Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Politica lui Trump pune pe jar Orientul Mijlociu

7
14 Dec 2016 16:19:22
Autor: Viorica Marin
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump

Mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim va fi una dintre „marile priorităţi” ale preşedintelui ales Donald Trump, a dezvăluit unul dintre consilierii săi de top, Kellyanne Conway.

ONU nu recunoaşte oraşul sfânt ca fiind capitala Israelului, iar cele mai multe dintre ambasadele statelor membre sunt în Tel Aviv. O recunoaştere oficială a Ierusalimului drept capitala israeliană ar putea declanşa un conflict diplomatic, pentru că ar putea semnala că SUA iau partea statului evreu în disputa cu Palestina în ceea ce priveşte legitimitatea în acest oraş, scrie „ The Independent“.
 
Cu toate acestea, Donald Trump a spus clar că vrea să mute Ambasada SUA la Ierusalim.„Este o mare prioritate pentru preşedintele ales Donald Trump. A spus-o foarte clar în campanie şi, ca preşedinte ales, l-am auzit repetând acest lucru de mai multe ori în privat, dacă nu chiar public”, a declarat Conway.
 
Trump nu este primul candidat care promite să mute ambasada, iar Congresul american a adoptat în 1995 o decizie în acest sens, însă punerea ei în aplicarea a fost amânată din 6 în 6 luni, de mai bine de 20 de ani.
 
Palestinienii se împotrivesc şi au declarat că „dacă Administraţia SUA mută ambasada la Ierusalim, nimeni nu ar trebui să ne critice dacă vom folosi toate armele pe care le avem în cadrul ONU pentru a ne apăra. Şi avem multe arme în ONU”, a declarat Riyad Mansour, ambasadorul palestinian la ONU.
 
Acordul nuclear cu Iranul, în pericol
 
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, intenţionează să îi recomande preşedintelui SUA, Donald Trump, modalităţi de anulare a acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, informează  „Haaretz“.
 
„Opţiunile pe care le avem sunt mai multe decât s-ar crede. Am în minte cinci lucruri. Aş vrea să le discut cu preşedintele SUA“, a  declarat Benjamin Netanyahu într-un interviu acordat postului CBS.
 
Săptămâna trecută, Iranul a avertizat că nu va permite Administraţiei Donald Trump să anuleze acordul nuclear semnat între marile puteri şi Teheran. 
 
Colaborarea cu Arabia Suadită scârţie
 
Saudiţii au finanţat din greu campania democratei Hillary Clinton , dar republicanul Trump a câştigat alegerile.  După ce a fost ales, miliardarul a închis patru dintre companiile sale din Arabia Saudită.  Sunt analişti care susţin că şi puternicele legături tradiţionale dintre cele două state se vor răci şi să restabiliească legăturile cu alte ţări din regiune, cum ar fi Siria. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Iris IRIS
14.12.2016, 16:47:29

Este o minciuna ! Trump niciodata nu doreste sa mute sediul oficial al Ambasadei USA de la Tel-Aviv la Jerusalem.In acest sens nu Trump nu a primit acordul necesar de la Moscova si nu-l va primi vreodata. Trump este uneala lui Putin, Statele Unite ale Americii intre timp devenind coada de topor a Rusiei. Trump este o marioneta a lui Putin. Trump a castigat alegerile numai si numai datorita hackerilor rusi.

-3 (5 voturi)
Capra de Munte
14.12.2016, 17:44:38

Comentariu considerat abuziv.

Isac Boian
15.12.2016, 11:16:54

Iris, vorbesti nonsensuri. Ierusalumul e capitala Israelului si nu e nevoie de vreo aprobare din partea altora. Oricum toti sefii de state si diplomatii care vin in Israel sunt primiti la Ierusalim si nu in alta parte, ceeace denota recunoasterea de facto a acestei capitale.

0 (2 voturi)
Isac Boian
15.12.2016, 11:17:18

Iris, vorbesti nonsensuri. Ierusalumul e capitala Israelului si nu e nevoie de vreo aprobare din partea altora. Oricum toti sefii de state si diplomatii care vin in Israel sunt primiti la Ierusalim si nu in alta parte, ceeace denota recunoasterea de facto a acestei capitale.

-1 (1 vot)
rozen Yosef
14.12.2016, 21:14:36

Tinand cont de faptul ca noul presedinte al USA nu este un DIPLOMAT de meserie, este foarte posibil SA FACA ce a PROMIS in cateva randuri in timpul capaniei sale electorale. Intrebarea este alta: De unde au stiut conducatorii Imperiului Roman unde se afla Capitala Statului Evreu, [ cucerind astfel Ierusalimul in anul 70 e.n.] fara sa aibe la dispozitie GPS sau Google Map ?? http://www.nytimes.com/2012/06/25/arts/design/menorah-on-arch-of-titus-in-roman-forum-was-rich-yellow.html?_r=0 https://en.wikipedia.org/wiki/Judaea_Capta_coinage

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)