Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Oficiali americani: Administraţia Biden, luată deja la ţintă de spionajul chinez

11
3 Dec 2020 12:49:16
Autor: Ion Gaidau
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Peste 1.000 de cercetători chinezi au părăsit Statele Unite ca urmare a înmulţirii şi intensificării anchetelor pentru presupuse operaţiuni de furt de tehnologie, au anunţat oficiali americani din domeniul securităţii, avertizând că agenţi chinezi vizează deja membri ai viitoarei administraţii Biden, relatează Reuters.

John Demers, şeful Diviziei de Securitate Naţională din Departamentul Justiţiei, a afirmat, într-o discuţie găzduită miercuri de Institutul Aspen, că mai mulţi cercetători chinezi au părăsit Statele Unite după ce Departamentul a declanşat numeroase anchete penale împotriva unor agenţi chinezi pentru cazuri de spionaj tehnologic şi industrial.

Potrivit unui oficial din Departamentul Justiţiei, cercetătorii menţionaţi de Demers reprezintă un grup diferit faţă de cei menţionaţi de Departamentul de Stat în septembrie, când administraţia Trump a anunţat că a revocat vizele a peste 1.000 de cetăţeni chinezi consideraţi că prezintă un risc de securitate.

Cercetătorii la care s-a referit Demers şi despre care autorităţile americane cred că sunt afiliaţi armatei chineze au fugit din Statele Unite după ce FBI a întreprins audieri în peste 20 de oraşe, iar Departamentul de Stat a închis Consulatul chinez de la Houston în iulie, menţionează un oficial.

„Numai chinezii au resursele, capacitatea şi voinţa” de a se angaja în activităţi de influenţă străină de amploarea celor constatate de agenţiile americane în ultimii ani, a apreciat John Demers.

William Evanina, şeful Contrainformaţiilor din cadrul biroului Directorului Informaţiilor Naţionale, trage un semnal de alarmă. Potrivit acestuia, spionajul chinez a luat deja în vizor membri ai viitoarei administraţii Joe Biden, precum şi „persoane apropiate” de echipa preşedintelui ales.

Relaţiile americano-chineze s-au deteriorat în mandatul lui Donald Trump până la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, cu dispute pe diverse subiecte, de la comerţ şi tehnologie până la situaţia din Hong Kong şi pandemia de COVID-19.

Regimul comunist de la Beijing a catalogat revocările de vize pentru cetăţenii chinezi drept o persecuţie politică şi o discriminare rasială care a încălcat grav drepturile omului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Victor Nagy
3.12.2020, 13:20:23

„ Peste 1.000 de cercetători chinezi au părăsit Statele Unite ca urmare a înmulţirii şi intensificării anchetelor pentru presupuse operaţiuni de furt de tehnologie, au anunţat oficiali americani din domeniul securităţii, ” America va avea niste costuri .... pentru acest Mac Cartyism . De parca , daca vor , chinezii ...sau altii , nu pot plati niste cetateni neaosi americani . Sunt de parere ca exista cel putin cateva mii de neaosi americani pe statul de plata al serviciilor secrete a diverselor state .... cei mai multi lucreaza pentru Izrael .

-5 (11 voturi)
gyll
3.12.2020, 13:43:59

Pentru ciuma galbenă, din fruntea Chinei, a fura este ceva intrat în sânge. Preluat de la bolșevici.

+4 (6 voturi)
moftronix2
3.12.2020, 16:47:37

gyll....Ești foarte prost, inadmisibil de prost..În România 95 la sută din bunurile de consum sunt fabricate in China. Românii trăiesc bine prin aceste produse ieftine și bune. Fara China cetățeanul român ar fi de 10 ori mai sărac....Ai tu habar câți patroni români au ajuns miliardari din mărfurile Chinei, Asiei în general? Tu de ce nu copiezi, bre? Pentru că ești analfabet . Și puturos. Că sa copiezi tehnologie trebuie sa ai tu in primul rand tehnologie. Mai slaba, dar să ai .

-7 (7 voturi)
Presedinte Si Mai Ales Spaima Vitelor
3.12.2020, 15:12:47

Cat de penibil: stire care vrea sa induca cititorului impresia ca Biden ar fi un adversar de temut al Chinei... FBI are deja dovezi clare despre faptul ca Biden este deja in buzunarul Chinei, Rusiei si Iranului, printre altele. Faptul ca FBI inca nu face nimic in privinta asta, spune clar despre coruptia din agentiile controlate de mafia functionarilor publici si democratii americani!

-7 (13 voturi)
defu gabi
3.12.2020, 15:47:59

Inca nu exista oficial o "administratie Biden" atat timp cat puterea e exercitata inca oficial de administratia Trump... De o administratie Biden putem vorbi abia dupa preluarea legala a mandatului de la administratia Trump...

-7 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările