INFOGRAFIE Noi şi Obama 2. Ce putem cere, ce putem obţine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Barack Obama a depus jurământul pentru un al doilea mandat FOTO Reuters
Preşedintele Barack Obama a depus jurământul pentru un al doilea mandat FOTO Reuters

Preşedintele SUA, indiferent de nume şi de mandat, e un tip prins. Cum îţi pui propriile priorităţi cât mai sus pe lista sa de acţiuni? Dacă o faci inteligent, rezultatele sigur vor fi pe măsură.

În principiu, cum nu mai are de pierdut altul, în cel de-al doilea mandat, care formal tocmai începe, preşedintele Barack Obama poate acţiona pe atât de grandios pe cât de mari au fost speranţele de schimbare istorică puse în el încă dinaintea primului mandat.

Realist, preşedintele Obama va avea şi mai departe mult de furcă acasă: cu scăderea diferenţei dintre cât taxează şi cât cheltuie SUA, cu ieşirea din recesiune, cu reducerea şomajului. Lumea mare îl solicită însă la fel de intens. În primul rând, în acest mandat China va depăşi America la importanţi parametri de care ţine preeminenţa globală – iar Obama are la Beijing noi parteneri de negocieri.

(Nu ne întrebăm şi cum ne afectează schimbarea de gardă de la Beijing. Cu „bunele relaţii tradiţionale” ca şi irosite, cum ne mai putem raporta – activ! – la reperul major al principalului nostru partener strategic?) În timp ce li se cere urgent intervenţia în Iran, Siria, acum şi în Mali, SUA sunt foarte ocupate să-şi asigure poziţiile strategice în Pacific. Nimic despre România până aici.

CE CER ALŢII

Ediţia imediat următoare a revistei „Foreign Policy“ include o serie de idei pe care autori de prim rang le-au trimis pe adresa Casei Albe. De pildă, lansarea proiectului unei pieţe comune trans-atlantice (care, cu bune şi cu rele, ar include şi România). Fostul premier grec Papandreu îi cere preşedintelui Obama „să salveze Europa de ea însăşi” (de doctrina austerităţii) şi, mai ales, să salveze Grecia: adică să facă presiuni ca liderii UE să dea asigurări clare că Grecia rămâne în Eurozonă – şi chiar să facă o vizită la Atena, „ca dovadă a încrederii în potenţialul poporului grec”. Bune idei. Ce-ar putea cere Bucureştiul la Washington? Se mai află acolo butoanele FMI?

VIZE ŞI INVESTIŢII

Oricum, întrebarea „cum ne va afecta al doilea mandat al lui Obama“ trebuie pusă à la JFK: Ce putem face noi cu mandatul Obama 2? Vrem ceva? Ne încumetăm să şi cerem? Avem canale, emisari? Măcar când partea americană ne solicită ceva – trupe, acces militar la teritoriu sau concesionarea unor resurse naturale – cerem ceva LA SCHIMB? Ce transfer tehnologic incumbă achiziţia de F16 sau prezenţa Exxon în Marea Neagră?

În ediţia curentă a „Foreign Policy“ România, doi dintre tinerii români deja cu poziţii profesionale la Washington detaliază ce am putea dori/ cere/ obţine în contul parteneriatului strategic cu SUA: garanţii de securitate şi vize, OK; dar şi investiţii americane în start-up-uri româneşti – şi un campus american la Bucureşti sau la Iaşi, Cluj. „Condiţia esenţială pentru sensibilizarea decidenţilor americani este coordonarea atentă a semnalelor politice din ţară cu acţiunile comunităţii româneşti din SUA. În acelaşi timp, derapajele interne – reale, retorice, sau doar la nivel de percepţie – trebuie evitate cu orice preţ.” – încheie autorii. Aşadar, răspunsuri la astfel de întrebări, în „Foreign Policy“ România.

obama grafic
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite