Statele Unite

articolul anterior articolul urmator

Pompeo: Statele Unite vor susţine ţările care consideră că China le-a încălcat drepturile maritime în Marea Chinei de Sud

1
16 Jul 2020 06:27:46
Autor: News.ro
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat miercuri că Statele Unite vor susţine ţările care consideră că China le-a încălcat drepturile maritime în Marea Chinei de Sud, dar a sugerat că vor face acest lucru prin mijloace diplomatice, nu militare, transmite Reuters.

”Vom susţine ţările din lume care recunosc că China le-a încălcat drepturile teritoriale, precum şi cele maritime”, a declarat Pompeo reporterilor.

”Le vom acorda asistenţă, fie prin organismele multilaterale, fie prin ASEAN, fie prin mijloace legale, ne vom folosi de toate instrumentele posibile”, a spus Pompeo într-o conferinţă de presă, referindu-se la sociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), care reuneşte 10 membri.

Statele Unite au respins, luni, pretenţiile Chinei la resursele offshore din majoritatea Mării Chinei de Sud, fiind criticate de China, care a afirmat că poziţia americană provoacă tensiuni în regiune.

Declaraţia de luni a marcat prima oară când Statele Unite au luat poziţie faţă de pretenţiile Chinei în Marea Chinei de Sud, pe care le consideră ”complet ilegale”.

Statele Unite se opun de mult timp pretenţiilor expansioniste ale Chinei în Marea Chinei de Sud, trimiţând în mod regulat nave de luptă în acele ape strategice, pentru a demonstra libertatea navigaţiei în regiune. Comentariile de luni au reflectat un ton mai aspru.

China are pretenţii asupra a 90% din Marea Chinei de Sud, unde ar putea exista resurse energetice, dar Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam au la rândul lor pretenţii pentru părţi din această mare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Sorin Constantin
16.07.2020, 13:48:34

Amerikia Imperialia va susține pe cei care consideră că China le-a încălcat drepturile maritime, etc...Și le va susține așa fără nici o verificare a ,,situației, a drepturilor legale, istorice, etc..." ??? Mai vrea să fie putere imperială unică pe această planetă, ca după 1990??? Amerikia Imperialia a tîlhărit pe cine și cît a vrut, fără să răspundă, cu excepția Afganistanului, care a umilit și cocoșat pe neputincioasa Amerikia Imperialia...Măreața Amerikie este dependentă de împrumuturi venite de la hulita RP China...Amerikia vrea un boicot general pentru produsele realizate în RP China, adică un abuz mondial !!! Iubitori de Amerikia Imperialia, cumpărați lumînări și tămîie pentru a le folosi cînd se va sfîrși din viața asta asupritorul mondial ...Clipa se apropie cu viteză IT-stă, adică uluitor de rapid...Ce era RP China, sau India acum 40-50 de ani ? Că și economia indiană cam generează concurență neloială fostei puteri imperiale ? Lumea islamică a fost unită de agresiunea amerikakană împotriva Afganistanului, ai cărui luptători desculți, nu numai că au umilit în timp imperiul britanic, dar au cam cocoșat și pe măreața Uniune Sovietică perestroicizată, și acum, pe stil nou, luptătorii afgani cocoșează și umilesc trupeții trimiși de Amerikakania... Pro amerikakani, nu uitați, pe noi, Amerikia Imperialia, după 1990, ne-a ,,văduvit" așa ca de vreo 2.000.000.000 $, că așa a decis un Bush, să se considere istorice datoriile Irakului către alte țări...URAAAA.