Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Pentagonul a derulat un program secret pentru cercetarea OZN-urilor

29
17 Dec 2017 04:07:08
Autor: Laurenţiu Sirbu
Pentru generaţia care a crescut cu serialul „Dosarele X” această ştire nu este o surpriză
Pentru generaţia care a crescut cu serialul „Dosarele X” această ştire nu este o surpriză

Doar un număr restrâns de oficiali erau la curent cu acest program, ce a fost demarat în anul 2007 şi aparent terminat în anul 2012, deşi unele voci din cadrul Pentagonului au declarat pentru New York Times că programul se derulează în continuare.

În bugetul anual de peste 600 de miliarde de dolari al departamentului de Apărare, cele 22 de milioane destinate Identificării Avansate a Ameninţărilor Aerospaţiale erau aproape imposibil de găsit, fapt de altfel dorit de Pentagon.
 
Departamentul Apărării nu a recunoscut niciodată public existenţa acestui program, despre care a anunţat că a fost stopat în anul 2012, deşi susţinătorii acestuia afirmă că deşi finanţarea a fost oprită, programul rămâne activ. În ultimii cinci ani, conform oficialilor ce au făcut parte din acest program, aceştia au continuat să investigheze incidentele în care martorii susţin că au observat aşa numite obiecte zburătoare neidentificate, în paralel cu obligaţiile funcţiilor actuale.
 
Acest program ce a operat în umbră - şi părţi ale căruia rămân în continuare secrete, a fost demarat în anul 2007, finanţat iniţial la cererea expresă a fostului lider democrat Harry Reid, despre care cei de la The New York Times au afirmat că are o pasiune pentru astfel de fenomene spaţiale.
 
Majoritatea fondurilor destinate acestui program au ajuns la o companie de cercetare aerospaţială condusă de miliardarul Robert Bigelow, un apropiat al lui Harry Reid, ce în prezent colaborează cu NASA la dezvoltarea unor utilaje spaţiale.
 
În urmă cu câteva luni, în cadrul unui interviu la postul CBS, Robert Bigelow a declarat că el este „absolut convins” de existenţa extratereştrilor şi că O.Z.N.-urile au vizitat Pământul.
 
Programul desfăşurat de Pentagon împreună cu compania lui Bigelow a produs mai multe documente ce descriu obiecte zburătoare ce par a zbura cu viteze extrem de ridicate fără un sistem de propulsie clasic. Unul dintre incidentele studiate în cadrul acestui program s-a petrecut în anul 2004, atunci când doi piloţi ai marinei militare ce pilotau avioane de vânătoare F-18 au relatat prezenţa unui obiect oval luminos în apropierea oraşului San Diego.
 
Sara Seager, astrofizician la universitatea M.I.T., fără a avea în vedere meritele particulare ale acestui program, a îndemnat la scepticism în această problemă, subliniind faptul că doar pentru că nu ştim originea unui obiect, nu înseamnă că acesta provine de pe o altă planetă sau dintr-o altă galaxie.
 
„Atunci când observăm un fenomen cu adevărat neobişnuit, uneori merită cercetat în mod serios, dar ceea ce cei mai mulţi dintre noi nu înţeleg despre natura ştiinţei este că foarte des avem fenomene ce rămân neexplicate”, a afirmat aceasta pentru New York Times.
 
James E. Oberg, fost inginer NASA şi autorul a peste 10 cărţi ce demontează miturile din jurul fenomenului O.Z.N., şi-a exprimat la rândul său îndoiala. „Există o mulţime de evenimente prozaice şi trăsături ale intelectului şi percepţiei umane ce explică aceste fenomene, şi în plus există o grămadă de oameni ce sunt activi în spaţiul aerian şi nu vor ca acest lucru să fie ştiut”, a afirmat acesta.
 
Oficialii de la Pentagon au afirmat că programul a fost stopat în anul 2012, datorită necesităţii de a finanţa alte programe mult mai relevante.
 
Acest fenomen a mai făcut obiectul unui program al Pentagonului, demarat în 1947 şi terminat oficial în 1969. Un studiu parte a acestui program a investigat peste 12,000 de astfel de incidente - dintre care doar 700 au rămas fără o explicaţie acceptată.
 
În momentul stopării acestui program, oficialii armatei SUA au argumentat că „derularea acestui program nu mai poate fi susţinută nici de argumente de siguranţă naţională, nici de interese ştiinţifice”.
 
Atât Robert Bigelow cât şi foştii oficiali din Pentagon ce au derulat acest program au criticat încetarea finanţării acestuia de către actualul şef al departamentului de Apărarea, James Mattis. Aceştia au afirmat că oamenii de ştiinţă americani refuză să se dedice acestui subiect de frica de a nu fi ostracizaţi în cadrul comunităţii ştiinţifice, deşi alte ţări precum Rusia şi China derulează programe similare mult mai avansate. Aceştia au susţinut importanţa descoperirilor făcute în cadrul acestui program. 
 
„Rămâne vitală necesitatea de a înţelege capacităţile şi intenţiile acestor fenomene atât pentru forţele armate cât şi spre binele acestei naţiuni”, a afirmat Luis Elizodo, fostul oficial din Pentagon ce a condus acest program.
 
Într-un interviu pentru publicaţia Politico, acesta a afirmat că în majoritatea cazurilor cercetare piloţii militari au descris obiecte cu capabilităţi de zbor mult peste ceea ce este considerat posibil din punct de vedere aerodinamic. „Aceste evenimente au avut loc cel mai adesea în apropierea bazelor nucleare, a navelor militare sau a centralelor nucleare. Aşa ceva nu am văzut niciodată”, a afirmat Elizondo.
 
Fostul oficial a apărat şi caracterul ştiinţific al programului, afirmând că în ceea ce au făcut nu au încercat decât să „elimine partea de voodoo din această ştiinţă voodoo”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

TITI DURU
17.12.2017, 05:25:36

Si un program de cercetare a reptilienilor cind incepeti.

-1 (5 voturi)
sestidesiativosemi
17.12.2017, 11:19:12

Vazui un film intitulat Interstelar 2014. Cu o cota uriasa de genul 9. Zi ai de capul mei ce film poate fi asta asa popular ! Si ma uit: O porcarie incomensurabila de nota 10. Ce e totusi de aprziat e ca toate prostiile insirate de Einstein sunt prezente in film. Cred ca si-au zis: Bai cate prostii a emis Einstein? Nenumarate ! Si le foloseste cineva in practica sau sunt doar sloganuri de prostit ? Sunt doar sloganuri teoretice ! Pai ia sa le bagam noi in film sa nu ramana nebagate in seama. Si merg astia cu o naveta NASA prin spatiu. Si pilotul zice: Uite o sfera ! Aia e gaura de vierme ii explica un savant negru evident. Pai eu am crezut ca o gaura e ca o gaura se contrariaza pilotul ! (Ha, ha,ha !) Pai nu zice negru, uite e ca la o foaie de hartie care ziceam ca e spatiu bidimensional. Unde desenam un cerc ca o gaura rotunda. Si acum curbam hartia zice savantul negru, si o strapungem cu un creon prin gaura rotunda. Si ajungem in capatul de jos al paginii de hartie direct. Pai bai savant diletant, daca strapungi hartia cu creionul nu inseamna ca parasesti suprafata de hartie ? Si intri in universul tridimensional ? Bai cap sec ! Ca sa fie valida demonstratia i-a incearca mata savatule sa strapungi hartia cu o linie trasat pe hartie ! Ca doar asa ceva exista in universul de pe hartei. Pe hartie nu exista creion tridimensional ca sa poti matra face strapungeri de-a curmezisul. Deci e imposibil pentru cineva dintr-un univers sa perceapa vre-o gaura de vierme din alte dimensiuni. E inexistent asa ceva pentru un univers. Intelsa-i ceva cap patrat de savant ?

-2 (10 voturi)
sestidesiativosemi
17.12.2017, 11:29:08

Uitai sa dau explicatia negrului la sfera ! (Ha, ha, ha) Zice savantu: daca pe hartie gaura e ca un cerc (ha, ha, ha) atunci in spatiul nostru cu 3 dimensiuni un cerc ce e ? O sfera (ha, ha , ha) Pai bai savant negru ! Gaura aia pe care ai desenat-o matale de sus in jos pe hartie, in spatiul bidimensional al hartiei apare ca o linie bai incultule ! Si o linie in spatiul tridimensional ce e ?! (ha, ha, ha )

-4 (10 voturi)
marmotul marmotul
17.12.2017, 12:02:58

Cumva, sunt de acord cu tine. Ce ma doare, este ca tara cu cele mai multe posibilitati, prefera sa fie varful sf-urilor ieftine in loc sa incerce cucerirea spatiului. Ma doare ca pana si Cursa Spatiala a existat din cauza amenintarilor pe care americanii le vedeau in Stalin. Uite de aia vreau ca Rusia si China sa aiba cat mai multe realizari economice si stiintifice.... Pentru ca Statele Unite sa intre intr-o noua cursa.

-3 (7 voturi)
Cel Mare Scarambeu
17.12.2017, 11:50:08

Americanii astia iar pleaca sa caute muste.

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările