Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Nominalizatul la conducerea CIA, Will Burns: China, un adversar autoritarist

3
25 Feb 2021 06:14:35
Autor: News.ro
Foto news.ro
Foto news.ro

Will Burns, nominalizat la conducerea CIA de către preşedintele Joe Biden, a numit miercuri China ”un adversar autoritarist”, afirmând că va intensifica abordarea de securitate a Americii de contracarare a Chinei, transmite CNBC.

”A fi înaintea Chinei va fi esenţială pentru securitatea noastră naţională, în zilele care vor veni. Acest lucru va necesita o strategie pe termen lung, clară, bipartizană, susţinută de înnoirea internă şi informaţii de securitate solide”, a afirmat fostul diplomat de carieră.

Burns, în vârstă de 64 de ani, care a lucrat atât cu preşedinţi republicani cât şi democraţi, a descris China preşedintelui Xi Jinping drept ”un adversar autoritarist, formidabil”.

El a adăugat că China ”îşi întăreşte metodic capacitatea de a fura proprietate intelectuală, reprima propriul popor, agresa vecinii, extinde prezenţa globală şi creşterea influenţei în societatea americană”.

Burns a făcut comentariile pe fondul relaţiilor reci dintre Statele Unite şi China.

În prima sa discuţie telefonică cu preşedintele chinez Xi Jinping, Biden şi-a exprimat ”îngrijorările fundamentale” faţă de ”practicile economice incorecte şi coercitive, măsurile de securitate din Hong Kong, încălcarea drepturilor omului în Xinjiang şi măsurile tot mai agresive în regiune, inclusiv împotriva Taiwanului”, întreprinse de Beijing.

În ultimii patru ani, administraţia Trump a acuzat China de o serie de fapte, între care furtul de proprietate intelectuală, practicile comerciale incorecte şi, recent, de pandemia de coronavirus.

Biden a declarat anterior că strategia sa va fi diferită de a lui Trump, el urmând să colaboreze îndeaproape cu aliaţii SUA, pentru a lua măsuri împotriva Beijingului.

Burns a mai fost ambasador al SUA în Iordania şi Rusia şi este de aşteptat să fie confirmat în funcţie cu o majoritate largă, similară cu majoritatea pentru echipa de securitate naţională a lui Biden.

La începutul acestei luni, Senatul l-a confirmat pe Alejandro Mayorkas la conducerea Departamentului pentru Securitate Internă, primul latino-american care ocupă acest post.

Luna trecută, Senatul a confirmat-o pe Avril Haines drept director pentru securitate naţională, aceasta devenind primul membru oficial al cabinetului Biden. Haines este şi prima femeie la conducerea celor 18 agenţii de informaţii.

Senatul l-a confirmat şi pe Lloyd Austin drept noul şef al Pentagonului, acesta devenind primul secretar de culoare. De asemenea, Senatul l-a confirmat pe Antony Blinken în funcţia de secretar de Stat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Dr. No
25.02.2021, 08:59:50

Reprezentantul autoritarismului ideologic progresist înfierează autoritarismul chinez. Dar mă rog americanii sunt disperați pentru societatea lor bolnavă se afundă iar un al model mult mai dinamic și eficient se pregătește pentru a impune o nouă eră, o nouă civilizație pe cadavrul celei vechi europene în plină disoluție. Spumele in colțul gurii și acuzele nu vor împiedica inevitabilul. Americanii mai bine ar pregăti ursuleții de plus pentru a întâmpina caravanele de noi sud americani care acum se încolonează pentru a coloniza stârvul fostei civilizații decăzute.

-5 (9 voturi)
Sorin Farmache
25.02.2021, 11:11:31

Exact asa. Autoritarismul de stanca extrema a partidului democrat american venit la putere prin alegeri furate se stropseste la autoritarismul chinez pe care in particular il sustin facand afaceri cu intreprinderi chineze care finateaza armata Chinei.

-7 (9 voturi)
Vasile Naftuli
25.02.2021, 09:35:47

„Will Burns: China, un adversar autoritarist”, trebuie s-o îndoim, s-o facem „preșul” nostru, dar toată acțiunea să fie „democratică” că altfel ne facem de râs în fața „democraților”.

-9 (11 voturi)
Modifică Setările