Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Pe timp de criză, generalul Lloyd Austin, primul afro-american numit Secretar pentru apărare, îşi anunţă priorităţile mandatului

78
23 Jan 2021 11:13:28
Cristian Unteanu

Foarte importante aceste definiri iniţiale de mandat. Sunt totodată declaraţii de intenţii. dar şi angajamente pe o listă asumată individual şi acum validată de Congres, cu o majoritate covărşitoare (93-2) care-i dă şi mână liberă pentru a îndeplini aceste obligaţii, cu siguranţă chiar în ordinea de urgenţe expusă în faţa reprezentanţilor naţiunii.

Prima dintre urgenţele naţionale în care armata SUA se poate implica în găsirea unui răspuns este pandemia de COVID-19 "care a ucis până acum 400.000 de americani. Este o incredibilă, incredibilă pierdere de vieţi omeneşti...Trebuie să facem tot ce este posibil pentru a ajuta la întreruperea ciclului transmisiei şi să începem să inversăm mersul lucrurilor". Dar, în afară de a spune că armata poate contribui cu mult mai mult decât până acum, Austin nu a dat mai multe detalii şi nici nu a precizat dacă va fi păstrat sau, dimpotrivă, va fi restructurat fundamental cadrul operaţiunii "Warp Speed", poate eşecul cel mai dramatic al Administraţiei Trump. 
 
Dar, din punctul meu de vedere, punctul cel mai relevant al discuţiilor din Senat a fost cel privind existenţa celor pe care noul Secretar al Apărării i-a numnit "inamicul din interior", formula aleasă pentru a defini cea mai mare spaimă a oricărui militar sau organizator de structuri de apărare şi securitate, aşa-numita "coloană a V-a", adesea mai periculoasă şi eficientă decât forţa de atac inamică.
 
În anul 42 Î.H. Cicero avertiza acestui pericol şi, mai apoi, toţi comandanţii militari i-au repetat analiza rămasă valabilă peste secole:
 
"O naţiune poate supravieţui nebunilor şi ambiţioşilor săi. Dar nu poate supravieţui trădării din interior. Un duşman la porţile cetăţii este mai puţin teribil doarece este cunoscut şi îşi poartă stagurile la vedere. Dar trădătorul se mişcă liber printre cei care se află dinco0lo de poartă. Şoapta sa se scurge de-alungul străzilor, se aude apoi chiar în camerele decidenţilor. Pentru ca trădătorul să nu se demaşte, voirbeşte pe limba victimelor, le împrumută chipul şi hainele şi se foloseşte de josniciile care sălăsluiesc adânc în inima tuturor oamenilor. Îmbolnăveşte sufletul unei naţiuni, lucrează în secret şi pe neştiute în nopate pentru a submina coloanele pe care se sprijină cetatea, infectează întreaga clasă politică pentru ca ea să nu mai poată rezista. O crimă este mai puţin de temut". 
 
Audierea lui Austin a avut loc în momentele super-tensionate în care cei 25.000 de mmebri ai Gărzii Naţionale erau chemaţi să asigure securitatea şi liniştea socială la Washington şi a se asigura că Inauguration Day se va desfăşura fără incidente. Şi, pentru prima oară, a trebuit să se facă şi testarea suplimentară a tuturor militarilor parcipaţi la această operţiuni, verificând-se apartenenţa sau simpatiile declarate la organizaţii de dreapta din "Frăţiile Albe", 12 din aceştia fiind trimişi înapoi acasă.
 
"Datorăm poporului noatru un mediu de viaţă în care să nu existe discriminare, ură şi hărţuire..Dacă voi fi confirmat, voi lupta pentru sancţionarea oricăruiatac sexual, să dăm afară din rândurile noastre rasiştii şi extremiştii şi pentru apariţia unui climat în care fiecare care doreşte şi poate să servească această ţară cu demnitate. Sarcina Departamentului Apărării este să apere America de duşmani. Dar nu poate face asta având duşmani în rândurile sale..Extremismul nu-şi are loc în rândurile armatei SUA...Nu este ceva la care să rămânem pasivi,,,Este un domeniu în care cred că trebuie să fim foarte activi, trebuie să învăţăm dspre el şi să fim siguri că am scăpat de extremişti, creind climatul potrivit". 
 
