Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Pentagonul a retras invitaţia trimisă Chinei de a participa la exerciţiile militare RIMPAC

19
24 May 2018 04:17:23
Autor: Ştefana Radu
Wang Yi şi Mike Pompeo                                                                                                                 FOTO AFP
Wang Yi şi Mike Pompeo                                                                                                                 FOTO AFP

SUA au retras invitaţia Chinei la un eveniment militar naval, ca răspuns a ceea ce americanii consideră a fi militarizarea insulelor din Marea Chinei de Sud, decizie despre care chinezii au spus că nu este deloc constructivă, conform Reuters.

„Ca prim răspuns la continua militarizare a Mării Chinei de Sud, am retras invitaţia Marinei Republicii Populare Chineze la exerciţiul <<Rim of the Pacific>> (RIMPAC),” a declarat locotenent-colonel Christopher Logan, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Logan nu a specificat ce alte reacţii ar putea veni din partea Guvernului SUA, dar a subliniat că există „dovezi clare” că Beijingul a folosit rachete anti-navă şi rachete sol-aer, precum şi aparate de bruiaj în insulele Spratly, disputate în Marea Chinei de Sud.

„Credem că această decizie nu este deloc constructivă” le-a declarat Wang Yi, şeful diplomaţiei chineze, reporterilor de la Washington, după întâlnirea cu secretarul de stat Mike Pompeo.

Wang a spus că activitatea Chinei în Marea Chinei de Sud este un act de autoapărare şi că se desfăşoară pe o scară mult mai mică comparativ cu ceea ce au întreprins  americanii în Hawaii sau Guam.

În weekend, China a debarcat bombardiere într-un exerciţiu militar în insulele disputate din Marea Chinei de Sud, stârnind îngrijorare pentru Vietnam şi Filipine.

La începutul lunii mai, Casa Albă a avertizat Beijingul că se expune unor ”consecinţe” în legătură cu ”militarizarea” Mării Chinei de Sud.

”Suntem la curent cu militarizarea Mării Chinei de Sud de către China”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Executivului american, Sarah Sanders. ”Am evocat îngrijorările noastre cu privire la acest subiect în mod direct cu chinezii şi vor exista consecinţe pe termen scurt şi pe termen lung”, a adăugat ea.

Beijingul îşi susţine pretenţiile de suveranitate şi le consolidează prin rambleierea unor insuliţe şi recife asupra cărora deţine controlul. Chinezii au construit pe ele instalaţii civile, dar şi piste de aterizare capabile să primească avioane militare.

Washingtonul şi alte ţări occidentale au insistat asupra faptului că este necesar ca diferendele din această vastă regiune maritimă să fie soluţionate în mod legal şi că libertatea navigaţiei trebuie să fie respectată.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

albu gaby
24.05.2018, 05:12:19

Intrebarea este cine dracu' i-a invitat pe americani sa faca exercitii military in marea Chinei de Sud?! .... Dar copacel, copacel! Trebuie impinsi afara din Europa, apoi Asia, apoi din Atlantic, apoi din Pacific! Cum prin anii '60 praful s-a ales de impresionantul Imperiu Britanic, la fel va disparea in curind si impresionantul Imperiu al "Binelui"!

0 (2 voturi)
Ţepeş
24.05.2018, 09:49:31

albu gaby Cred că te referi la Federația Rusă, imperiu creat prin cucerii de teritorii și popoare. Din păcate unele popoare au fost distruse, de exemplu poporul tătar.

0 (2 voturi)
Iris IRIS
24.05.2018, 09:50:28

Trump are mere tending de a trage ba spre China ba spre Rusia. ESTE UN OM INSTABIL SI TREBUIE INDEPARTAT DE LA HOARARI MAJORE. A oscila in polica este deosebit de periculos. A face compromis este una si de a oscila este alta.

0 (2 voturi)
_Turbatu_
24.05.2018, 09:15:11

Mi se parea cam josnic si umilitor ca o armata de talia SUAsa participe la exercitii cu chinezii. Lasa-i oe chinezi sa se antreneze cu rusii. Noi nu ne suparam. Din doi prosti, nu are cum sa iasa ceva destept.

0 (2 voturi)
Ţepeş
24.05.2018, 09:50:53

Chinezii ar putea face niște exerciții prin Siberia, că și așa este aproape a nimănui.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările