Pandemia COVID-19. SUA au înregistrat, pentru a doua zi consecutiv, aprope 2.000 de morţi. New York rămâne oraşul cu cele mai multe decese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au înregistrat pentru a doua zi consecutiv aproape 2.000 de morţi legate de noul coronavirus, potrivit bilanţului prezentat miercuri la ora locală 20.30 de Universitatea Johns Hopkins, notează AFP. Este încă o dată cel mai grav bilanţ cotidian la nivel mondial de la declanşarea pandemiei.

Acest nou record (+1973 morţi), uşor mai mare decât cel din ajun (+1939), ridică la 14.695 numărul total al deceselor înregistrate. Prima putere mondială a depăşit Spania (14.555 morţi), dar este mai puţin îndoliată decât Italia (17.669).

New York rămâne oraşul cu cele mai multe decese, peste 4.000, dintre care un număr disproporţionat de mare se înregistrează în comunităţile afro-americane : 28% şi cele hispanice, 34%. O explicaţie a experţilor americani este că în aceste comunităţi sunt disproporţionat de multe persoane afectate de boli coronariene cronice, obezitate sau diabet, care toate sunt un factor major de risc în momentul contaminării cu noul coronavirus.

Măsurile de izolare şi suspendarea activităţilor neesenţiale ''au efect'', a menţionat guvernatorul. ''Curba'' progresiei noilor cazuri de spitalizare ''se aplatizează'', a explicat guvernatorul, în cursul unei conferinţe de presă zilnice.

Cadrele medicale din Statele Unite s-au declarat uimite de viteza cu care coronavirusul duce la degradarea sănătăţii şi la deces, scrie Reuters.

În acest timp, statul New York, epicentrului focarului din Statele Unite, a atins un nou record şi se apropie de 150.000 de cazuri, cifră similară cu cea a Spaniei, stat care este de o lună afectată de pandemie.

Guvernatorul Andrew Cuomo a spus că 779 de persoane au murit ziua trecută în statul său, în timp ce Phil Murphy, guvernatorul din New Jersey, a declarat că 275 au murit, cifrele anunţate miercuri depăşind recordurile înregistrate cu doar o zi mai devreme.

Statele Unite au înregistrat peste 420.000 de cazuri de coronavirus şi mai mult de 14.600 de decese.

În ciuda numerelor sumbre, Cuomo a spus că tendinţele generale rămân încă pozitive. Cuomo a menţionat o scădere a spitalizărilor şi alte date ca dovadă că New York „a îndoit curba” şi a obţinut un anumit control asupra ratei de infectare.

Cuomo a spus că numărul de decese va continua la nivelul actual sau va creşte in zilele următoare, având în vedere că mor pacienţii în stare critică, internaţi de mai bine de o săptămână şi cei conectaţi la ventilatoare pentru a-i ajuta să respire.

Statul New York este unul din cele 42 din SUA care au impus restricţii de circulaţie pentru izolarea populaţiei.

Dacă experţii din sănătate arată că aceste măsuri sunt esenţiale pentru protejarea societăţii, restricţiile au un efect negativ puternic asupra economiei, efect care a condus la un număr mare de concedieri, şocuri pe Wall Street şi prognoze de recesiune.

În discursul de miercuri de la Casa Albă, Donald Trump a afirmat că ar dori să redeschisă economia cu un „big bang", dar nu înainte ca rata deceselor să intră pe un trend descendent.

Dacă preşedintele american nu a oferit o marjă de timp, principalul consilier economic, Larry Kudlow, a vorbit de un orizont între patru şi opt săptămâni pentru reluarea comerţului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite