Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

O statuie „hipersexualizată” a actriţei Marilyn Monroe a stârnit reacţii în SUA. Proteste la ceremonia de inaugurare

3
23 Jun 2021 19:55:20
Autor: Cristina Morozan
Consiliul municipal a votat în unanimitate pentru a amplasa acolo statuia lui Marilyn Monroe, după ce a fost cumpărată de o agenţie de turism finanţată de municipalitate FOTO Profimedia
Consiliul municipal a votat în unanimitate pentru a amplasa acolo statuia lui Marilyn Monroe, după ce a fost cumpărată de o agenţie de turism finanţată de municipalitate FOTO Profimedia

O statuie a actriţei Marilyn Monroe a fost inaugurată săptămâna aceasta lângă Muzeul de Artă Palm Springs, în ciuda a numeroase proteste atât ale susţinătorilor cât şi ale contestatarilor, dar şi a unei petiţii populare, a unei acţiuni în justiţie şi a unui mic incendiu. Statuia a fost criticată pentru că este „hipersexualizată”, relatează CNN.

Duminică, membrii consiliului municipal au prezidat o ceremonie de inaugurare pentru sculptura artistului Seward Johnson, cunoscută sub numele de „Forever Marilyn” - sau #metoomarilyn pentru cei care consideră că este sexistă – care o arată pe actriţă în celebra ipostază cu rochia albă ridicată de vânt.

Ceremonia a fost completată cu un zbor al unui avion de epocă, datând din Al Doilea Război Mondial, aparţinând Muzeului Aerului din Palm Spring. Dar niciun lider al Muzeului de Artă nu a participat la ceremonia oficială. Ultimii patru directori ai muzeului s-au opus public amplasării ei acolo, la fel ca o serie de grupuri penru drepturile femeilor, inclusiv CReMa (Comitetul pentru relocarea lui Marilyn) şi Women’s March LA. 
 
Ambele grupuri au organizat proteste la ceremonia de inaugurare. 
 
„Erau scandări non-stop, atât pro, cât şi contra - nu prea auzeai difuzoarele”, a spus agentul imobiliar Chris Menrad, care a cofondat CReMa împreună cu designerul de modă Trina Turk. 
 
„Scopul nostru a fost practic să întrerupem evenimentul şi să ne comunicăm nemulţumirea”, a adăugat el.
 
 
Consiliul municipal, care a votat în unanimitate pentru a amplasa acolo statuia lui Marilyn Monroe, după ce a fost cumpărată de o agenţie de turism finanţată de municipalitate, a spus că aceasta va stimula turismul. Trina Turk spune însă că singura realizare de până acum a fost apariţia unor postări cu sculptura de Instagram, iar „postările de pe reţelele sociale nu plătesc facturi”.
 
 „Ei spun că ajută afacerile din centrul oraşului aflate în dificultate din cauza COVID. Dar dacă te uiţi la locul ăsta, e o grădină zoologică. Veniturile noastre au fost mai bune decât în 2019", a adăugat ea, referindu-se la magazinul ei din centrul oraşului. 
 
Turk a adăugat că CReMa încearcă în continuare să obţină mutarea sculpturii de lângă muzeu printr-un proces împotriva municipaţităţii şi proprietarului statuii. 
 
„Vom merge în instanţă până la capăt, chiar dacă asta înseamnă să facem apel după apel. Cred că nici protestele nu se vor termina”, a mai spus Turk.
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Cody F. Rocco
23.06.2021, 20:18:51

Cum, domle, e ALBA? pai bueeey....BLM, de astea... si nici nu prea reprezinta LGBTKMNHGBLK

+2 (2 voturi)
Petrean Ion
23.06.2021, 21:06:35

atât îi duce debla

+6 (6 voturi)
Ion Capsuna
23.06.2021, 23:24:53

Unde sunt toate activistele astea cind 1000 de femei au fost agresate in Germania si alte sute de femei sunt continuu agreasate de migrantii feniti in UE? Nici un protes...! Ba din contra, multe grupuri de activiste au declarat ca arice contarii impotriva migrantilor sunt islamofobe, sovine si rasiste! Unde sunt aceste activiste feministe cind barbati transgender sunt lasati sa concureze in sport impotriva femeilor?! Da' si-au gasit subiect de proteste...O stauie a uneia care de fapt chiar ii placea sa se expuna...!

-5 (5 voturi)
Modifică Setările