Generalul american are în carieră o experienţă personală în acest sens pe care a povestit-o comintetului senatorial. În 1995, o anchetă la divizia de la Fort Bragg, Austin fiind lt-colonel în Brigata 82 aeropurtată, stabileşte că există soldaţi legaţi de grupări extremiste, doi dintre ei fiind arestaţi şi condamnaţi păentru uciderea pe motive rasiste a doi civili de culoare de la Fayetteville. Unul dintre soldaţi, James Burmeister, avea permisul de securitate deja suspendat şi fusese semnalat anterior pentru activităţi extremise, având desfăşurat în cameră un steag nazist. Interesant că Austin a ales să se refere la acest incident, căci membrii Senatului erau sub impresia proapătă a prezenţei unei domnişoare căpitan de la PsyOps, de la Fort Bragg, conducând la Washington un grup de 100 de persoane în ziua atacului. Ancheta armatei este în curs.
 
foto: Lloyd Austin depune jurământul ca Secretar al Apărării
 
Cred că acest episod este semnificativ deoarece, aşa cum veţi vedea, face parte dintr-o linie de joc, foarte dură şi su multe semnale de mare urgenţă, caracteristică intransingenţei cu care Administraţia Biden vrea să trateze fenomenul extremei drepte ultra-naţionaliste din zona "frăţiilor albe" şi origanizaţiile de orientare neo-naziastă asociate acestora. Interesant este că, deja, apar semnale clare că această nouă poziţie este primită cu foarte mare interes la nivelul instituţiilor specializate de la Bruxelles care, de ani de zile, arată că există legături organizatorice transatlantice foarte clare între organizaţiile de fanatici extremişti, cu finanţări semnificative pompate înspre Europa şi mai ales către organizaţii cu profil asemănător din Europa de est. Dar şi înspre seria de propagandişti mai nou născută şi finanţată - în primul rând în spaţiul virtual - cu sprijinul organizaţiilor patronate de Steve Bannon.
 
În fine, trebuie notate cu atenţie şi afirmaţiile lui Austin privind importanţa alianţelor militare ale SUA, spunând că printre primele sale vizite vor fi cele în Japonia, Coreea de Sus şi Australia, în contextul în care "Cina reprezintă competitorul care ne ridică cele mai multe semne de îngrijorare". În acest sens, a subliniat nevoia de a se păstra superioritatea tehnică şi tehnologică americană, ceea ce va necesita investiţii în noile tehnoclogii, incluzând Inteligenţa artificală. În acelaşi timp, a afirmat că Rusia rămâne o problemă dar nu în acelşi fel cum este China. "Rusia reprezintă şi ea o ameninţare, dar care este în declin", a spus Austin, avertizând însă asupra capacităţii militare a Moscovei în spaţiul cibernetic.    
 
Urmeqză, foarte posibil, o perioadă în care se vor încerca mari schimbări în toate domeniile în care este implicată aramata SUA, totul sub acest semn iniţial extrem de dătător de speranţă, dorinţa americană de prelugire pentru încă 5 ani a tratatului d elimitare a armelor nucleare, deschiodere salutată imediat de aliaţii europeni şi de NATO. Dar ce va urma pe plan intern în SUA, va susţine oare această linie de schimbare, reducând sau anihilănd cealaltă primejdie care, cea a extremismului violent, care riscă să devină vector de insecuritate mondial?
  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

78 Comentarii

Matei Basarab
23.01.2021, 11:37:28

Tot descremenare e si acum?

-6 (22 voturi)
Tudor Miclovan
23.01.2021, 11:42:18

Stie cineva cate filme sunt in seria Planeta Maimutelor? Mi-a venit asa inopinat. NIci o legatura cu articolul, pe care vorba lui Badea, il sustin!!!

-7 (23 voturi)
Găvrilă
23.01.2021, 11:49:15

Tu esti sosoaca?....Rau ii sa fii asa...

0 (8 voturi)
LeShawn Zevescu
23.01.2021, 12:01:18

McCarthy negru. Okay, am vazut-o si pe-asta.

-8 (22 voturi)
Dr. No
23.01.2021, 12:48:50

America are armată superioară dar societatea n-ar rezista unui conflict care în condițiile actuale, fata de trecut, i-ar afecta teritoriul. Ce e acum nu mai e America ci o mutație genetică ai ei care va sfârși într-un monstru.

-9 (25 voturi)

Vezi toate comentariile (78)

Modifică Setările