Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Parler, într-o nouă polemică: Reţeaua a repornit parţial cu suport din Rusia

4
19 Jan 2021 11:46:30
Autor: Ion Gaidau
FOTO AFP
FOTO AFP

Parler, reţeaua socială populară printre grupurile de extremă dreapta din SUA, a repornit parţial cu suportul unei companii deţinute de oameni de afaceri din Rusia.

Parler a repornit cu un mesaj adresat atât „iubitorilor, cât şi haterilor” săi.

„Pare să fie momentul potrivit pentru a vă reaminti tuturor - atât iubitorilor, cât şi haterilor - de ce am început această platformă. Considerăm confidenţialitatea primordială şi libera exprimare esenţială, mai ales în social media. Scopul nostru a fost dintotdeauna de a furniza o piaţă publică nepartizană unde oamenii să se poată bucura de ele şi să-şi poată exercita aceste drepturi. Vom răspunde oricărei provocări care se va ivi în calea noastră şi intenţionăm să vă reîntâlnim pe toţi în scurt timp. Nu vom lăsa să piară discursul civil!”, anunţă compania într-un mesaj publicat duminică.

Parler, care se prezintă drept o alternativă de „liberă exprimare” la reţelele Twitter şi Facebook, a fost eliminată săptămâna trecută din Apple App Store şi Google Play Store, precum şi din serviciile web ale Amazon, ca urmare a violenţelor din 6 ianuarie de la sediul Congresului SUA.

La 6 ianuarie, suporteri ai lui Trump care s-au mobilizat în special pe Parler au invadat Capitoliul într-o tentativă de a răsturna votul din alegerile prezidenţiale, pierdute de preferatul lor în faţa lui Joe Biden.

Amazon şi-a apărat decizia privind eliminarea Parler, argumentând că reţeaua a dat dovadă de „lipsă de voinţă şi de capacitate” de a elimina conţinuturile care incitau la violenţă.

Parler, care a iniţiat o acţiune anti-trust împotriva Amazon, susţine că a analizat conţinuturile difuzate de utilizatorii săi şi nu a găsit indicii de incitare la violenţă, ci doar „libertate de exprimare”.

Reţeaua ar putea deveni operaţională în întregime la sfârşitul lui ianuarie. Acum funcţionează parţial cu ajutorul DDoS-Guard, afirmă un expert în securitate cibernetică din California, Ronald Guilmette, într-un interviu acordat Reuters.

Ddos-Guard este o societate controlată de doi oameni de afaceri din Rostov-pe-Don, Rusia. Această companie este cunoscută pentru faptul că furnizează servicii pentru diverse site-uri cu conţinuturi îndoielnice, precum 8kun, plin de mesaje rasiste şi conspiraţioniste, dar şi pentru Guvernul rus.

Parler şi DDoS-Guard au fost contacte de Reuters pentru a da detalii despre colaborarea lor, dar cele două companii au refuzat să răspundă. Miercurea trecută, CEO-ul Parler a declarat că este în căutarea mai multor furnizori de servicii, dar nu a oferit precizări.

Criticii reţelei Parler văd în această colaborare un potenţial risc de securitate, apreciind că este o alegere ciudată să depinzi de o companie rusească în condiţiile în care îţi datorezi popularitatea unor oameni care se autodescriu drept patrioţi americani.

Propaganda rusă a fost destul de activă în ultimul timp în legătură cu evenimentele din SUA, insistând pe tema diviziunilor politice şi amplificând naraţiunile false despre frauda electorală.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Kongo-Müller
19.01.2021, 12:04:51

Normal ! Este o legatura stransa intre Parler si stalinistii bufonului Donald.

+4 (8 voturi)
LAMURITORUL
19.01.2021, 12:18:37

"Parler, reţeaua socială populară printre grupurile de extremă dreapta din SUA, a repornit parţial cu suportul unei companii deţinute de oameni de afaceri din RUSIA." RETINEM, RUSIA! VEDETI CE SARITORI SUNT RUSII SA AJUTE RETELELE PRIN CARE-SI PROPAGA BOLSEVICII IDEOLOGIILE, MINCIUNILE, FAKE-URILE DESPRE POLITICA SAU COVID / PANDEMIE. Credeti ca n-au un "merit" si in campania antivaccin de la Romanica, sau in ajungerea unor anonimi in Parlamentul Romaniei? Mira-m-as!

0 (6 voturi)
Adrian Iulian
19.01.2021, 12:30:22

Daca erau ignorati si se intervenea cu politia atunci cand se sarea calul si se incalcau legi, nu mai zicea nimeni nimic de oamenii astia. Mai ales ca in toate societatile si timpurile au existat atat societati secrete cat si conspirationisti care le-au atribuit acestora un rol mult exagerat fata de cel real. Dar, prin blocajele fatise media, gigantii tech nu au facut decat sa confirme existenta cenzurii la nivel inalt si indirect sa confirme o parte din baza tuturor doctrinelor si ideilor conspirationiste de pe mapamond. Mare greseala. Pentru ca acum extremistii sunt si mai inflamati, insa s-au mutat pe o platforma unde nu mai pot fi urmariti. Iar daca lucrurile vor ajunge la situatii grave pe plan domestic, nu mai ai acces la info, serverele fiind in Rusia. Bravo Amazon, Google, Facebook si Twitter.

+1 (3 voturi)
Decebal Burebista
19.01.2021, 13:36:48

mdaa...creeca "priceperea" ta a fost spalat cu axion....numai asa se explika cretinitatea ce ai enumerat cu multa excrementa...

-10 (12 voturi)
Modifică Setările