Pentagonul lucrează la prototipuri de portavioane zburătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Darpa, aripa de cercetare şi dezvoltare avansată a Departamentului american al Apărării, lucrează la un proiect experimental de portavioane zburătoare care ar fi mai puţin vulnerabile în faţa rachetelor balistice ale Chinei, relatează The Sun care citează Economist.

Aceste aeronave ar fi nave-mamă de lansare a dronelor mai moderne şi potenţial mai eficiente decât portavioanele de 400.000 de tone şi circa 333 metri lungime care desfăşoară în prezent avioane de luptă. SUA dispun de 11 portavioane cu propulsie nucleară, fiecare cu câte 80 de avioane de luptă şi până la 6.000 militari.

Potrivit programului numit „Gremlinii”, planul este convertirea navelor convenţionale ale Marinei în portavioane zburătoare echipate cu drone în formă de rachetă, ce pot fi operate cu costuri mai mici şi fiind capabile să urmărească, supravegheze şi chiar să se angajeze în luptă.

Dronele vor fi recuperate după finalizarea misiunii şi vor putea fi reutilizate în 24 de ore. Au fost realizate teste preliminare care au fost foarte aproape de succes.

Proiectul e menit să confere relevanţă flotei marine americane în contextul progreselor rapide ale tehnologiei de rachete.

China dispune din 2018 de Dong-Feng 26, o rachetă balistică cu rază intermediară de mare precizie (peste 5.000 de kilometri) supranumită „ucigaşul”, lansată de la sol spre ţinte maritime şi terestre.

Potrivit lui Bryan Clark, strateg naval la centrul de reflecţie Institutul Hudson, cu ajutorul acestor rachete China ţine portavioanele americane la 1.600 de kilometri distanţă de coastele chineze.

În prezent, conceptul unor portavioane zburătoare s-a regăsit în seria Marvel.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite