Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

NSA şi FBI au demascat un instrument sofisticat de hacking rusesc, numit “Drovorub”

9
14 Aug 2020 08:16:44
Autor: News.ro
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA) şi FBI au demascat un instrument sofisticat de hacking rusesc, au anunţat joi cele două instituţii într-un raport care oferă noi informaţii referitoare la arsenalul de arme digitale al Rusiei, transmite Reuters.

Potrivit NSA şi FBI, principala direcţie rusească de spionaj, cunoscută drept GRU, utilizează un cod de hacking numit “Drovorub” pentru a accesa computere care folosesc sistemul de operare Linux, folosit în infrastructura serverelor.
 
”Sistemele Linux sunt folosite în sistemele de securitate nţională, Departamentul Apărării şi Baza Industrială de Apărare, precum şi în comunitatea mai largă de securitate cibernetică”, a spus Keppel Wood, director operaţional în Direcţia de Securitate Cibernetică a NSA.
 
”Malware-ul are potenţialul să aibă un impact extins dacă reţeaua de apărare nu ia măsuri împotriva sa”, a arătat acesta.
 
Dezvăluirea este unică, a declarat un fost oficial în spionajul occidental, având în vedere atribuirea directă oferită de agenţiile americane.
 
NSA şi FBI au identificat o legătură directă între Drovorub şi o echipă de spionaj rusească – Principalul Centru de Servicii Speciale (GTsSS), unitatea militară 26165.
 
Potrivit agenţiilor, GTsSS este asociată cu aceiaşi hackeri care au accesat reţeaua de computere a Comitetului Naţional Democrat, în 2016.
 
“Drovorub este ‘un cuţit militar elveţian’ de capabilităţi care permite atacatorului să efectueze multe funcţii diferite, cum ar fi furtul de fişiere şi controlarea de la distanţă a computerului victimei”, a spus Steve Grobman, director pentru tehnologie la compania de securitate cibernetică McAfee.  
 
Raportul extrem de tehnic al NSA şi FBI, de 45 de pagini, este cel mai recent dintr-o serie de dezvăluiri publice făcute de guvernul american referitoare la operaţiunile de hacking ale Rusiei înainte de alegerile prezidenţiale din 2020.
 
Agenţiile nu au spus ce tip de organizaţii au fost compromise de Drovorub.
 
“NSA publică aceste informaţii pentru a contracare capabilităţile GRU GTsSS, care continuă să ameninţe Statele Unite şi pe aliaţii acestora”, a declarat Wood.
 
FBI nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Goguţă
14.08.2020, 09:28:38

De unde concluzia ca IT-isti rusi sunt mai destepti decat aia americani.

-2 (6 voturi)
Nici nu stiu
14.08.2020, 09:42:17

Goguta putinovici "De unde concluzia ca IT-isti rusi sunt mai destepti decat aia americani." Windows, Android, Google, OS X, ș.a.m.d. Este mai ușor să dărâmi decât să construiești! Eu îi mai numesc looseri pe hackeri. Umblă pe forume/github niște copii, copiază un cod care atacă o vulnerabilitate la un site/program. Toată inteligența :))))))))))

+3 (7 voturi)
Victor Nagy
14.08.2020, 10:07:46

......... NSA .... nu sunt cei pe care i-au dovedit nemtii si francezi ca au spionat cancelariile premierilor ? Daca da .... inseamna ca sunt niste incompetenti .... prin faptul ca au fost prinsi , dovediti . Fiind incompetenti .... sunt ... NECREDIBILI . Ca rusii or fi avand .... e de asteptat , asta-i lumea ... dar nu-s ei in stare sa-i descopere , si atunci fabuleaza .

-3 (7 voturi)
Nici nu stiu
14.08.2020, 10:20:35

Victor Nagy putinovici "Ca rusii or fi avand .... e de asteptat , asta-i lumea ... dar nu-s ei in stare sa-i descopere , si atunci fabuleaza ." Mereu lauzi Rusia și denigrezi SUA. Ce face rubla din om :)

+2 (4 voturi)
Victor Nagy
14.08.2020, 10:25:44

Ca mai sunt fraieri care pun botul la naratiunile lor .... astat-i viata .

-2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (9)