Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Polonia a intrat oficial in Programul Visa Waiver

5
13 Dec 2019 14:44:45
Ruslan Bocancea
Programul Visa Waiver
Programul Visa Waiver

Din 11 noiembrie 2019, polonezii pot călători liber în Statele Unite, în scop de afaceri sau turism, până la 90 de zile, fără să obţină în prealabil o viză. Aproximativ 10 milioane de polonezi locuiesc în Statele Unite, reprezentând una dintre cele mai importante minorităţi etnice, conform Reuters.

Au mai rămas doar 3 ţări din Uniunea Europeană care nu fac încă parte din Programul Visa Waiver, printre care se numără şi România. Probabil că mulţi dintre români se întreabă când va veni rândul şi pentru România.

În prezent, pentru că o ţară să se califice pentru programul Visa Waiver, este necesar, printre altele, să fi avut în anul precedent o rată de refuz a solicitărilor de vize de tip B (viză de afaceri/turism) mai mică de 3% sau o medie de sub 2% în ultimii doi ani fiscali (FY), cu menţiunea ca în niciunul dintre aceşti ani să nu se depăşească 2.5%.

România a avut pentru FY2018 o rată de refuz de 10,44%.  Perioada luată în calcul pentru anul fiscal 2018 este cuprinsă între 1 octombrie 2017-30 septembrie 2018. În anii precedenţi statisticile au arătat astfel: FY2017 - 11,76%, FY2016 - 11,43%, FY2015 - 11,16%.

Ce ar trebui să se schimbe pentru ca România să intre în programul Visa Waiver?

A. Fie să înregistreze o rată de refuz sub 3%, însă acest lucru necesita mult timp.  Un pas important în această direcţie ar fi ca românii care ajung în SUA să respecte termenul de şedere oferit la intrare şi să nu desfăşoare activităţi care contravin scopului pentru care le-a fost emisă viza.

B. Fie Congresul SUA să aprobe o modificare a legislaţiei, în sensul de a creşte pragul ratei de refuz la 10% sau mai mult, în loc de 3% cum este în prezent. 

Ultima variantă pare să aibă şanse mai mari de câştig, în condiţiile în care toate autorităţile implicate reuşesc să coopereze şi să ajungă la un acord.  Aici vorbim despre: Departamentul de Stat al SUA (DOS) prin Consulatul SUA la Bucureşti, Departamentul pentru Securitate Internă al SUA (DHS), Congresul SUA, Preşedintele SUA (POTUS) şi, nu în ultimul rând, Guvernul României.

Discuţiile cu privire la eligibilitatea României pentru Visa Waiver Program au început încă din anul 2005, iar această temă va fi pe agenda dialogului politic cu partenerii americani mulţi ani de acum înainte.

Să ţinem cont însă că, în prezent, 9 din 10 romani obţin vize de turist pentru SUA, aspect deloc de ignorat. Şi, totodată, alt spect de luat în considerare, beneficiile de a intra în SUA cu o viză anume sunt considerabil mai mari decât dacă s-ar intra fără viză. În consecinţă, romanii nu au mult de suferit pentru că nu fac încă parte de Programul Visa Waiver.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

_wakki m
13.12.2019, 14:48:46

Comentariu considerat abuziv.

A4___ A4___
13.12.2019, 22:11:46

CE i-ar trebui romaniei :)))))))))))) sa se tina de cuvant si sa nu fie sluga plokonindu-se etern in fiecare directie:)))))))))))))))) P.S: si sa dea pe dea mokka totul catre amerloti :)

0 (2 voturi)
Scorilo
14.12.2019, 12:47:59

Urmeaza Romania ! Prima statie pe dreapta,desigur ...

+1 (1 vot)
Mihai Alexandrescu
15.12.2019, 00:14:04

Solutionarea acestei probleme depinde in mod evident de un complex de factori, printre care se situeaza si forta comunitatii respective si interesul ei de a contribui cumva la promovarea unei anumite reglementari. In primul rand, comunitatea poloneza este mult mai mare decat cea a romanilor din SUA. In al doilea rand, este de presupus ca intre cele doua comunitati exista diferente in ceea ce priveste sustinerea programului de vizite fara viza ale conationallor din tara de origine, din cauza unor realitati diferite, care nu ne avantajeaza. In prezent, comunitatea romanilor din SUA, avand in vedere componenta ei actuala, este extrem de respectabila. De aceea, sunt de inteles romanii stabiliti acolo, daca nu vor sa ajunga sa auda de la colegii lor americani ceea ce romanii cinstiti din diferite tari europene aud in mod frecvent despre faptele anti-sociale ale conationalilor veniti pe acolo, ceea ce afecteaza atat prestigiul lor social, cat si reputatia tarii de unde provin. Prin urmare, romanii stabiliti in SUA nu au de ce sa se strofoace pentru o cauza care ii poate dezantaja si care, in acelasi timp, este de natura a afecta acolo si imaginea Romaniei, cu posibile consecinte nefavorabile chiar pentru tara lor de origine. Acest lucru il inteleg desigur si politicienii nostri, dar nu se refera niciodata la el, ci prefera sa arunce vina nerealizarii respective pe adversarii politici sau pe presedinte, adica sa faca un joc pur politicianist.

+2 (2 voturi)
The Fog
16.12.2019, 14:45:36

Altfel zis, romanii realizati si respectabili de acolo nu vor sa isi puna obrazul pentru niste romani de tip nou, care nu dau doi bani pe reguli si obligatii pe care americanii, romani sau nu de origine, le vad ca normale. Faptul ca sunt tot romani devine secundar in aceste conditii. E ca si cum romanii din tara s-at angaja, in conditii similare, sa sustina neconditionat pe tot titularul de pasaport moldovenesc.

+1 (1 vot)