi în România.

Cu 48 de ore înainte de mesajul exprimat pe Twitter, de generalul Martin Dempsey, preşedintele ales Donald Trump a ironizat comunitatea de informaţii a SUA, pentru presupusa întârziere a livrării informaţiilor despre hacker-ii ruşi, supoziţie contestată de oficiali ai serviciilor secrete din SUA.

Pornind de la acest exerciţiu de comunicare democratică modernă, cu 48 de ore în urmă am invitat la un schimb de idei, opinii şi previziuni, la 6TV, un lider informal al comunităţii militare de informaţii, ce include activii şi rezerviştii căliţi ani buni pe ceea ce jurnalişti de bună credinţă numesc frontul invizibil.

Brainstormingul a fost generat de instalarea noului guvern la Bucureşti. Şi derulat pe baza unor concluzii obiective, precum aceea că Teodor Viorel Meleşcanu are înălţimea lui John Kerry, actualul Secretar de Stat al SUA şi o experienţă diplomatică precum aceea a lui Serghei Lavrov, ministrul de externe al Federaţiei Ruse.

image

Generalul (r.) MIHAIU MĂRGĂRIT :

# Experienţa domnului Meleşcanu trebuie valorificată. Are un sistem de relaţii, pe plan internaţional. Să nu uităm că a fost şi directorul S.I.E. şi eu am convingerea că dumnealui va acţiona astfel încât prima vizită de stat a preşedintelui României, în SUA, să poată fi făcută chiar în acest an.

# Am senzaţia că preşedintele ales al SUA, Donald Trump, va transpune în viaţă principiile care au stat la baza succesului său în afaceri.

# Citeam unul dintre discursurile lui Trump, dintr-o culegere de alocuţiuni rostite de acesta în campania electorală, în care afirma că şi în politică trebuie să te gândeşti la avantaje. Să te gândeşti la ce câştigi.

# În ultimii 10, 12 ani, în România a intrat vrajba între categoriile profesionale şi cele sociale. Pe parcursul acestei perioade şi armata a fost supusă unor tendinţe de denigrare.

# Primul atac la adresa armatei române a fost făcut tot legat de pensie, în aprilie 2001, când a fost elaborată legea 164 pentru stabilirea pensiilor militare. Acolo se stipula clar, la un articol distinct, că pensionarilor militari li se va recalcula pensia potrivit prevederilor legale. Dar, printr-o ordonanţă de guvern, premierul de atunci a scos această prevedere şi au fost militari care au rămas cu pensii mai mici decât foştii lor subordonaţi.

# A doua încercare a fost la sfârşitul anului 2010, începutul anului 2011, când au fost micşorate toate pensile militare.

# A treia încercare este acum. S-a elaborat legea din 28 decembrie 2015, care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2016 şi vizează recalcularea pensiilor. Drept urmare unele pensii s-au dublat, pe timpul campaniei electorale...

# Discriminarea este făcută pe următorul principiu. Celor care au ieşit la pensie, până în anul 2007, li s-au micşorat pensiile.

# Avem dreptul să vorbim deschis despre aceste derapaje, care s-au făcut, pentru că băţul a intrat mult prin gard, şi a despărţit pe unii de alţii.

# Spre exemplu, unii primesc spor de păstrare a secretului, iar alţii nu, deşi au avut funcţii de mare importanţă.

# Anul 2017 este un an foarte greu, pentru că vor avea loc alegeri în unele state europene, inclusiv Germania.

# Programul de guvernare este foarte îndrăzneţ, generează multe speranţe, greu de realizat, dar cred că va fi şi mai greu de înfăptuit, dacă rămâne acea înverşunare politică a opoziţiei.

# I-aş spune premierului că niciun obiectiv nu va putea fi îndeplinit, dacă nu realizează o securitate a naţiunii române. Este momentul zero, în care trebuie să se pună accent, în mod deosebit, pe garantarea securităţii naţionale.

# La ora actuală, armata este divizată, o parte îndeplinindu-şi cu succes misiunile care au fost încredinţate forţei expediţionare a României, în teatre de operaţiuni militare, şi cealaltă parte care suferă – din perspectivă profesională, acasă.

# România a rămas o zonă de stabilitate, pe o hartă cam roşie în jur. Şi noi trebuie să avem relaţii bune cu Moscova, dar Rusia să garanteze securitatea şi integritatea teritorială.

# Aş vrea să cred că va dispărea, foarte rapid, vrajba dintre politicieni şi dintre unele categorii sociale. Să fie convinsă societatea civilă că armata şi cei care au slujit Patria sub drapel, atâţia ani de zile, sunt în continuare loiali ţării, poporului din care fac parte.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite