O televanghelistă controversată, la Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În bătălia pentru câştigarea unui al doilea mandat prezidenţial, Donald Trump a adus-o şi pe Paula White, fostul său pastor personal, pentru a-şi securiza votul evangheliştilor.

În plină campaniei pentru câştigarea unui al doilea mandat, Donald Trump tocmai şi-a angajat o femeie care să-l consilieze pe probleme de religie. Scopul este clar: plasându-l pe Dumnezeu în centrul discursurilor sale, preşedintele american vrea să-şi securizeze votul evangheliştilor - baza sa electorală - la alegerile următoare. În acest sens el a recurs la controversata sa consilieră spirituală, televanghelista  Paula White. O alegere care nu este surprinzătoare, deoarece aceasta americancă de 53 de ani îi este prietenă de aproape 20 de ani şi este fostul său pastor personal.

Prietenia  dintre Donald Trump şi Paula White a început cu un apel telefonic în 2001. „El se uita la televiziunea creştină  şi m-a sunat pentru a-mi spune:„ Hei! Eşti fantastică ", povestea Paula White, înainte de alegerea republicanului la Casa Albă. Originar din Florida, noul consilier spiritual al Casei Albe s-a numărat printre cei şase pastori care s-au rugat la ceremonia de învestire a lui Trump şi alţi consilieri evanghelici spun că aceasta vorbeşte frecvent cu preşedintele.  

White, care deja a ajutat la coordonarea impactului evanghelic al lui Trump asupra unor membri-cheie din comunitate, va fi consilieră religioasă în Biroul de Relaţii Publice de la Casa Albă, care se ocupă de contactul cu grupurile văzute ca fiind parte a bazinului electoral al lui Trump. Potrivit Religion News Service, ea va fi consilier al Iniţiativei pentru Credinţă şi Oportunitate din administraţia Trump.

Rolul liderilor evanghelici albi

Campania pentru prezidenţialele din 2016 a lui Trump a avut un consiliu consultativ format în mare parte din lideri evanghelici albi, mulţi dintre ei continuând să aibă rolurile de consilieri neoficiali după ce preşedintele a câştigat mandatul. 

White, implicată în reformarea sistemului de justiţie

Johnnie Moore, un lider informal al consiliului evanghelic consultativ al lui Trump, a spus că White a jucat recent un rol semnificativ în promovarea politicilor de reformare a sistemului de justiţie. „Ea a fost un element de legătură spre tot felul de creştini, creştini care au criticat-o şi care au fost nepoliticoşi înainte măcar să o întâlnească”, a spus el. Foşti preşedinţi, inclusiv Barack Obama şi George W. Bush, au înfiinţat consilii oficiale pentru parteneriate bazate pe credinţă şi comunitate, însă Trump nu a adoptat aceeaşi structură de consiliu ca prioritate în administraţia sa. În schimb, consiliul său consultativ evanghelic este o adunare informală de lideri religioşi care l-au susţinut pe preşedinte în timpul campaniei şi continuă să primească constant invitaţii la Casa Albă.

Ascensiunea Paulei White ca membru oficial al Casei Albe sugerează cât de mult se bazează Donald Trump pe cercul său se susţinători creştin evanghelici, în timp ce luptă împotriva procedurii de destituire iniţiate de democraţi. 

„Evanghelia prosperităţii”

White este o televanghelistă care a stârnit păreri diferite printre creştini, în legătură cu asocierea sa cu aşa numita „evanghelie  a prosperităţii”, potrivit căreia Dumnezeu îi răsplăteşte pe credincioşi cu succes personal şi financiar. White este o figură mai contestată în credinţa ei decât alţi evanghelici pro-Trump şi a fost chiar subiectul unei investigaţii de câţiva ani care i-a vizat finanţele. Pe lângă asta, White a stârnit rumoare când le-a spus oamenilor să-şi doneze primul salariul pe un an către parohii, ca o „primă ofrandă”, altfel vor risca furia lui Dumnezeu.

Acest profil o face pe White un simbol convingător pentru creştinii liberali care lansează un apel din ce în ce mai vocal americanilor religioşi care nu se aliniază cu agenda politică mai largă a lui Trump. Jonathan Wilson-Hartgrove, un pastor evanghelic liberal care lucrează cu grupul progresist Red Letter Christians, a spus că faptul că White îşi foloseşte serviciul pentru „a-i exploata pe cei săraci... ar trebui să fie un motiv real de îngrijorare pentru toţi credincioşii”.

„Deşi deseori înrămăm religia în viaţa publică ca progresişti sau conservatori, este important de spus că şi în acel cadru, Paula White este o extremistă şi mereu a fost aşa”, a mai spus Wilson-Hartgrove. 

White s-a distanţat de „Evanghelia prosperităţii” într-o declaraţie din 2017, în care a spus că „respinge orice teologie care nu afirmă sau recunoaşte integratilatea învăţăturilor din scripturi legate de prezenţa şi binecuvântarea lui Dumnezeu atât în suferinţă, cât şi în vremuri de prosperitate”.

Website-ul lui White are o opţiune prin care oamenii pot plăti 130 de dolari pentru a-i ajuta să se luptă cu „duşmanul datoriei, depresiei, un loc de muncă sau o problemă de sănătate”. Melissa Rogers, expertă pe probleme de religie în viaţa publică, a precizat că „indiferent de normele etice formale sau cum sunt ele interpretate de Casa Albă, este pur şi simplu greşit ca un consilier al Casei Albe din Iniţiativa pentru credinţă şi oportunitate să facă acest lucru”.

În timpul administraţiei lui Geoge W. Bush, ideea unui birou la Casa Albă, bazat pe credinţă a fost implementată, dar a ridicat numeroase întrebări cu privire la relaţia dintre biserică şi stat. În 2009, Obama a înfiinţat un consiliu consultativ, care includea 60 de reprezentanţi din mai multe credinţe, inclusiv evanghelică, catolică, budistă, mormonă, evreiască şi musulmană. Anul trecut, Trump a anunţat versiunea sa de birou de credinţă la Casa Albă, denumit Iniţiativa pentru Credinţă şi Oportunitate. În loc să-i invite pe liderii religioşi la Casa Albă printr-un consiliu oficial, oficiul de relaţii cu publicul al lui Trump a trimis invitaţii doar câtorva lideri individuali. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite