Obama şi Castro la Summitul Americilor din Panama

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Summitul Americilor din Panama (10-11 aprilie 2015), preşedintele SUA Barack Obama şi preşedintele Cubei, Raul Castro s-au întâlnit, şi-au strâns mâinile, au conversat timp de o oră. A fost prima întâlnire între doi preşedinţi ai celor două state, după ultima care a avut loc în 1958 între Dwight Eisenhower şi Fulgencio Batista şi în mod paradoxal tot în Panama.

OAS şi Summitul Americilor

Summiturile Americilor se organizează din 1994, acesta fiind cel de-al 7-lea şi reunesc toţi cei 35 de preşedinţi ai ţărilor din Americi, membri ai Organizaţiei Statelor Americane (OAS).[1] Organizaţia Statelor Americane cu sediul la Washington a fost fondată prin Conferinţa de la Bogota din 1948. Aceasta s-a bazat pe cooperarea dintre ţările americane încă de la sfârşitul secolului 19 în cadrul unor conferinţe inter-americane, prima fiind organizată la Washington în 1889.

OAS a exclus Cuba în 1962 după declararea revoluţiei socialiste de către Fidel Castro şi pentru că, încă din 1948 printr-o rezoluţie adoptată la Bogota, comunismul şi democraţia erau declarate incompatibile. OAS a fost apoi considerată a fi expresia viziunii nord-americane (SUA) asupra regiunii. De aceea, în 2011 era lansată alternativa acesteia, CELAC (Comunitatea Statelor din America latină şi Caraibe) care exclude SUA şi Canada. De altfel, la summitul din Panama au existat condamnări din partea preşedinţilor latino-americani a recentelor sancţiuni impuse de SUA, Venezuelei. Reintegrată în OAS în 2009, Cuba a participat la summitul de anul acesta la insistenţa liderilor latino americani. La întâlnirile precedente, liderii noii stângi au reclamat absenţa Cubei.

Summitul din Panama a fost condus de noul ales secretar general al OAS, Luis Almagro care a fost ministrul de externe al fostului preşedinte al Uruguayului, Jose Mujica (2010-5). Pe lângă întâlnirea dintre toţi şefii de stat şi de guvern, o originalitate a summitului din Panama, au fost organizate şi foruri paralele: în premieră un for al Rectorilor din regiune, Forul Societăţii Civile şi al Actorilor Sociali, Forul Tinerilor din Americi şi Forul oamenilor de afaceri.

11 aprilie 2015: întâlnirea dintre Obama şi Castro

Întâlnirea de sâmbătă 11 aprilie din Panama este prima întâlnire dintre un preşedinte nord-american şi un preşedinte cubanez după 57 de ani. După ce, pe 17 decembrie 2014, întreaga lume era surprinsă de anunţul privind normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări, diferite întâlniri diplomatice au fost organizate pentru reluarea cooperării dintre cele două state.

După un discurs de aproape o oră în care a amintit relaţiile dificile dintre cele două ţări şi diferitele forme de agresiune nord-americană, Raul Castro a spus că mulţi preşedinţi ai SUA sunt de învinuit, dar că actualul preşedinte Barack Obama nu este unul dintre aceştia. Ba chiar, Raul Castro a declarat că îl admiră pe Barack Obama.

Declaraţia liderului cubanez este interesantă şi din perspectiva sondajului de opinie dat publicităţii săptămâna trecută şi realizat în martie 2015 pe un eşantion de 1200 de cetăţeni şi care anunţa că 80% din cubanezi consideră că Barack Obama are o imagine pozitivă, în timp ce Raul Castro are o imagine pozitivă pentru doar 44% şi Fidel Castro, 47%. Pe marginea întâlnirii din Panama, susţinătorii schimbării şi cei ce se opun s-au contrazis, uneori ajungându-se chiar şi la bătăi între partizanii celor două opţiuni.

Cu toate acestea, preşedintele Obama nu a anunţat înlăturarea Cubei de pe lista statelor care susţin terorismul aşa cum se aşteptau unii comentatori, căci se aşteaptă încă din partea regimului de la Havana concesii mai importante în ceea ce priveşte drepturile omului şi libertatea de expresie, iar embargoul este încă în vigoare (căci doar Congresul SUA îl poate anula).

De altfel, Raul Castro a spus că trebuie răbdare, multă răbdare pentru schimbările ce vor urma. Cândva.

Cuba aşteaptă

De când cu ameliorarea relaţiilor dintre Cuba şi Sua, speranţele pe insulă cresc de la o zi la alta, deşi nu s-a schimbat încă nimic în vieţile oamenilor, aşa cum notează disidenta cubaneză Yoani Sanchez pe blogul său, generaciony. În mod paradoxal, mult timp Yoani a scris pe blog fără să-l fi văzut vreodată, informaţia fiind postată din străinătate. Acum situaţia s-a mai ameliorat în cazul său şi aceasta a lansat chiar o sursă alternativă de informare pe internet, 14ymedio, un blog (care are şi o pagină de Facebook) care a fost întâi cenzurat, dar având în vedere accesul foarte restricţionat la internet al cubanezilor, vocea sa contează mai mult în străinătate.

De altfel, speranţa cea mare este conectarea la internet, accesibilă în prezent doar celor care lucrează în administraţia oficială, în turism şi străinilor. Pentru localnici preţul unei ore de internet îl face intangibil: o treime din salariul lunar de aproape 20 de Euro. De altfel, soluţia până la legalizarea internetului este revânzarea de către cei care au acces unor terţi, dar cu un cost lunar tot prohibitiv. Informaţia circulă deci folosind CD-uri, DVD-uri sau chiar stick-uri de memorie pe care articole de ziare, ştiri de tot felul, dar şi filme sunt copiate şi date din mână în mână.

Vă aştept şi marţea viitoare cu un alt articol despre America latină!

Între timp, puteţi urmări alte ştiri latino-americane pe pagina mea de Facebook, Observator America latină.


[1] Vezi şi site-ul summitului http://www.summit-americas.org/default_en.htm.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite