Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

UPDATE Foşti membri ai echipei de campanie a lui Trump, între aceştia şi Paul Manafort, inculpaţi pentru conspiraţie împotriva SUA

5
30 Oct 2017 14:55:09
Autor: Viorica Marin
Paul Manafort, fostul ;ef de campanie al lui Donald Trump
Paul Manafort, fostul ;ef de campanie al lui Donald Trump

Fostul director de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, şi asociatul acestuia, Richard Gates, dar şi George Papadopoulos, un alt membru al staff-ului electoral, au fost puşi sub acuzare şi sunt vizaţi de 12 capete de acuzare de către anchetatorii FBI, a informat luni purtătorul de cuvânt al procurorului special responsabil cu ancheta asupra implicării Rusiei în campania prezidenţială din SUA.

UPDATE: Casa Albă încearcă să se distanţeze de cei incriminaţi, secretarul de presă, Sarah Hackabee Sanders, declarând că dezvăluirile de luni nu au nicio legătură cu preşedintele sau cu campania sa electorală.

„Confesia lui Papadopoulos nu are nimic de-a face cu activităţile campaniei, ci cu faptul că acesta a minţit FBI-ul. Asta nu are legătură cu campania electorală. Încercarea lui Papadopoulos de a stabili o întâlnire între oficiali ai campaniei şi indivizi ruşi a fost respinsă” a precizat Huckabee Sanders, citată de Slate.

UPDATE: George Papadopoulos, fost consilier în domeniul politicii externe a campaniei lui Donald Trump, a pledat vinovat, recunoscând că a minţit în declaraţia sa oferită FBI-ului în ce a privit interacţiunile sale cu oficiali străini, apropiaţi ai guvernului rus, relatează CNN. 

În dosarele de judecată care au fost dezvăluite luni, FBI-ul a declarat că Papadopoulos „a descris în mod fals interacţiunile sale cu un contact străin, care a discutat despre «noroiul» e-mailurilor” candidatului democrat la preşedinţie, Hillary Clinton. Probele FBI-ului mai spun şi că a existat un schimb de e-mailuri între oficiali din echipa de campanie a lui Trump, care se gândeau să accepte o invitaţie în Rusia.

Potrivit jurnaliştilor americani, aceasta este cea mai clară dovadă a implicării ruşilor în rezultatul alegerilor prezidenţiale.

UPDATE: Manafort şi Gates au pledat nevinovat, avocatul primului declarând că nu există dovezi care să arate c-ar exita vreo legătură între campania electorală a lui Donald Trump şi guvernul rus. 

Avocatul a mai adăugat că relaţiile de afaceri ale lui Manafort cu ucrainieni s-ar fi încheiat în 2014, cu doi ani înaintea startului campaniei electorale a lui Trump.

New York Times scrie că, la 30 octombrie 2017, fostul director de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, şi asociatul său, Rick Gates, au fost chemaţi de autorităţi. Potrivit CNN, citând o sursă anonimă, aceasta din urmă a fost de acord să se predea. Reuters notează că Paul Manafort a fost văzut plecând de acasă pentru a se duce la biroul FBI din Washington.
 
FBI a confirmat pentru DPA că Manafort s-a predat luni dimineaţă.
 
O sursă oficială, citată de AFP, susţine că împotriva fostului director de campanie al lui Donald Trump, ar fi reţinute 12 capete de acuzare, inclusiv cea de conspiraţie împotriva Statelor Unite, spălare de bani, declaraţii false şi nedeclararea unor conturi deţinute în străinătate, a anunţat luni un purtător de cuvânt al procurorului special în ancheta rusă.
 
 Wall Street Journal, scrie că Paul Manafort ar fi învinuit şi pentru evaziune fiscală. Potrivit New York Times, numele lui Rick Gates apare pe documentele companiilor cu sediul în Cipru, prin care Paul Manafort ar fi primit plăţi din Europa de Est.
    
 Actul de inculpare - de 31 de pagini - nu face însă vreo referire la campania prezidenţială a lui Donald Trump.
 
În acest document nu este sugerată nici vreo complicitate între echipa de campanie a candidatului republican şi autorităţile ruse vizând o falsificare a rezultatului scrutinului.
 
Lui Manafort şi asociatului său Richard Gates li se reproşează în principal activităţi nedeclarate de lobby şi consultanţă în favoarea fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici.
 
O sumă de peste 75 de milioane de dolari a trecut prin conturi offshore administrate de cei doi.
 
Paul Manafort este acuzat că a ”spălat” numai el suma de 18 milioane de dolari, scrie AFP
Paul Manafort şi Rick Gates, adjunctul său în campania electorală, au fost puşi sub acuzare vineri în Districtul Columbia, actul de inculpare fiind făcut public luni, după ce ei s-au predat FBI, a indicat procurorul special, într-un comunicat.
 
Lui Manafort şi partenerului său de afaceri li se reproşează în principal activităţi nedeclarate de lobby şi consultanţă în favoarea fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici.
 
Mai mult de 75 de milioane de dolari au tranzitat prin conturi offshore administrate de cei doi, Paul Manafort fiind acuzat de spălarea, de unul singur, a 18 milioane de dolari. Aceste acţiuni s-ar fi derulat, potrivit acuzării, între 2006 şi cel puţin 2016.
 
Manafort şi Gates vor fi prezentaţi unui tribunal districtual federal, a declarat un purtător de cuvânt al FBI pentru Reuters.
 
Procurorul special Robert Mueller anchetează, printre altele, tranzacţiile financiare şi imobiliare ale lui Manafort şi activitatea sa anterioară pentru Partidul Regiunilor, formaţiunea care l-a sprijinit pe Ianukovici, au declarat surse pentru Reuters.
 
Ancheta mai vizează potenţiale operaţiuni de spălare de bani de către Manafort şi alte posibile infracţiuni financiare.
 
Gates a fost mult timp partener de afaceri cu Manafort şi are relaţii cu numeroşi oligarhi ruşi şi ucraineni.
 
După anunţarea actului de inculpare care îi vizează pe Manafort şi Gates, procurorul special al Departamentului Justiţiei a informat că un alt fost membru al echipei de campanie a lui Trump, George Papadopoulos, a fost pus sub acuzare şi a pledat vinovat pentru fals în declaraţii către anchetatorii FBI.
 
Prin aceste declaraţii, Papadopoulos, care răspundea de probleme de politică externă, „a obstrucţionat ancheta în curs a FBI cu privire la existenţa unor legături sau a unei coordonări eventuale între persoane asociate campaniei şi guvernul rus pentru a interfera în alegerile prezidenţiale din 2016“, menţionează actul semnat de Robert Mueller.
 
Trump a respins acuzaţiile privind presupuse legături cu Rusia şi a calificat ancheta drept "o vânătoare de vrăjitoare". Kremlinul a negat de asemenea acuzaţiile. 
 
 Manafort, în vârstă de 68 de ani, a condus campania lui Trump din iunie şi până în august 2016.
 
El a demisionat după publicarea unor articole care dezvăluiau că a primit comisioane oculte în valoare de milioane de dolari, plătite de un partid politic prorus din Ucraina.
 
 Inculparea unui oficial de rang înalt din cadrul echipei de campanie a preşedintelui Donald Trump marchează o nouă fază a amplei anchete a lui Mueller cu privire la existenţa unei eventuale complicităţi între Guvernul rus şi membri ai echipei de campanie a lui Trump, dar şi a unei eventuale obstrucţionări a justiţiei şi unor infracţiuni financiare.
 
Manafort, care a lucrat pentru fostul preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici şi este vizat de ancheta federală, a respins orice nereguli financiare în plăţile pe care le-a încasat de la ucraineni, existenţa unor conturi bancare în paradisurii fiscale şi diverse tranzacţii imobiliare în decursul timpului.
 
El este prim persoană din anturajul lui Trump inculpată legătură cu ancheta procurorului special, care vizează să stabilească dacă destituirea fostului director FBI James Comey reprezintă o obstrucţionare a justiţiei.
 
Mueller a adoptat o abordare largă a mandatului pe care l-a primit care vizează inclusiv tranzacţii financiare ale echipei lui Trump. 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Marcel Cristea
30.10.2017, 16:46:21

I told you so. Actually the indict is mostly financial and one charge of being an unregistered foreign agent.

VNaftuli
30.10.2017, 18:01:29

Russia nu are dreptul să facă ceea ce USA face în mod curent.

0 (2 voturi)
Ara Brandiana
30.10.2017, 23:22:42

Ce sa mai ancheteze "activitatea anterioara" a lui Manafort pentru ca Mueller a anchetat-o deja. Manafort este acuzat pentru pentru fapte de coruptie si conspiratie impotriva USA desfasurate in perioada 2006-2015, fapte care nu au nici o legatura cu Donald Trump sau cu "Russia collusion" ci, cu corul de gaste al democratilor in perioada Ad-tiei Obama a Secretarului de Stat Hillary Clinton si ale celor care au avut la vremea respectiva contacte cu Ucraina, Rusia si respectiv Centrul European pentru modernizarea Ucrainei si promovarea imaginii Ucrainei in lumea Vestului. Chiar daca liberalii, presa americana liberala si chiar cea internationala - finantata de liberali - au incercat sa faca din minciuna adevar, toata murdaria liberala incepe sa iasa la iveala. Ati uitat sa pomeniti ca Toni Podesta, fondatorul PODESTA GROUP - grupul de lobby care s-a ocupat de campania Centrului European pentru "modernizarea Ucrainei" este fratele lui John Podesta - presedintele de campanie electorala al lui Hillary Clinton. Si ca, Toni Podesta si-a dat si el astazi demisia din "grupul de lobby" pentru Ucraina pentru ca atat el cat si grupul Podesta sunt investigati de catre acelasi procuror Mueller, in aceeasi investigatie. Mai mult chiar, in afara de Toni Podesta chiar John Podesta - presedintele si seful de campanie al lui Hillary Clinton - este investigat. Computerul privat folosit de Hillary Clinton ar fi disparut in mod misterios !! Unele emailuri au aparut totusi on-line dar nu toate iar computerul ...."nu se gaseste"!! Mii de email-uri ale lui John Podesta si ale altor "operativi democrati" - ca si ale lui Hillary Clinton - ar fi fost obtinute de suspecti hackeri ai Kremlinului si oferite Wikileaks in timpul campaniei prezidentiale din 2016. Emailurile personale ale lui John Podesta, publicate de Wikileaks in ultimele luni ale ale campaniei din 2016 sunt considerate critice in investigatia legata de Rusia. Lucrurile sunt mai complicate si pana in prezent, in ceea ce-l priveste pe Presedintele Donald Trump, a fost si inca este mult zgomot pentru nimic. De fapt, nu chiar pentru nimic, pentru ca, din ce in ce mai multi incep sa fie convinsi de o actiune masiva a democratilor de cover-up a ilegalitatilor savarsite in timpul Ad-tiei Obama de politicienii democrati si, bineinteles, de diferiti oameni de afaceri - fara ideologii de partid - dar avizi dupa influenta si bani si care se invart tot timpul in jurul "fabricii de bani" care este "mocirla Washinghton".

+1 (1 vot)
jorj eritreea
31.10.2017, 04:17:47

Al naibii americanii astia...prin Manafort si Podesta au luat bani de la Yanukovici pentru ...sustinerea in EU, iar prin Nuland si McCain il sapau cheltuind miliarde pentru..."democratie" (haha) in Ucraina. Probabil banii luati de la Yanukovici erau in parte folositi chiar pentru subminarea guvernului Yanukovici!!!

0 (2 voturi)
Scorilo
31.10.2017, 09:28:23

Ca la noi...Stie toata lumea de "banii negri" din campaniile electorale.Dar,banuiti,cercetati,sunt numai cei din jurul candidatului...Candidatul (Basescu) nu stie nimic ! (Basescu) Habar nu avea de ce se petrecea in jurul lui ! Udrea,Cocos,Blaga,Flutur,Gh.Stefan etc erau raii...Ei trebuie sa dea socoteala ! Deocamdata "semaforul" este rosu (si de aceea lucrurile merg cum merg)...Dar se va face VERDE ! Si,sa te tii atunci !

Modifică Setările