Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Noi acuzaţii de spionaj industrial la adresa Uber

0
17 Dec 2017 04:07:40
Autor: Laurenţiu Sirbu
Compania californiană se află în faţa unui proces important cu Alphabet
Compania californiană se află în faţa unui proces important cu Alphabet

Detalii cu privire la tacticile de spionaj industrial folosite de Uber au ieşit la iveală printr-o scrisoare a unui fost angajat, parte a unui proces în care Uber este acuzată că ar fi furat secrete  tehnologice de la compania Waymo, o divizie a companiei Alphabet ce dezvoltă automobile autonome.

Scrisoare în cauză descrie în mod extensiv o gamă largă de acţiuni de spionaj conduse de un departament operat de foşti angajaţi ai C.I.A, ce include mituirea oficialilor străini, spioni ce se dau drept şoferi de taxi, ascultarea convorbirilor angajaţilor din firmele concurente, folosirea de telefoane şi calculatoare pentru a ascunde identitatea angajaţilor Uber, notează publicaţia Financial Times.
 
Deşi angajatul care a descris aceste operaţiuni, Richard Jacobs, şi-a retractat o parte din aceste acuzaţii (scrisoarea este semnată de avocatul său) - aceasta oferă totuşi o imagine de perspectivă în ceea ce priveşte tehnicile folosite de compania californiană.
 
La începutul acestui an Uber a plătit 7,5 milioane de dolari parte a unei înţelegeri în procesul intentat de către Jacobs fostei sale companii, companie ce, sub o nouă conducere, a demarat o anchetă internă şi a declarat că a stopat asemenea practici.
 
Una dintre cele mai serioase acuzaţii aduse de acest fost angajat descrie o reţea globală de spioni, angajaţi independenţi „cu un trecut în cadrul C.I.A., capabili de a aduna informaţii în locaţiile de interes major pentru Uber”.
 
Scrisoarea descrie cum aceşti spioni ai Uber pretindeau a fi critici ai companiei, fie angajaţi ai Uber sau şoferi de taxi, pentru a infiltra grupurile ce plănuiau acţiuni împotriva companiei californiene.
 
Această scrisoare este una din dovezile principale în procesul intentat de Waymo companiei Uber, pe care o acuză de furt de secrete comerciale. Procesul era programat a începe la începutul acestei luni, însă a fost amânat datorită apariţiei în spaţiul public în ultimul moment al acestei scrisori.
 
În scrisoarea menţionată avocatul lui Jacobs susţine că scopul operaţiunilor de spionaj ale Uber era acela de a fura secretele comerciale ale Waymo, în cadrul depoziţiilor fostul angajat al Uber a negat că ar fi avut cunoştinţă despre astfel de informaţii furate şi că nu a studiat în detaliu cele 37 de pagini ale scrisorii scrise de către avocatul său.
 
În referinţă de acest caz Uber a dat publicităţii un comunicat în care susţine recunoaşte o parte dintre acuzaţiile fostului său angajat şi susţine că a încetat astfel de practici.
 
„Fără a recunoaşte toate acuzaţiile ce ne-au fost aduse în această scrisoare - şi în special cele ce privesc acuzaţiile aduse în cazul Waymo - noua conducere a companiei se angajează ca pe viitor concureze în mod corect şi cinstit, pe baza puterii ideilor şi tehnologiilor noastre”, se arată în comunicat Uber.
 
Luna trecută noul şef al departamentului juridic al Uber a cerut angajaţilor să înceteze acţiunile de spionaj şi a interzis utilizarea aplicaţiilor de mesagerie incriptate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările