Povestea incredibilă a nord-coreeanului prezent în Congres pentru discursul despre Starea Naţiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 12 ani după ce a reuşit să fugă din Coreea de Nord, având un picior şi un braţ amputate şi doar două cârje de lemn improvizate, Ji Seong-ho a fost invitat să asiste la discursul despre Starea Naţiunii al preşedintelui Trump, prezentând aceleaşi cârje de lemn sub aplauzele senatorilor şi congresmanilor americani.

În anul 1996, pe când era doar un adolescent, Coreea de Nord a fost cuprinsă de un val sever de foamete ce i-a obligat pe Ji şi rudele sale să supravieţuiască mâncând doar iarbă şi şobolani. Într-un moment în care încerca să fure câteva bucăţi de cărbune dintr-un tren, acesta a leşinat din cauza foamei şi a fost lovit de trenul aflat în mişcare. Deşi a supravieţuit miraculos, costul plătit a fost exorbitant - braţul şi piciorul stâng i-au fost amputate, fără anestezie. În acele clipe  se părea că pentru Ji viaţa va deveni cu mult mai grea pentru totdeauna.

Însă un deceniu mai târziu, acesta a reuşit să scape din Coreea de Nord, traversând cu succes râul Tumen de la graniţa cu China, reuşind apoi să ajungă în sudul ţării şi să traverseze graniţa cu Laos iar apoi cea cu Tailanda. De acolo a fost trimis în Coreea de Sud unde a primit îngrijire medicală şi proteze pentru membrele lipsă.

A păstrat însă cârjele de lemn pentru a-i aminti mereu cât de departe a ajuns, şi le-a fluturat în faţa reprezentanţilor poporului american atunci când preşedintele Trump îl dădea exemplu pentru necesitatea unor acţiuni împotriva Coreei de Nord.

„Astăzi el are un nou picior, dar Seong-ho, din ce am înţeles vei păstra acele cârje ca să-ţi amintească cât de departe ai ajuns. Sacrificiul enorm pe care l-ai făcut este o inspiraţie pentru noi toţi”, a afirmat Trump. „Povestea lui Seong-ho este mărturia vie a dorinţei fiecărei persoane de a trăi în libertate”.

Instantaneu, pe Twitter, reţeaua socială favorită a preşedintelui american, mai multe persoane i-au scris acestuia că politica sa de control a imigraţiei le interzice total persoanelor din Coreea de Nord precum Ji să intre pe teritoriul Statelor Unite după ce au reuşit să fugă din Nord.

Astăzi, Ji conduce un grup Acţiune şi Unitate pentru Drepturile Omului, al cărui scop este să-i ajute pe alţi nord-coreeni să scape de sub regimul lui Kim Jong-un.

„Fiecare pas al unei astfel de evadări este greu şi periculos - de la escaladarea munţilor, la schimbarea mijloacelor de transport la traversarea frontierelor. Pentru că totul este atât de tensionat, foarte mulţi se îmbolnăvesc în timpul sau după evadarea propriu-zisă”, a declarat Ji pentru cotidianul Washington Post.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite