Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Planul Biden de relansare economică, în valoare de 1,9 trilioane de dolari, adoptat în Camera Reprezentanţilor

17
27 Feb 2021 17:39:56
Autor: News.ro
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Camera Reprezentanţilor a adoptat sâmbătă vastul plan de relansare economică - în valoare de 1.900 de miliarde de dolari - al lui Joe Biden, doar cu votul democraţilor, un prim pas crucial înaintea examinării textului în Senat, unde creşterea salariului minim urează să fie abandonată, relatează AFP.

Noul preşedinte democrat Joe Biden voia ca ”Planul salvării americane” (”American Rescue Plan”) să fie adoptat la începutul lui februarie, iar în urma întârzierii el a îndemnat Congresul, săptămâna aceasta, să ”avanseze rapid”.

Proiectul de lege a fost adoptat, după ore de dezbateri, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Camera Reprezentanţilor - cu 219 voturi ”pentru”, toate democrate, la 212 de voturi ”împotrivă”, inclusiv două voturi democrate -, în care republicanii au denunţat măsuri prea scumpe şi prost ţintite.

Democraţii consideră că adoptarea planului este indispensabilă în atenuarea efectelor pandemiei covid-19, care s-a soldat cu 510.000 de morţi în Statele Unite şi care a privat de locuri de muncă milioane de americani.

”Textul este aprobat”, a anunţat preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi imediat după ora locală 2.00 (9.00, ora României), în aplauzele grupului democrat.

Textul urmează să fie trimis Senatului săptămâna viitoare, unde măsura care prevede o creştere a venitului minim - la 15 dolari pe oră, până în 2025 - urmează să fie retrasă.

Încrezători, democraţii contează pe infima lor majoritate în Camera superioară a Congresului, pentru ca planul să fie adoptat.

Doi dintre senatorii democraţi s-au declarat împotriva creşterii salariului minim, însă restul planului poate fi adoptat cu o majoritate simplă în Senat, unde vicepreşedinta Kamala Harris poate departaja în cazul unui scor egal.

Versiunea finală a textului urmează să revină după aceea în Camera Reprezentanţilor, unde liderii democraţi au anunţat vineri că deţin suficiente voturi pentru ca planul de relansare economică să fie adoptat definitiv - cu sau fără salariul minim.

”Trebuie să adoptăm acest plan până la 14 martie”, când plata alocaţiilor de şomaj prelungită printr-un precedent plan de ajutor încetează, a avertizat liderul majorităţii democrate Steny Hoyer.

„Bani risipiţi”

”După un an de pandemie şi de criză economică, americanii trebuie să ştie că Guvernul lor acţionează pentru ei şi, aşa cum a spus preşedintele Biden, «soseşte ajutorul»”, a tunat Nancy Pelosi înainte de vot.

”Dacă nu punem în aplicare acest plan de ajutor, rezultatele ar putea să fie catastrofale”, a avertizat ea.

Republicanii au denunţat, în schimb, un plan titanic, care ”nu face decât să arunce banii pe fereastră”.

După ce au adoptat fără să clipească precedentele planuri ale administraţiei lui Donald Trump, ei consideră că planul democrat este inutil şi că numai 9% dintre cheltuieli servesc în mod efectiv în lupta împotriva covid-19.

”Va ajuta el oamenii să-şi găsească un loc de muncă? Nu”, a acuzat liderul minorităţii republicane Kevin McCarthy.

”Democraţilor le este atât de ruşine de toţi banii risipiţi fără legătură cu covid-19 în acest text încât îl trec la miezul nopţii”, a apreciat el.

O figură necunoscută din Congres a bulversat joi seara avansarea acestui plan masiv.

”Gardiana” procedurilor complexe din Senat,  Elizabeth MacDonough, a apreciat că textul nu poate include creşterea salariului minim orar prevăzut în proiectul de lege.

Unii progresişti şi-au exprimat indignarea şi au îndemnat la neluarea în calcul a verdictului ”parlamentarei” - un oficial neales.

Joe Biden a anunţat încă de joi că va respecta decizia acesteia şi că va încerca să promoveze separat creşterea salariului federal minim, în prezent de 7,25 de dolari pe oră.

Liderii democraţi din Congres au anticipat vineri seara aceeaşi cale.

”Este inevitabil, în ochii noştri, să se ajungă la un salariu minim de 15 dolari” a subliniat Nancy Pelosi în hemiciclu, promiţând să lucreze ”activ” la acest lucru.

Planul Biden prevede câteva zeci de miliarde de dolari în vederea unei accelerări a ritmului vaccinării şi desfăşurării unor teste, şi 130 de miliarde de dolari destinate ajutării redeschiderii şcolilor şi liceelor în pofida pandemiei.

Cecuri cu ajutoare - în valoare de până la 1.400 de dolari - urmează să le fie trimise americanilor, în funcţie de nivelul venitului, iar durata plăţii alocaţiilor de şomaj este prelungită până la 30 septembrie 2021.

Planul prevede totodată măsuri de susţinere a gospodăriilor, întreprinderilor mici şi autorităţilor locale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Utilizator Adevărul
27.02.2021, 18:51:27

Comentariu considerat abuziv.

Sorin Farmache
27.02.2021, 18:57:48

https://rumble.com/vdwxld-biden-is-lost-full-dementia.html

-3 (9 voturi)
Utilizator Adevărul
27.02.2021, 18:59:53

Comentariu considerat abuziv.

Sorin Farmache
27.02.2021, 19:01:16

Cenzureaza o relatare facuta lui Washington Examiner a medicului lui Obama care spune ca Biden are grave probleme mentale.

-11 (19 voturi)
Sorin Farmache
27.02.2021, 19:03:59

De ce oare sa cenzurezi un medic al lui Obama care l-a cunoscut bine pe vicepresul lui Obama adica Biden si care zice ca actualul ocupant al Casei Albe "e dus"? Adica voi de la Adevarul cenzurati opinii medicale? In ce calitate?

-4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările