Pentagonul pregătise un pachet de armament în valoare de 100 de milioane de dolari pentru Ucraina, după masarea trupelor ruse la graniţele acesteia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Administraţia Biden pregătise un pachet de sprijin militar pentru Ucraina, constând în armament în valoare de 100 de milioane de dolari americani, pe care apoi l-a oprit temporar după ce Rusia a anunţat că-şi retrage trupele masate de-a lungul graniţei, relatează Politico.

Planul a fost iniţiat de Consiliul Naţional de Securitate şi pregătit de Departamentul de Stat şi Pentagon ca răspuns la masarea masivă de trupe ruseşti în apropierea graniţei cu Ucraina şi în Crimeea, potrivit unor surse informate cu pachetul de sprijin militar, potrivit Politico.

Proiectul a fost însă oprit după anunţul Rusiei privind retragerea unei mari părţi a trupelor ruse şi în contextul summitului Putin-Biden.

Pachetul cuprindea sisteme de apărare antirachetă şi baterii anti-tanc.

„Ideea că am oprit asistenţa de securitate pentru Ucraina este lipsită de sens. Chiar săptămâna trecută, premergător summitului Rusia-USA, am furnizat un pachet de asistenţă de securitate de 150 de milioane de dolari, între care şi sprijin constând în arme letale.

Am pregătit de asemenea şi fonduri de urgenţă în eventualitatea unor incursiuni suplimentare ale Rusiei în Ucraina. Cum l-a atenţionat şi preşedintele Biden pe preşedintele Putin, vom fi alături de Ucraina şi îi vom susţine suveranitatea şi integritatea teritorială”, a transmis secretara de presă a Casei Albe Jen Psaki după publicarea articolului din Politico.

De la anexarea peninsulei Crimeea, în 2014, SUA au acordat Ucrainei ajutor militar de circa 2,5 miliarde de dolari, inclusiv drone, sisteme de radio şi rachete anti-tanc Javelin.

Rusia a masat în aprilie peste 100.000 de soldaţi, batalioane de rachete şi unităţi de armament greu în apropierea graniţei cu Ucraina. 

În ciuda anunţului Rusiei că va retrage o mare parte din trupe, un oficial ucrainean de vârf a declarat în mai că aproximativ 100.000 de soldaţi ruşi se află în continuare lângă graniţa sa şi în Crimeea, a relatat Al Jazeera. În aceeaşi lună, oficiali americani au declarat pentru The New York Times că numărul lor era  de circa 80.000.

„Marina noastră şi apărarea aeriană sunt priorităţile noastre principale", declara pe 3 iunie pentru Washington Examiner ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba. „Este ceva important, serios şi putem face cu adevărat multe împreună, deoarece Statele Unite [sunt], de asemenea, deosebit de puternice în aceste domenii."

Analiştii de securitate sugerează că Putin şi-ar dori să construiască un pod terestru către Crimeea şi, în cele din urmă, să preia controlul portului ucrainean de la Mariupol.

„Este nevoie. Rusia are un avantaj în aviaţie. Noi nu avem un sistem de apărare antiaeriană ", a declarat recent Alexandr Daniliuk , fost membru în Consiliul de Securitate Naţională din Ucraina pentru Washington Examiner. 

Într-un interviu anterior anunţului summitului Biden-Putin, asistentul adjunct al secretarului de apărare, Laura Cooper, a declarat că Pentagonul oferă deja o gamă largă de asistenţă militară Ucrainei.

"Lucrăm pentru a ne asigura că Ucraina, în special, are rezilienţa necesară pentru a se apăra împotriva actelor de agresiune rusă şi avem un program de instruire şi echipament foarte cuprinzător", a spus Cooper.

Întrebată dacă acumularea trupelor ruse a determinat asistenţă militară suplimentară, Cooper a spus că conversaţiile de asistenţă de securitate sunt în curs.

„Vorbim întotdeauna despre cerinţele Ucrainei şi evaluăm întotdeauna ce au nevoie şi care este mediul de ameninţare. Este o conversaţie foarte activă şi dinamică şi continuă ca atare”, a spus ea.

Comandantul şef al armatei ucrainene: În pofida promisiunii de retragere, Rusia menţine în continuare circa 80.000 de militari la graniţa cu Ucraina

Oraşul Mariupol din estul Ucrainei vrea să achiziţioneze Domul de Fier şi să-şi redeschidă aeroportul

Rusia: Aderarea Ucrainei la NATO este „o linie roşie”

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite