Pandemia COVID-19. Statele Unite: giganţii IT, chemaţi la luptă împotriva noului coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Guvernul american discută cu Facebook, Google şi alte companii din domeniul IT în legătură cu o potenţială utilizare a datelor personale pentru combaterea pandemiei Covid-19.

Proiectul ar consta în colectarea de date de localizare prin intermediul smartphone-urilor cetăţenilor americani şi folosirea lor, cu păstrarea anonimatului, pentru cartografierea propagării bolii şi prevederii necesităţilor medicale de urgenţă, relatează The Washington Post, citat de AFP.

Subiectul folosirii datelor personale este unul sensibil în Statele Unite şi nu numai, având în vedere seria de scandaluri care au implicat atât reţelele de socializare, cât şi instituţii federale, precum NSA (Agenţia de securitate naţională), relevă AFP.

Totuşi, presiunile cresc asupra companiilor din Silicon Valley pentru a-şi implica tehnologiile în lupta împotriva bolii Covid-19. Săptămâna trecută, un grup de oameni de ştiinţă a venit cu o scrisoare deschisă în care le îndeamnă să iasă la luptă.

„Este clar că eforturi ample din partea platformelor tehnologice ar putea înclina balanţa de partea pozitivă, contribuind la îngrădirea pandemiei şi salvarea a mii, chiar milioane de vieţi”, semnează 50 de medici, epidemiologi şi cercetători.

Aceştia le recomandă reţelelor de socializare să difuzeze filmuleţe educative, să le distribuie şoferilor produse dezinfectante (fiind vizat Uber, n. red.) şi să limiteze numărul de măşti şi geluri dezinfectante care pot fi cumpărate de o persoană (fiind vizat Amazon, n. red.).

La rândul lor, Apple şi Google „ar trebui să integreze în sistemul de operare al telefoanelor un instrument de urmărire, pe care utilizatorii să-l poată activa la latitudinea lor, în condiţii de anonimat, pentru a şti dacă se află în apropierea unor cazuri identificate” şi să se poată astfel autoizola, scriu ei.

În acest context, Facebook a anunţat că a pregătit deja un plan în valoare de 100 de milioane de dolari ce prevede acordarea de ajutoare şi credite micilor antreprenori afectaţi de epidemie, informează AFP.

Programul ţinteşte să ajungă la „30.000 de mici afaceri din peste 30 de ţări”, explică Facebook într-un comunicat, menţionând că va începe să primească aplicaţii în săptămânile următoare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite