Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Pilotul care a zburat luna trecută în spaţiu alături de actorul William Shatner, a murit

16
13 Nov 2021 09:07:44
Autor: Maria Dinu

Glen de Vries, pilotul care a zburat luna trecută în spaţiu alături de actorul William Shatner, capitanul Kirk din „Star Trek” şi de alţi doi turişti spaţiali la bordul capsulei New Shepard a companiei Blue Origin, a murit joi într-un accident de avion, în New Jersey, potrivit ABC News.

Poliţia din New Jersey a fost anunţată joi că un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit într-o zonă împădurită din Hampton Township, la circa 60 de kilometri de New York. Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au constatat că există două victime. Una dintre ele era Glen de Vries, relatează ABC News. 

Avionul prăbuşit era un Cessna 172, un avion de mici dimensiuni, cu patru locuri, folosit pentru zboruri de antrenament şi de agrement. Deocamdată nu sunt cunoscute cauzele accidentului, dar a fost deschisă o anchetă, relatează CNN. 

„Suntem devastaţi să aflăm despre decesul subit al lui Glen de Vries”, a reacţionat compania Blue Origin într-un comunicat postat pe Twitter. „El a adus atât de multă viaţă şi energie întregii echipe Blue Origin şi colegilor săi de echipă. Pasiunea sa pentru aviaţie, activitatea sa caritabilă şi devotamentul faţă de meseria sa vor fi îndelung preţuite şi admirate”, a transmis Blue Origin.

Glen de Vries a supravieţuit unei călătorii până în spaţiu pentru ca la mai puţin de o lună să-şi găsească sfârşitul într-un accident al unui avion de mici dimensiuni, în New Jersey, remarcă CNN ironia situaţiei. Glen de Vries a făcut parte luna trecută din echipa unui zbor istoric, în urma căruia actorul William Shatner, în vârstă de 90 de ani, a devenit cea mai în vârstă persoană care a mers vreodată în spaţiu. 
 
Călătoria, care a durat 11 minute, a fost cel de-al doilea zbor cu echipaj uman al vehiculului spaţial dezvoltat de Blue Origin, compania deţinută de miliardarul Jeff Bezos. Capsula New Shepard a transportat la 13 octombrie patru civili la o altitudine de circa 106 kilometri, dincolo de Linia Karman, care marchează graniţa dintre atmosfera Pământului şi spaţiu.
 
Alături de William Shatner, la bordul capsulei au mai fost vicepreşedintele pentru operaţiuni de zbor al companiei Blue Origin, Audrey Powers, Chris Boshuizen, fost inginer de la NASA şi cofondator al Planet Labs, o companie privată americană ce fotografiază în fiecare zi Pământul, şi Glen de Vries, pilot şi cofondator al companiei Medidata Solutions, specializată în software-uri de monitorizare a studiilor clinice pentru industria farmaceutică. Niciunul dintre ei nu a avut comanda, zborul fiind pilotat de la distanţă. 
 
Cei patru călători au petrecut circa patru minute în imponderabilitate. A fost cel de-al doilea zbor cu echipaj uman al vehiculului spaţial dezvoltat de Blue Origin. La întoarcerea pe Pământ, Glen de Vries mărturisea că a fost impresionat de călătorie şi că a meritat.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Afurisit
13.11.2021, 09:18:07

Coruptia ucide

-13 (15 voturi)
fact check
13.11.2021, 09:40:16

vezi cei doi parasutisti ruso-sovietici

+16 (16 voturi)
Afurisit
13.11.2021, 09:45:01

Acolo nu a fost coruptie ci doar un vant puternic .

-13 (15 voturi)
Closer to truth
13.11.2021, 10:03:42

Si multa vodka...

+14 (16 voturi)
fact check
13.11.2021, 10:06:50

si "vantul" ala puternic i-a lovit doar pe aia doi? da unde ai citit tu asta?

+14 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările